Johnson & Johnson Q1 rapport 2021

 Annons: Innehåller reklamlänk till Avanza.
Världens största hälsovårdsbolag Johnson & Johnson släppte idag sin rapport för det första kvartalet. Amerikansk media har fokuserat en hel del på bolagets Covid-19 vaccin under en tid och så sker även nu i samband med rapporten. Jag såg en rubrik där man blåste upp att de sålt Covid-19 vaccin för $100 miljoner i kvartalet. Man skall då komma ihåg att Johnson & Johnson valt att sälja vaccinet utan vinstpålägg nu under pågående pandemi. Det drar inte in några feta vinststålars alltså och är ganska ointressant i dagsläget. Att vaccinet är stoppat just nu i USA betyder heller inget. Det är inget ovanligt att så sker och det är bara invänta utvärdering av det hela. Det som framkommit är ett försvinnande lågt procentuellt sett förekommande problem. Man tittar på om det har med vaccinet att göra och om det är rimligt förekommande.

Amerikanska bolag gillar att prata justerad vinst och i vissa fall kanske det är rimligt men ofta handlar det om att justera bort bla valutaeffekter. Så här gör även Johnson & Johnson och tittar man på de siffrorna är de ännu bättre än de jag nämner nedan. Det är inte bara valuta de justerar bort men till stor del är det så och det är ju riktiga pengar i kassan det handlar om. Nedan är således de vanliga redovisade siffrorna inte de där "justerade" tillputsade siffrorna.

Vinsten per aktie steg med 6,9 procent till $2,32.

Omsättningen steg med 7,9 procent till $22,3 miljarder i runda slängar.

Man justerade upp omsättningsprognosen för 2021 till en ökning om 8,7 - 9,9 procent mot 2020.

Vinstprognosen anger de i ett intervall och de snävade in detta en aning genom en lite högre lägsta nivå och en lägre högsta nivå. Bra att lägsta nu är högre men lite negativt att högsta nivån sänks. Prognosen för helåret är nu $9,42 - $9,57 och det är för den justerade vinsten de anger denna prognos.

I ett separat pressmeddelande meddelar de också att de höjer kvartalsutdelningen med 5 procent till $1,06 per aktie. På en aktiekurs kring $162 ger det en direktavkastning om 2,6 procent.

Att bolagets vaccin godkänns och får bra försäljning är inte oviktigt. När Pandemin är något såndär under kontroll kommer vi sannolikt fortsatt behöva skydda oss emot det och på sikt lär bolaget då lägga på ett vinstpålägg på priset. Att man säljer det utan vinst nu är för att vara en good guy i svåra tider av pandemi. 

Hur marknaden skall ta emot rapporten återstår att se. Förhandeln indikerar en nedgång men den är inte så pålitlig alla gånger. För oss långsiktiga investerare kvittar kursutvecklingen på rapportdagar. Det viktiga är att bolaget fortsätter växa sin vinst och utdelning över tid. Det har de onekligen gjort väldigt bra historiskt och jag tror på dem även de kommande 100 åren.

Länk till Johnson & Johnson hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...