Skogen har byggt Sveriges välstånd

 


I ett tal vid skogens dag sade kung Carl XVI Gustaf något som jag fastnade vid. På ett ungefär så här: 

Det är inkomsterna från skogen som byggt Sveriges välstånd.

Skogen är en fantastisk tillgång, på många sätt. I generationer har den skapat arbete och avkastning. Det forskas på nya användningsområden och alternativa bränslen mm varpå skogen är mer aktuell än någonsin. Man brukar kalla den för skogens gröna guld för att lyfta fram dess värde.

För stunden äger jag inga skogsbolag men de attraherar mig. Jag äger gärna tillgångar med realt värde. Något beständigt som inte vips blir värdelöst som tex bolaget Facit. Ett bolags verksamhet eller produkt kan snabbt tappa sitt värde medan reala tillgångar alltid kommer vara värda något. Ett bolag kan minska sin vinst pga dåliga tider osv men reala tillgångar har ett värde oavsett. Jag äger en hel del fastighetsbolag och i dem har jag samma faktor i ett realt värde. De är lika skogsbolagen på det viset.

På senare år har skogsbolagen värderats upp rejält men för den långsiktige är det "aldrig" för sent att vara med på resan. Ett skogsbolag eller ett par kan vara en bra komponent i en långsiktig aktieportfölj. Ett sätt att få exponering i skogsbolag är att äga investmentbolaget Industrivärden eller Lundbergs. I Industrivärden väger SCA kring 8 procent och i Lundbergs väger Holmen kring 20 procent.

De svenska investmentbolagen har som grupp presterat god avkastning över tid. Bättre än breda börsindex och generellt kan man säga att det är en rimlig investering. I ett investmentbolag får man i ett slag riskspridning och potential till överavkastning mot börsindex.

Jag äger Industrivärden och får den vägen exponering i SCA. Jag gillar skogsbolag och kan tänka mig att investera i dem direkt också. I det långa loppet tvekar jag inte på att skogen fortsatt kommer spela en viktig roll. Just SCA är Europas största privata ägare av skog.

Nedan är en länk till kungens tal:

https://www.kungahuset.se/kungafamiljen/hmkonungcarlxvigustaf/tal/hmkaretstal/hmkonungensinledningstalvidskogensdagonsdagenden20januari2021.5.45950b73176843503ad17e19.html

4 kommentarer:

 1. De ovannämnda investmentbolag samt Stora Enso och UPM här i stugan. Gillar Storas och UPMs driv att utveckla ersättare till oljebaserade produkter

  SvaraRadera
 2. Jag tror att skog, på sikt, i större utsträckning kommer att ses som ett reningsverk och verktyg för att minska skador av klimatpåverkan. Inte enbart som råvara.

  Kolsänkor, vattenhållande, avkylande, artfrämjande, skydd mot skogsbränder(ja, med rätt arter och lämplig bonitet mycket effektivt för att minska magnituden av skogsbrand) med mera.

  Då är antagandet att pengar pga av klimatpolitik når skogsbolagen alternativt en uppvärdering med multipelexpansion. MVH Chrille

  SvaraRadera
 3. Köpte SCA sommaren 2019 runt 75 kr, den investeringen har gett mig nästan 100% avkastning. Makalöst!

  SvaraRadera
 4. Köpte 1000 Holmen B för 180:- styck 2013. De har blivit 2000 stycken efter splitten för ett par år sedan och står nu i 400:-. Hyfsad avkastning.

  SvaraRadera

Börsens goda avkastning

  Jag och andra pratar ibland om "börsens goda avkastning" men det är inte varje gång man stannar upp och pratar om vad det faktis...