Essity efter Q1-rapport

Annons: Innehåller reklamlänk till Avanza.

Förra veckan presenterade Essity sin rapport för det första kvartalet och det var en prestanda som låg klart under marknadens förväntningar. Stigande råvarukostnader som fått stort fokus på sistone är delvis en förklaring till sämre prestanda och något som investerare tittar extra noga på nu. Hur det slagit mot bolaget och hur man tror de skall komma hantera det framöver. Den amerikanska konkurrenten Kimberly Clark sänkte precis sin prognos för helåret i spåren av ökade råvarukostnader.

 Essity har i ett par rapporter pratat om hur/när de parerar de ökade kostnaderna och nu i Q1-rapporten säger de att de tar ut kostnaderna fullt i Q1 2022. Jag har för mig de i förra rapporten pratade Q3/Q4 2021 men kan missminna mig och det gör mig inte tillräckligt stor skillnad att jag dubbelkollar. (En försämring mot tidigare i sådana fall).

Den svagare prestandan i Q1 ihop med en outlook närmsta året som inte lutar åt vinstfest har fått analytiker att sänka estimaten för Essity. Nu i dagarna läste jag om blankare som ökat sina negativa positioner i bolaget.

Marknaden är minst sagt ljummen mot Essity nu. Det anser jag är ett prima tillfälle för den som har längre placeringshorisont än några kvartal eller ett enstaka år. Verksamheten har superstarka megatrender för sig och Essity har en stark position på marknaden. Åldrande befolkning och ökat välstånd världen över kommer boosta omsättningen för Essity i decennier framöver.

Antaget en vinst om 17 spänn per aktie inom något år så är p/e-talet nu 16. Analytikers estimat ligger där på en vinst runt 17 kronor per aktie inom 1-2 år. Sett till det är värderingen attraktiv. Men det är inte caset i Essity. Näe den här handlar om att vara med i decennier när allt fler människor i världen använder trosskydd och torkar sig med papper osv. Ett utmärkt långsiktigt case medan det samtidigt är ett dåligt/tveksamt case på kort sikt kanske. Marknaden är kortsiktig och kan fortsätta vara ljummen mot Essity ett tag. I långa loppet utvecklas aktier på ett ungefär i linje med bolagets prestanda. Essity väntas stadigt sälja mer och jag är övertygad om att aktien hänger med på det sett på flera års sikt.

Det pratades om hamstring av toapapper förra året och enkom baserat på det kan man tro att Essity är en stor vinnare men så är det ej. Coronapandemin har stängt ned arbetsplatser, restauranger, hotell mm världen över och dessa verksamheter utgör en stor business för Essity. Det är naturligtvis inräknat i estimat osv men bra för oss småsparare att tänka på när vi jämför siffror och undrar över ett sämre utfall mot tidigare år.

Jag äger Essity och kollar på att plocka in ytterligare ett gäng här runt 275 spänn.

Länk till Essity hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

9 kommentarer:

 1. En intressant aktie som känns vettig att köpa, frågan är dock hur länge man vill vänta på avkastningen? Direktavkastningen är inget att hurra för, och kursen lär vara fallande eller sidledes framöver.

  SvaraRadera
 2. Well. Varför satsa på ett fokuserat kvalitetsbolag? Hur kul är egentligen toapapper? Såg att 6000 personer i Avanzakollektivet satt sig till rätta på Hemnettåget. Här blir det väl att betala ett p/e tal på 250. Det skall faktiskt var kul att investera oxå:-)

  Mvh Lars

  SvaraRadera
 3. Jag sade detta från din första köp när du började i mycket högre kurser: "Du köper tidig, alldeles tidig!"
  Essity är utan tvekan ett kvalitetsbolag men aktien brukar ha cykliska svängningar och lär man sig svängningar då köper billig och säljer dyrt. Det har gjort flera ggr senaste 10 åren.
  Som sagt om Essity vid kurs 300 kr: denna gången ska aktien går ner nära 200-220 kr och det någonstans där som man ska plocka och INTE 100% utan typ 60-70% för att det finns ytterligare risk för lägre bottnar.
  Toa-papper och trosskydd...ja det kommer att användas och ökas konsumtionen men var inte så säkert att det är bara Essity står där, det finns gott om andra bolag som säljer. M.a.o. Essity har inte speciellt något unik produkt och mycket beroende på konsumtionsgraden.
  Vi hörs igen vid 225 kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har alltså swingtradat i 10 år i en aktie som funnits i 3? Eller menar du SCA så är SCA för 10 år sen knappast jämförbart med dagens essity. Mer renodlat och fokuserad verksamhet.

   Radera
  2. Tro aldrig på anonyma som skryter om egna prestationer. Det tillför ingenting och är sällan sant.
   Denna gång var det extra uppenbart eftersom pappret inte ens funnits 10 år :D

   Radera
 4. Jag delar din långsiktiga bedömning men mitt förtroende med bolagsledningen börjar ändå tryta. Jag tycker man återigen varit för saktfärdiga att parera för höjda råvarupriser. Tillika är min känsla att konkurrenterna navigerat bättre under det rådande läget. Inte heller tycker jag VD imponerar särskilt i publika sammanhang, nu senast under presentationen av Q1. Jag önskar alltså snabbare bättring i Essity.

  SvaraRadera
 5. Hej,

  Off topic men satt och skummade igenom nya Etfer på Avanza och upptäckte denna Vanguard LifeStrategy 80% Equity UCITS ETF EUR Dis men hittade ingen info ang utdelningsprocent eller policy, har du sneglat in den redan?
  Kanske kan vara något, och om jag inte minns fel så predikar Bogle för en sådan strategi.

  Väl mött/P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja precis tanken med de där är att de är en färdig portfölj med en obligationer och aktier i en viss ratio, 80% aktier i denna. Som Bogle förespråkade.
   De är helt nya de där ETFerna (det finns fler med olika fördelning) så de har ingen historisk direktavkastning ännu. Jag har inte läst prospektet för denna specifikt men jag har rotat i ett par andra och då fann jag inget annat än att vänta och se vad direktavkastningen faktiskt är. De delar ju ut de utdelningar/räntor innehaven genererar, det är policyn.

   Häär är läänk till ETFen hos Vanguard:

   https://www.vanguardinvestments.se/portal/instl/se/en/product.html#/fundDetail/etf/portId=9497/assetCode=balanced/?overview

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Intressant aktieanalys av Essity
  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2021/08/13/pandemin-skymmer-essitys-styrkor.html

  Trevlig Läsning

  //Krusse

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...