Telia presterade starkt 2020 och meddelade utdelning idag

 


Telias operativa fria kassaflöde överstiger marknadens förväntningar och den egna guidningen varpå de idag informerar marknaden inför sin rapport den 29 januari. Kassaflödet landade på 12,1 miljarder kronor vilket är en bra bit över guidningen om att hamna i högre delen av spannet 9,5 - 10,5 miljarder kronor.

De meddelade samtidigt att styrelsen avser föreslå en utdelning om 2 kronor per aktie och att det är en uthållig nivå de kommande åren. 2 spänn är en höjning mot föregående års 1,8 kronor ordinarie utdelning men det är lägre än föregående års ursprungliga förslag samt utdelningen för åren innan. Vi får än en gång se det som en ny nivå att börja klättringen ifrån. Denna gången tycker jag förutsättningarna/potentialen är bättre. Nu är det ny supervass ledning på plats. Gammalt mög i öst är väck. Stora sparpaket lär lanseras. 

Kassaflödet de meddelar idag är bra. De informerar även om en nedskrivning i miljardklassen men det påverkar inga riktiga pengar i kassakistan. Det är en redovisningsgrej. För sådana här bolag som Telia och tex Tele2 är inte redovisad vinst rimligt att titta på utan det är snarare kassaflödet som gäller. Det är de riktiga pengarna bolaget genererar.

Telia har varit en bedrövlig aktie sedan noteringen för cirka 20 år sedan. Aktiekursen har stadigt gått ned och på sistone har även utdelningen blivit allt lägre. För några år sedan var ordinarie utdelning 3 spänn och nu blir den 2. 

Telia har en bra verksamhet med ett pålitligt kassaflöde. De har potential att bli bättre än vad de historiskt visat upp. Nu har de en ny ledning med trackrecord från andra liknande bolag som kan vässa Telias prestanda. 

Framåt förväntar jag mig ingen fantastisk avkastning. Mina förväntningar är en okej avkastning till relativt låg risk. Kanske lägre än breda börsindex men okej. Blir det sämre tider kan Telia sticka ut med överavkastning då de tickar på oavsett. Bredband och mobilräkningen betalar vi i ur och skur. Det får till nära på jordens undergång innan folk slutar med mobil och internet.

Den 29 januari släpper bolaget sin bokslutsrapport och presenterar nya mål och förmodligen ett sparprogram.

Länk till Telia hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

6 kommentarer:

 1. Vad tror du om Telia/Tele2 på lång sikt med tanke på konkurrens från Musks Starlink?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju en del frågetecken kring kapaciteten med Starlink. Men det blir spännande att se vad som händer i framtiden.

   Radera
 2. På långsikt är Starlink helt klart en disruptive technology.

  SvaraRadera
 3. Själv sålde jag Telia idag med en vinst på 1,5x års utdelningen. Kanske köper tillbaka på 30kr.

  SvaraRadera
 4. Besviken på utdelningen, när Telia är i en bransch som är nästan opåverkade av pandemin samt är dominant på marknaden ändå kan inte klara att öka vinsttakten och gång på gång kommer med ursäkter och nedskrivningar, detta är helt oacceptabelt. Det mest negativa är att de indikerar att kommande åren ska vara lika stilla som förra åren rund 2 kr.
  Frågan är varför man inte byter till t.ex. Sagax D aktie? Sagax D är iaf mer säkrare att kursen inte går ner, samt en garanterat utdelning på hela 6,4%!! kommande åren. Givet att Telia ska stå och trampa några år till och i bästa falla stå i samma kurs, då varför ska få usel ränta på pengar och inte säkert heller att de ger även 2 kr, de har hittat på hela tiden med kostnader.
  I o med att kursen är redan upp ca 2 kr, då sålde jag mina och bytte till D-aktier i väntan på hitta bättre alternativ. Dessutom man får utdelningar 4 ggr / år!

  SvaraRadera
 5. Hej! Bra blogg! Har för egen del ägt aktier i snart 30 år och tjänat bra på det. Börjar dock "tröttna" på aktier, saknar numera intresse att följa enskilda aktier och deras utveckling. Har funderat på att övergå till fonder (äger idag en hel del fonder). Om din portfölj endast skulle bestå av fonder - hur skulle den se ut? Hälsning Anders

  SvaraRadera

Börsens goda avkastning

  Jag och andra pratar ibland om "börsens goda avkastning" men det är inte varje gång man stannar upp och pratar om vad det faktis...