Fördelning portföljen 210504

 


Här kommer en uppdatering på aktuell fördelning i portföljen. Som vanligt är det inga stora förändringar. Mina innehav uppdaterar jag regelbundet här på bloggen under fliken "Min portfölj" medan fördelningen mellan de olika innehaven lägger jag upp i ett sådant här inlägg några gånger per år.

Jag investerar långsiktigt och gör sällan stora förändringar. Jag har i huvudsak samma innehav nu som för 6, 12, 18 månader sedan. Vanliga tråkaktier och preffar har jag främst och dessa har inte presterat i närheten lika hög avkastning som breda börsindex på ett bra tag. Förra året var min avkastning långt sämre än index och i år är jag långt efter hittills. Så är det att vara långsiktig stockpicker. Det är perioder av både sämre och bättre prestanda än index. Förvisso siktar jag inte på att slå index ändock har jag gjort det många år historiskt. Jag har en strategi som ämnar att hålla nere risk och bevara kapital. Jag har runt 22 procent fixed income i portföljen och det sänker potentialen rejält. Lägre potential men lägre risk.

Vanliga tråkaktier har presterat sämre än index och kanske kommer en tid där de presterar bättre igen. Det kan tex ske i form av att de backar betydligt mindre i en börsnedgång. Ja det får framtiden utvisa. Det är sunda bolag och över tid tenderar sådana att generera en hygglig avkastning på börsen. Enklast är naturligtvis att investera i index och jag har en slurk vanlig indexfond också i form av Xact Sverige som väger runt 2 procent. Desto tyngre har jag viktat Xact Norden Högutdelande som följer ett index som består av nordiska tråkbolag med hygglig utdelning.

Mina investeringar är till 74 procent i svenska kronor medan resten består av 13 procent US dollar och lite Euro och Kanadensiska dollar.

Det där med valutan är både en risk och en potential. Över tid tenderar det att jämna ut sig, det går upp och det går ned. Eftersom jag lever på utdelningar och inte vill att det pendlar allt för mycket hur mycket cash jag får från månad till månad så vill jag inte låta utländsk valuta väga allt för tungt. Runt 25 procent är jag bekväm med.

Den senaste tiden har jag främst investerat mer i Essity, Tele2 och Xact Sverige. Små innehav som blivit lite mindre små. De väger runt 2 procent vardera och jag kan komma köpa lite till i dem på sikt men är hyggligt okej med nuvarande viktning. Investmentbolag brukar jag nästan alltid öka i så smått men nu är de allihop väldigt högt värderade. Jag har köpt lite fler Investor i närtid och även om den är superhögt värderad relativt sin historiska värdering så handlas den fortfarande till substansrabatt. De flesta andra investmentbolagen handlas nu till premie. Vissa till en galet hög sådan. Jag kan lugnt vänta till värderingar åter är mer rimliga. Sådana tider kommer förr eller senare.

Jag fokuserar på något jag kallar "stadig grund" och den delen väger 32 procent i portföljen nu. Inte mig emot om den väger betydligt mer. Den stadiga grunden har en god potential samtidigt som den tar bort den bolagsspecifika risken och risken att jag gör fel.

8 kommentarer:

 1. Ser riktigt trevligt ut. Jag håller på med en lite större ommöblering av portföljen, då jag inte är nöjd med vår risk-reward. För hög risk i förhållande till vad den avkastar. Är lite återhållsam med investeringarna för närvarande, har betalat ner belåningen, tanken är att vi ska vara i princip obelånande fram till nästa nedgång, när den nu kommer.

  Inte mer Cibus? Hade nog valt dessa före castellum, eller 50/50.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Snålgrisen,
   Ja det låter rimligt att se över risktagandet och ta ned belåning.
   Jag gillar Cibus och tycker det är ett väldigt bra bolag. Kanske kommer de prestera en högre totalavkastning än Castellum på sikt, de har kanske lättare för det mtp sin ringa storlek.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Fin portfölj! Jag känner igen mig i det där med tråkaktier och att ligga efter index. Vi får se om det vänder någon gång.

  Du har en rejäl andel Xact Norden Högutdelande. Jag har precis köpt min första post i denna fond och planerar att köpa mer, vilket jag också ser som bidragande till en stadig grund i portföljen.

  Tack för en mycket intressant blogg.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Egon,
   Ja det är bedrägligt det där med att ligga efter index under perioder. Det lockar folk att hoppa från tuva till tuva och det kan bli ödesdigert på sikt. Alla sunda bolag, fonder mm har perioder med svagare prestanda. Över tid jämnar det ut sig och mynnar ut i en god totalavkastning över tid.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Mkt fin portfölj och fördelning. Många av bolagen som jag själv inte har finns ändå med i min bevakning och kan komma att få en plats längre fram.

  SvaraRadera
 4. Hej P

  Där kom den. Alltid lika trevligt och inspirerande när verkligheten kommer på pränt :)

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
 5. Själv hade jag över 20% i XACT Högutdelande under ett tag, men jag spred ut i i ett antal andra ETF efter att fonden började stiga i värde. Ville sprida riskerna utanför Norden. Rätt eller fel - vet inte.

  Så här ser min portfölj ut, i fallande ordning från ca 10% till 1% av av portföljen.

  Xact Norden Högutdelande
  Vanguard World HI DIV YLD UCITS
  Castellum
  Investor B
  Axfood
  Telia
  Loomis
  Resurs Holding
  Nobina
  Duni
  Tele2
  PEAB
  Handelbanken (SHB B)
  SEB A
  Vanguard FTSE Europe UCITS
  Invesco S&P 500 High Div Low Vol USA
  Softronic
  Millicom
  Swedbank
  SJR
  Intrum
  eWork
  iShares MSCI USA Quality Dividend UCITS
  iShares MSCI Europe Quality Dividend UCITS
  Klövern Pref
  COOR
  Lundin Energy
  Alm Equity Pref
  Cibus Nordic Real Estate
  Akelius Residential D
  Volati Pref
  Sagax D
  Fast Partner Pref
  K2A Pref
  SBB D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Många fina bolag där och framförallt bra riskspridning.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...