AMF Aktiefond Världen - Inte så mycket USA som hos andra

 


När du köper en globalfond tänker du dig kanske att du får en del av vida världen och i viss grad är det så men främst är det USA du får. Globalfonder innehåller ofta kring 65-70 procent aktier ifrån USA. En vanlig globalfond är alltså praktiskt taget en USA-fond i grova penseldrag. Rätt eller fel? Globalfonden speglar hur den globala börsmarknaden ser ut. Det är helt enkelt så att i USA finns det många företag och framförallt finns det många megastora företag som Apple, Microsoft, Google, Johnson & Johnson mfl.

Utöver att USA är stort i en globalfond är en annan tänkvärd sak i en svensks perspektiv hur mycket Sverige man får i en sådan fond. Svenska bolag väger mindre än 1 procent i en globalfond.

Den som vill göra det enkelt för sig och bara ha några enstaka fonder behöver fundera ordentligt kring det jag tar upp ovan. Det är en stor valutaexponering och framförallt dollar/USA-exponering i en globalfond. Som svensk betalar vi med svenska kronor och där är köpstyrkan som betyder något för oss. Värdet på ens spar styrs till stor del utav valutaförändringar när man sparar i en globalfond. Det är både en risk och potential. På lång sikt tenderar valutan att gå lite upp och lite ned men det jämnar ut sig. När man väl skall använda sina pengar kan det dock göra stor skillnad på kort sikt det där med valutan. Något att fundera över alltså.

Nu till saken. AMF har en vanlig globalfond men också en som heter AMF Aktiefond Världen. Det är den här Världen-fonden jag vill ta upp här. Den har en helt annan fördelning av innehaven och det ser rimligt ut för en svensks perspektiv.

AMF Aktiefond Världen innehåller bara 25 procent USA och cirka 50 procent Sverige. Utöver det är det ju lite smått och gott så den gör skäl för sitt namn. Det är bla 4 procent Storbritannien, 2 procent Japan, Tyskland, Frankrike, 1 procent Kina, Taiwan.

Det är en aktiv fond men som vanligt med fondbolaget AMF är avgiften mycket låg. 

Produktens avgift: 0,43 procent.

Fondförmögenhet: 51,5 miljarder kronor.

Minsta köp man kan göra hos Avanza är 50 kronor och via Nordnet är det 100 kronor.

Köp och sälj innan klockan 13 sker samma dag och syns på kontot dagen efter.

Länk till fonden hos Avanza: https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/2300/amf-aktiefond-varlden

Länk till fonden hos Nordnet: https://www.nordnet.se/marknaden/fondlistor/16802234-amf-aktiefond-varlden

Så klart kan man sätta samman den fördelning man själv önskar via en rad olika fonder men den här fonden erbjuder en färdig paketering som kanske kan vara mer rimlig än en vanlig globalfond för den som bara vill ha någon enstaka fond. Framförallt bör man fundera över om man vill ha en vanlig globalfond som en sådan enstaka fond. Då kan man ju nästan lika gärna välja en USA-fond.

6 kommentarer:

  1. AMF aktiefond Världen är ett bra komplement helt klart. Har denna i tjänstepensionssparandet. Avgiften känns rimlig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena EDS,
      Tack för din kommentar. Ja det där med den rimliga avgiften är riktigt nice och en stor anledning att så många AMF-fonder är attraktiva. De ger god potential samtidigt som avgiften inte tynger/sänker potentialen lika mycket som i andra aktiva fonder. Varje enskilt år finns det alltid andra aktiva fonder som presterar bättre men över lång tid är den låga avgiften i AMFs-fonder en stark faktor. Det blir liksom lättare för AMF att prestera hyggligt över tid. Detta då just avgifter är något som drar ned många aktiva fonder under index prestanda.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Det beror på vad man är ute efter. Vill man ta rygg på världsbörsen är en vanlig globalfond ett utmärkt val. Söker man större exponering mot Sverige kan man som du nämner bara komplettera med en svensk indexfond. AMF världen tycker jag har ett missvisande namn, den innehåller väldigt mycket Sverige. Som du själv nämner utgör Sverige ca 1% av en riktig globalfond, att då välja en "världen"-fond som ger 50% exponering - när man vill investera globalt - blir lite väl sverigetungt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Finansdoktorn,
      Nej den är som sagt inte för alla utan kanske främst för den som inte vill ha många olika fonder.


      Den här fonden kan vara ett alternativ för den som bara vill ha någon enstaka fond. Om man tex sparar i en enda fond kan en vanlig globalfond bli skev ur en svensks perspektiv. För svenskar är det klart rimligt att ha en stor del av investeringarna på svenska börsen. Man tar del av utvecklingen i världen då våra svenska bolag är globala men man har investeringarna i svenska kronor på svenska börsen.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Ser intressant ut! Tycker dock att det är lite av en nackdel att mer än hälften av en globalfonds investeringar sker i svenska bolag. Syftet med en globalfond är ju normalt att investera i utländska bolag. Eller vad tycker du, Petrusko?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Anonym,
      Jag tycker att jag för fram min/ett synsätt i inlägget om att den här fonden kan vara ett alternativ för den som bara vill ha någon enstaka fond. Om man tex sparar i en enda fond kan en vanlig globalfond bli skev ur en svensks perspektiv. För svenskar är det klart rimligt att ha en stor del av investeringarna på svenska börsen. Man tar del av utvecklingen i världen då våra svenska bolag är globala men man har investeringarna i svenska kronor på svenska börsen.

      Mvh petrusko

      Radera

Realty Income kort video på CNBC

  Fastighetsbolaget Realty Incomes direktör Sumit Roy gästade CNBC nyligen och pratade om bolaget. Det var stort fokus på den pressade akti...