Håll koll på fondförvaltarna

 


Jag har vid några tidigare tillfällen tipsat om att hålla koll på duktiga fondförvaltare. Hitta inspiration bland deras innehav, läs nyhetsbrev, titta på videos mm. När man spanat fram några förvaltare/fonder man tycker är bra så kan man få riktigt schysst inspiration den vägen.

En jag följt i flera år vars resonemang och strategi jag gillar är Andreas Brock på Coeli. Hans fond har presterat rimligt och det finns mycket material från honom att spana på. Han har skrivit en bok om man verkligen vill fördjupa sig. Det finns podcasts och videos där Brock pratar om investeringar och sitt synsätt. På fondbolagets sajt kan man läsa förvaltarkommentar månadsvis (länk nedan).
https://coeli.se/forvaltarkommentar-coeli-global-selektiv-december-2020/

Du behöver inte tycka som jag att just den här Brock är intressant utan du spanar fram de du gillar och vill få mer inspiration utav.

Något jag gillar med Andreas Brock är att han frikostigt delar med sig av sitt resonemang kring investeringar. Ett resonemang och strategi som historiskt burit frukt. Fonden har presterat bra. Överst i inlägget är en avkastningsgraf över 3 år jämfört med Dow Jones World Index. Som vanligt med aktiva fonder är där en "saftig" avgift men så länge avkastningen är god är avgiften skit samma. Ja i grova drag alltså. För en indexfond är avgiften allt. För en aktivt förvaltad fond är avkastning allt. En aktiv fond måste prestera överavkastning mot index över tid för att attrahera sparare. Lättare sagt än gjort men det finns de som är riktigt bra.

Länk till Coeli Global Selektiv hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

10 kommentarer:

 1. Hej Petrusko! Intressant tema med lite fonder,jag själv är ingen fan av fonder men har nu provat att ta in en hop fonder där avkastningen varit hög och är medveten om riskerna.Gillar i princip inte att gå in i aktiva fonder med skithöga avgifter.Men kör nu en test på BNP Paribas Energy avgift 3,2% samt teckning 5%.Fonden har gett 174% på 1 år samt 23% på1 mån.Även tecknat Schroders ISF GLBL Energy avgifr 2,07% ,teckning 5% avgift.Fonden har gett 70% på 1 år samt 10% på 1 mån.Så den som lever får se om dom kan göra skäl för dom extrema avgifterna.Samtidigt är jag lite tveksam till indexfonder med låg avgift då dom tvingas köpa in fonder med hög risk sok gått bra och en sättning på marknaden kan slå hårt på en indexfond där stockpicking inte förekommer.Har du kommentar på mitt resonemang?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena C-F,
   Index är vad det är. Man vet vad man får liksom. Det är index. Över lång tid är det svårt att prestera bättre än index men vissa fonder lyckas under kortare perioder som tex 5 år. Gör man bra val och har flyt kan aktiva fonder vara ett bra komplement till indexfonder. Jag tror alltså på att ha bägge.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Just nu tycker jag det är intressant att följa fondförvaltare som är duktiga men som inte har hängt med i den kraftiga uppgången under senare tid. Tycker att aktiemarnaden idag är överbeflockad av traders och då gillar jag förvaltare som inte dras med i detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja förr eller senare kommer intresset för värdeaktier åter medan andra typer av aktier svalnar av något. Det går i cykler det där vad som är populärt. Simon Blecher är onekligen duktig och han sitter på värdeaktier. Över tid är det nog rimligt. På kort sikt som några år kan det gå trögt när de som nu är mindre populära än tex tech.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Speciella tider detta. Då teknikaktier inte heller verkar vara så beroende av konjunktuen heller längre. Detta har man sett under senaste året. Repetitiva intäkter är vanliga. När man ofta säger att amerikanska börsen är dyr kan det vara bra att komma ihåg att den är tekniktung. Att värdera är ofta en svår process och man får ofta utgå från sig själv. Bättre att fundera mycket och att agera sällan än att fundera mindre och agera mer. Om man nu inte har ett traderkonto förstås.

   Radera
 3. Glömde säga att jag handlat via SAVR som ger en hyfsad rabatt på förvaltningsavgiften

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klockrent. SAVR är en bra tjänst. Samma fonder fast lägre avgifter/mer kvar till oss sparare.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Då invester jag hellre i Spiltan investmentbolag som på 5 år gett 142% kontra 117% Coeli. Med 0,27 % i avgift, Coeli 1,80 %

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är två olika typer av fonder . Inte rättvist att jämföra äpplen och päron . Jämför istället med en global index fond . Som coeli klår ganska lätt.

   Radera
  2. Tjena Jocke,
   Det är något helt annat det där. Spiltans investmentbolagsfond är ett bra sätt att få svensk exponering. Folk brukar bygga samman en portfölj av fonder där den här från Coeli skulle kunna stå för den globala exponeringen. Vissa har bara en enda fond och om man nu gör så är ju Spiltans investmentbolagsfond ett val som historiskt gått utmärkt och har potential även framöver.

   Mvh petrusko

   Radera

Castellums VD slutar

  Henrik Saxborn VD sedan 2013 har meddelat Castellums styrelse att han beslutat lämna sin roll som VD och koncernchef. Han blir kvar upp ti...