Börsstatistik

 


Det finns mycket statistik att grotta ned sig i kring börsen och det finns en god anledning att göra så. I historiken kan vi finna resonemang och anledning att agera på olika sätt. En duktig gubbe som jag följer just för statistik och tankar runt det är Ben Carlson som jobbar på ett känt amerikanskt finansbolag. Han har en blogg där han främst skriver om sådant här. 

I historisk data får vi tex fram att börsen avkastat cirka 10 procent per år i genomsnitt och det är den goda avkastningen på börsen som vi ofta pratar om. Börsen avkastar dock inte 10 procent varje år. Ibland är det mycket mer och ibland sämre. I ett färskt inlägg från Ben kan man läsa att det faktiskt är väldigt ovanligt att börsen avkastar just 10 procent ett enskilt år.

Länk till inlägget nedan. Jag tycker du skall checka in det. Det är kort och lättläst men innehåller väldigt intressant information och tankar.

En riktigt bra grej han skrev i inlägget citerar jag här:

"I calculated every rolling annual 30 year return. The best 30 year return was 13.6% per year from 1975-2004. And the worst 30 year return was 8.0% per year from 1929-1958."

Här är länken till inlägget: https://awealthofcommonsense.com/2021/04/stock-market-returns-are-anything-but-average/

5 kommentarer:

 1. Tror det finns en del nu som funderar att sälja i Maj. Men det är inte säkert att tidigare sanningar kommer upprepa sig. Fastnade för denna.
  https://moneyweek.com/investments/investment-strategy/603167/sell-in-may-investment-adage

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Hittade denna förut som eventuellt kan vara något för fixed income kategorin Invesco preferred shares ucits etf eur hdg dist.

  Har inte sett så många inlägg det sista ang nya etfer som lanserats.

  Gillar verkligen möjligheterna med etfer och tycker att du har en bra och sund uppfattning om dom du skrivit om.

  Mvh/P

  SvaraRadera
 3. Här är en intressant, om än nedslående, artikel i samma ämne:

  https://www.dagensps.se/investerardygnet/privatpersoners-avkastning-usel-trots-rekord-pa-borsen/

  Blev tvungen att gå in på Avanza och kolla vad jag själv lyckats få för årlig avkastning. Svaret? 11,52%.

  /Max

  SvaraRadera
 4. Tjenis Petrusko, om inte direkt statistik så frågar jag kring kursrörelser. Har för mig att du brukar vara alert på diffen mellan Investor A och B. Jag ligger normalt tung i A men brukar växla då tillfälle uppstår. Upptäcker till min frustration att A verkar ha spöat B ett tag och att jag verkar ha missat några tillfällen till A/b-växling. Nu verkar de ligga ganska jämnt, A en krona över. Eftersom balansen så småningom brukar återkomma så blir det ju två affärstillfällen att tillskansa sig fler A-aktier i slutänden d v s man byter tillbaka sina tillbytta B till A igen då B åter står i högre kurs.
  Hur tänker du kring detta och har du varit aktiv på sistone? Har du någon riktpunkt för diffen (kronor eller %) då du agerar?
  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 5. Säger bara CIBUS, köp köp och åter köp, nu är jag uppe i runt 700 vilka ger guldkant och fler skall det bli samtidigt stiger aktien vilket ifs är ointressant men ändå, visar på stort intresse, så köp och erhåll månatliga utdelningar gott folk, mmm

  SvaraRadera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...