Aktien blev en riktig surdeg, vad nu?

 


Det blir inte alltid som vi tänkt oss. Inför det där biobesöket var vi fyllda av förväntan och så var filmen ett riktigt bottennapp. Vi beställer den nya kampanjburgaren på BK, Donken, what ever och nä det blev en besvikelse. 

Likt dessa vardagliga händelser kan det naturligtvis bli besvikelse när vi investerar. Vi köpte ett bolag för 100 kronor per aktie och nu har det backat ned till 55 kronor. För att verkligen strö salt i såren är siffrorna röda när du kollar på din depå, det är minus och det är rött. Vissa bolag kan vända och bli bra igen medan allt för många tenderar att stadigt leverera besvikelser och aldrig riktigt komma till skott. Vissa bolag förvandlas från att kanske en gång varit bra till att nu helt enkelt vara något annat och inte förtjäna högre värdering.

Oavsett vilket scenario och hur framtiden kan komma se ut så behöver du ta ställning till det. Din investering är inte längre vad den var när du gick in i den. Titta på bolaget och bilda dig en tro om framtiden för dem men ställ det också mot alla andra investeringar du kan tänkas göra. Bara för att du redan äger det här bolaget betyder det inte att det är den bästa vägen framåt.

Kanske kan du få bättre avkastning i en helt annan investering.

Det är lätt att göra tabben att se till vad man en gång betalat för den där aktien man redan äger och väga in det i ett beslut. Vad man en gång betalat förändrar inte potentialen. Det ligger ingen ära i att "vinna tillbaka" pengarna i samma aktie. Pengar bryr sig inte var de växer vidare och kanske är det bästa alternativet att sälja för att investera i något annat. 

55 kronor är 55 kronor oavsett om de en gång har varit en hundring eller inte.

Om du går på en dejt och personen visar sig vara odräglig, inte kilar du stadigt med den. Du går på en ny dejt med en person som framstår bättre, trevlig och snäll.

Titta inte på vad du en gång pyntat för din aktie. Är den en riktig surdeg med knackig potential så mår dina pengar sannolikt bättre i en annan investering.

9 kommentarer:

  1. Om priset på en aktie faller mer än marknaden så finns det tre huvudscenarior:

    1. Företaget går dåligt och företag som går dåligt brukar inte plötsligt sluta gå dåligt.

    2. "Marknaden" överreagerar och företaget tuffar på minst lika bra som förut.

    3. Aktiepriset var uppblåst och har nu kommit till en rimlig nivå.

    I två av de tre fallen så finns det ingen anledning att sälja. Det blir upp till ägaren att lista ut anledningen till nedgången och hur framtiden kommer se ut.

    SvaraRadera
  2. Mkt bra skrivet alla gör vi dåliga investeringar men ack så svårt att erkänna för sig själv att man hoppat i galen tunna.Oftast vill man inte tro att man inte lyckas ta tillbaka förlorad mark,snittar ner sig osv.Men det är inte bra för självkänslan att se det lyser rött varje gång man loggar in på sin depå utan bättre stänga positionen i tid och glömma skiten.Har ett färskt exempel,köpte Enad global 7 till kurs 115,50 och står nu i 32,20 dvs en nedgång på 72%.Tänkte flera gånger sälja om kursen gick ner 50% men fick inte tummarna loss.Så rent idiotiskt av mig som varit aktiv på börsen sen 1995 men bevisar så svårt det är att sälja förlorare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej CF,
      Ja det är en svår nöt det här med börspsykologi. Vi påverkas alla av en rad faktorer där psykologi kan spela oss ett spratt. I lugnan ro kan vi resonera att behålla lugnet osv när det stormar men när vi befinner oss i stormens öga är det inte säkert vi agerar som vi planerat eller trott.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Jag försöker tänka att förlusten är redan gjord så det är över min kontroll. Istället kan jag välja att låta pengarna växa vidare i annat företag eller fond. Lite att acceptera att en del investeringar kommer gå åt helvete. Det är ok så länge portföljens som helhet går uppåt.

    Inte så att jag surar över att en fond har enstaka innehav som går dåligt, det ingår lite. Men går fonden upp är jag nöjd ändå. Så vill jag se på mina egna aktie.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Ja precis nedgången är redan gjord och och vart de sedan växer vidare borde vara strunt samma. I samma bolag eller i ett helt annat bolag. Dessvärre spelar hjärnan ett spratt och får det att kännas jobbigt att säälja för att växa vidare i annan aktie. Då har man ju gjort en förlust..

      Ha det gott

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Härligt inlägg, 2 tummar upp. Det är betydligt svårare att gå från ord till handling och sälja förlorare, ty man hoppas på, in i det längsta, att det skall vända och man hamnar åtminstone något på + innan man säljer. Dessutom så är det skillnad mellan förluster och förlorade intäkter, vilket borde vara samma sak. Ex. köpt aktie för 200 kr som sjunkit till 100 kr smärtar djupt att sälja medans köpt aktie för 50 kr som stigit till 200 kr och sedan sjunkit till 100 kr är inga problem att sälja, ty det är bara en utebliven intäkt som man aldrig har haft. Rent logiskt borde det vara samma sak, med tyvärr är det inte det när man handlar med aktier. Måste lära mig att bli bättre på att sälja med förlust också. Skall hålla detta inlägg i minnet. Tack

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Krusse,
      Tack för din kommentar. Precis, man behöver träna och lära sig att sälja med förlust. Ju mindre känslor på börsen desto bättre.

      Ha det gott

      Mvh petrusko

      Radera
  5. känner att embracer ibland är en surdeg för mig. mest uppe som 20 nånting % för att nu ligga konstant på -20-30%. men det kanske hör till ett bra bolag med potential?

    SvaraRadera
  6. Avdelningen lätt att säga, svårt att göra!

    Har jag köpt en aktie är det ju för att jag tror på bolaget. Jag tror ju inte _mindre_ på bolaget för att börskursen gått ned. Givet att det inte hänt något fundamentalt, förstås.

    Jag har svårt att då sälja av bolaget jag tror på och investera i ett som jag i och för sig också tror på, men inte fullt lika mycket. Får jag sparpengar över så tenderar jag därför att "snitta ned mig".

    Det ska väl erkännas att jag har en sådan surdeg nu, Embracer. Jag köpte lite på (motsvarande) 120, på 100 köpte jag ordentligt, och på 80 har jag svårt att investera i annat. Hur dumt alla än säger att detta beteende är.

    SvaraRadera

Lundbergs utdelningshistorik

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Lundbergs är inte bara ett fint investmentbolag som presterat god totalavkastning över...