Nätmäklarna Avanza och Nordnet har fått rekordmånga nya kunder på senare tid. Amerikanska media pratar om många nya investerare på börsen och samma snack var det på SVTs Ekonomibyrån om vår svenska börs.
Kul att fler hittar till börsen tänker jag. Det är det bästa alternativet för att få avkastning på lång sikt. Som alltid är det ju en del som spekulerar, gör misstag osv och faktiskt sölar bort pengar på börsen också. Den som gör sunda val har dock god avkastning att se fram emot. Osunda val är förhoppningsbolag som har någon fantastisk produkt eller tjänst som kanske kan bli något i framtiden. Näe sådana där bolag kan proffsen investera i. Vi vanliga småsparare som bara vill ha en hygglig avkastning på våra pengar vi investerar med sunt förnuft.
Sunt förnuft är att hålla sig till sådant man förstår. Att inte ta onödiga risker. För många av oss kan det innebära att en aktiefond är en sund investering. För vissa kan det handla om att investera i sunda bolag med goda vinster och potential.
Historiskt har börsen avkastat bortåt 10 procent per år i genomsnitt. Det är ju fantastiskt bra när man väger in tidsfaktorn. På 1 år blir det ingen omvälvande skillnad men när det år efter år blir 10 procent mer och din avkastning du redan fått också växer med 10 procent ja då blir det till något riktigt stort. Ränta på ränta kallas detta.
Det är väldigt enkelt att få den där avkastningen som börsen presterar. Genom att köpa en indexfond. Ja så himla enkelt är det. Det finns lite olika varianter dock och vissa kan locka med ingen avgift alls. Det är rimligt att sträva efter en så bred fond som möjligt, allra helst en som följer hela börsen. Det är ju det som utgör den där goda historiska avkastningen som börsen presterat. Inte ett limiterat urval om 30 eller 80 aktier (som Avanza Zero och Nordnets Superfond) utan hela börsen om flera hundra bolag. Min favorit bland de svenska indexfonderna är SEBs variant som följer i princip hela stockholmsbörsen. Länk till mitt inlägg om fonden: https://petrusko.blogspot.com/2020/11/seb-hallbar-sverige-indexnara.html
Medan vissa av de här nya småspararna på börsen gör ett sunt val från start är det många som kommer göra det samma på efter ett tag. Man går på några minor i början och det är ett sätt att lära sig. Några minor i början och sedan hitta det där sunda långsiktiga spåret. Det är just tid och lång sikt som är nyckeln i ett bra spar på börsen. Inte att pricka in den aktie som går bäst för dagen utan snarare att spara på börsen och göra det i många många år. Fonder är ett smart val. Ett smart val och sedan låta tiden göra sitt.
Jag tror tyvärr att en anledning till ökningen av nya kunder har att göra med hur börsen presterat sedan kraschen förra året. Vi får verkligen hoppas att de tänker långsiktigt och inte söker snabba klipp i förhoppningsbolag :)
SvaraRaderaVisst är det bra att fler hittar börsen. Men är det inte lite av en varningssignal om med tanke på att värderingarna den senaste tiden ständigt nått nya ATH?
SvaraRaderaTjena,
RaderaBåde ja och nej. I långa loppet är det viktigast att vara på börsen. Att råka gå in precis i samband med en nedgång är lite otur förvisso men på lång sikt får man sannolikt ändå brutalt bättre avkastning från börsen än sparkontot. Ett sunt spar kan även förknippas med ett månatligt sparande och då köper man både dyrt och billigt.
Tiden på börsen är det viktiga. Att tajma börsen får trejders och proffs roa sig med.
Ja alltså, Det kvittar om börsen går ner imorgon efter att man köpt idag. På lång sikt är den nedgången knappt synlig i den stigande avkastningsgrafen börsen lär prestera. Så har det sett ut de senaste 100 åren och kan tänkas se liknande ut de kommande 100.
Mvh petrusko
Hej Petrusko,
SvaraRaderaGillar din portfölj och vi har många gemensamma aktier.
Hur stor andel fixed income har du i förhållande till totalen och hur har du tänkt kring sammansättningen av portföljen i allmänhet?
Tack för en bra blogg!
Tjena,
RaderaJag har strax över 20 procent i fixed income och tankar kring det är att jag generellt gillar ett starkt kassaflöde i portföljen och för att jag behöver boosta upp min genomsnittliga direktavkastning. Ju lägre direktavkastning man har desto större portfölj behöver man för att leva på utdelningar. Min portfölj ger mig tillräckligt med utdelningar att leva på och att investera i mer aktier men om jag skulle ha allt i tex Investor som pyntar 2 procent direktavkastning skulle det inte räcka.
Det handlar också om risktagande och volatilitet i portföljen. Det är lägre risk i en sund preferensaktie jämfört med en stamaktie. Den där risken handlar inte om vad som backar i en krasch/kris för då backar allt inklusive obligationer. Risken att förlora dina investerade pengar är en aning lägre i preffar än vanliga stamaktier. För detta betalar man i form av en begränsad avkastningspotential. I det långa loppet är det närapå garanterat en sämre totalavkastning i preferensaktier jämfört med vanliga aktier. Det är priset man betalar för ett lägre risktagande.
Mvh petrusko
Ok jag förstår, låter sunt. Har börjat tänka lite på samma sätt och köpt på mig lite preferensaktier. Det enda man får se upp för är väl att inte få en för stor andel viktat mot fastigheter då de flesta preferensaktier är just fastighetsaktier. Hoppas inte fler preferensaktier försvinner då en del har börjat lösa in sina och omvandla till D-aktier och Corem bland annat lagt bud på Klöverns.
SvaraRaderaMvh
Joakim
Hello,
RaderaJo det kan nog bli fler preffar som försvinner på sikt men att de likt Sagax och Corem ersätts utav D-aktier. Ja har man en del vanliga fastighetsaktier i portföljen och dessutom investerar i preffar/D-aktier så blir det ju onekligen en stor exponering i fastighetssektorn. Preffar och D-aktier ger förvisso inte samma sorts exponering då de värderas utefter allmänna ränteläget och riskbilden i bolaget. I ett jordens undergång-läge så är det samma grejen med en preff eller stamaktie men annars så tickar utdelningen in på en preff oavsett om det är lite mindre bra eller bättre tider för fastighetsbolagen.
Mvh petrusko
En annan fråga, när du räknar ut direktavkastningen på din portfölj tar du då total utbetald utdelning dividerat med marknadsvärdet på portföljen eller utgår du från anskaffningsvärdet?
SvaraRaderaMvh
Joakim
Tjena Joakim,
RaderaAnskaffningsvärdet är ointressant. När jag räknar direktavkastning på portföljen tar jag senaste beslutad/aviserad utdelning genom portföljvärdet.
Mvh petrusko