Essity höjer utdelningen

 


Essity presenterade idag sin bokslutsrapport och den slog marknadens förväntningar. Omsättningen minskade mindre än befarat medan rörelseresultat och marginal blev den högsta i företagets historia. Justerat resultat per aktie landade på 15,45 kronor.

Utdelningen föreslås bli 6,75 kronor, en höjning med 8 procent. Utdelningen pyntas i samband med årsstämman den 25 mars.

Det är en bra prestanda av Essity i mina ögon. De är negativt drabbade av pandemin trots medias rapporter om hamstring av toapapper för cirka ett år sedan. Många tänker nog i de banorna att Essity är en vinnare men ev ökad försäljning av toapapper väger inte upp det man tappat på att restauranger, hotell, diverse företag osv har stängt ned i olika omfattning. När världen kommer igång igen på allvar kommer även Essitys försäljning ta ett skutt upp. 

I skrivande stund är aktien upp 1,2 procent på rapporten medan storbolagsindex är oförändrat.

Jag äger Essity och anser att det är en mycket intressant investering i det långa loppet. Megatrender ger dem medvind i decennier framöver. Omsättning och vinster kan öka stadigt över tid i spår av en större och åldrande befolkning som får det allt bättre ställt. Utdelningspolicyn är att man strävar efter en stadigt stigande utdelning över tid. Det kanske inte blir en höjning varje enskilt år men över tid lär det ticka på uppåt. Årets höjning om 8 procent tycker jag är riktigt fin.

Länk till Essity hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

8 kommentarer:

 1. Visst är väl 6,25 redan utdelat? det blir 0,50 kr i mars, eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej det där är en feltolkning. 6,25 kronor som delades ut i slutet av 2020 är utdelning för 2019. Nu höjer de utdelningen till 6,75 kronor och den slanten har avstämningsdag 29 mars.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tyckte väl också att det avsåg 2019. Tack för att du har koll.

   Radera
 2. Tjena petrusko! Helt ok rapport och rimligt att kursen tuggar på sakta uppåt nu. Gällande utdelningen så står det på avanza att 50 öre delas ut i Mars och resten i Oktober men det kan väl ändå inte stämma? Mvh Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Magnus,
   Nej det där är knas. 6,25 kronor som delades ut i slutet av 2020 är utdelning för 2019. Nu höjer de utdelningen till 6,75 kronor och den slanten har avstämningsdag 29 mars.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Essity är ett bolag som visar att kvalitet lönar sig i längden. Annars när jag scannar idag får jag fram att vicat är riktigt billigt nyckeltalsmässigt. Men då ska jag erkänna att jag bara har kollat nyckeltal. Mycket möjligt att vaccineringen kan ge en rejäl studs uppåt för lågt värderade bolag men är oftast inget att behålla på lång sikt.

  SvaraRadera
 4. Tjena Petrusko! Vad tror du om Magnolia bostad aktien? Är det ett bra långsiktigt köp? Lägga i barnens sparportfölj? Tack för svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har inte tittat så noga på Magnolia. Det är längesedan sist nu men har för mig det såg rimligt ut. Jag gillar verksamheten i att bygga för att äga/sälja. Deras verksamhet kommer efterfrågas långt in i framtiden.

   Mvh petrusko

   Radera

Castellums VD slutar

  Henrik Saxborn VD sedan 2013 har meddelat Castellums styrelse att han beslutat lämna sin roll som VD och koncernchef. Han blir kvar upp ti...