Höjd utdelning i Xact Sverige

 Annons: Innehåller reklamlänk till Avanza.


Idag meddelade fondbolaget utdelning för den börshandlade fonden Xact Sverige. Fonden som är en vanlig svensk indexfond innehåller 60-80 bolag så den är bredare än de riktigt smala som bara följer OMXS30 men den är inte jättebred likt de som följer hela börsen. Den är ett riktigt bra mellanting i mina ögon. De smalaste indexfonderna missar helt utvecklingen i lite mindre bolag och sådana har historiskt presterat bättre än börsen som helhet. Detta syns också i avkastningen om man jämför en riktigt smal indexfond med en bredare variant. Skillnaden är stor mellan OMXS30 som Avanza Zero följer jämfört med en fond som följer hela börsen. För fonder som följer bortåt 80 bolag är inte skillnaden lika stor mot hela börsen.

Ja ja utdelningen handlade ju detta om egentligen.

Xact Sverige får höjd utdelning till 20,7 kronor. Mot föregående års 19,9 kronor innebär det en utdelningstillväxt om 4 procent.

Som vanligt pyntar fonden utdelning i juni och X-datum är 8 juni. Cashen väntas dimpa in på depån 14 juni.

Jag gillar den här fonden och ökar regelbundet i den. Den ger mig god riskspridning och exponering mot ett stort antal svenska bolag till en rimlig avgift om 0,15 procent. Ett mycket bra komplement till min aktiva förvaltning. Primärt investerar jag ju direkt i enskilda aktier men jag har en hel del i indexfonder för att hålla risken i schack. Det finns olika sorters risk där en är den att jag själv har fel eller att något oförutsett händer i ett bolag. Den specifika risken finns inte i en vanlig indexfond.

Igår stängde fonden på 592,5 kronor och räknat på den nya utdelningen är direktavkastningen 3,5 procent.

Länk till Xact Sverige hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

12 kommentarer:

 1. För denna blygsamma direktavkastningen köper jag hellre Investor. Är det "högutdelande" man är ute efter gör man nog bäst i att "cherrypicka" aktier med högre DA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jo är man specifikt ute efter hög direktavkastning så finns ju annat man sannolikt väljer framför en vanlig indexfond. Den här bra fonden är bra för vad den är, en vanlig indexfond.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Det där var exakt Sverige, inte högutdelande han skrev Om?

   Radera
 2. Tjena petrusko! Tacksamt inlägg. Har du kollat något på Vanguard S&P 500 UCITS ETF USD (VUSA)? Den finns på Avanza och följer S&P 500 med 0,08% avgift samt pyntar utdelning. Känns som en grym investering i min bok och i linje med vad Warren Buffett rekommenderar. Vad tror du om den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja den indexfonden från Vanguard gillar jag. Ett utmärkt sätt att investera i S&P500. Avanza har fel info på den ser jag, avgiften är faktiskt 0,07 procent. Både iShares och Vanguard har sänkt avgiften på den här fonderna i omgångar. Bara tacka och ta emot =)

   Jag tror på USA och jag tror på de amerikanska bolagen i S&P500. Några av världens bästa bolag.

   Ett smart val av indexfond om man går utanför Sverige IMO.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej! En dum fråga men denna fond bör man ha i en kapitalförsäkring.? Eller pyntar den i SEK?

   Radera
  3. Hej! Fråga om vart att ev ha denna fond, ISK eller kapitalförsäkring? Delar ut i sek eller usd?

   Radera
  4. Tjena,
   Den där s&p500 fonden jag skrev om i kommentaren ovan pyntar utdelning i euro. Det är dock inte valutan som styr om det dras källskatt eller ej utan vilket land värdepappret har sin hemvist i. Den där fonden har hemvist på Irland och det dras ingen skatt på utdelningen. Funkar ok i ISK alltså.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Man skulle ju kört en all in när den stod i runt 400 kronor.
  Jag tycker den börjar bli lite dyr nu.
  Jag har tänkt ut en plan typ köpa på varje 5 procent ner från toppen men då kanske man aldrig kommer in haha.
  Exempelvis minus 5 procent köp
  minus 10 procent köp mer
  minus 15 procent köp ännu mer
  minus 20 procent ALL IN!! Haha
  Tror du det fortsätter upp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mj,
   Ja det kan se dyrt ut när man jämför med historiska kurser. Börsen stiger dock alltid på riktigt lång sikt så visst kommer kursen för den här indexfonden stiga. Det är svårt att tajma köpa billigt och sälja inför dippar. En utmärkt strategi är att köpa och sedan köpa mer regelbundet. I decennier.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Att äga ett värdepapper som ger utdelning endast en gång per år känns som en död-investering.
  Efter utdelningen är utbetald är det lockande att sälja och köpa något som fortfarande har utbetalning framför sig, jag kan ju få mer utdelning och därav mer kapital om jag byter. Varför ska jag hålla på värdepapperet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utdelningen är inte det viktigaste i din investering. Om en aktie stiger 10% och inte ger utdelning men en annan aktie stiger 5% men ger en 3% utdelning vilken aktie har du tjänat mest pengar på?

   Att du får likvida medel betyder bara att bolaget som du fått pengar ifrån minskar med exakt det som de delar ut. Du frågar i princip varför bolagen inte delar ut pengar oftare för att du skulle kunna förvalta pengarna bättre. Vilket jag tvivlar på.

   Se det som en bonus istället.

   Radera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...