Castellum hintar om snabbare tillväxt framöver

 


Den här morgonen presenterade fastighetsbolaget Castellum bokslutsrapport för 2020 och det var i vanlig ordning en gemytlig sådan. Så klart en hel del babbel om ett eventuellt förvärv av Entra vilket jag fortsatt tycker är ointressant. Bra att de håller oss ägare uppdaterade så klart men för egen del lägger jag ingen möda på det där utan väntar lugnt till det hela är avslutat. Antingen via genomförd affär eller avbruten. Det är ett fint bestånd och visst tror jag det blir bra med en affär. Jag tror också att det blir alldeles utmärkt även utan affären.

I slutet av Henrik Saxborns VD-ord skriver han så här:

" Castellum har en mycket stark bas för ännu snabbare tillväxt kommande år när våra stora pågående och fullt uthyrda projekt börjar ge avkastning"

Ooohh Yeah! säger jag. Visst låter det gött. Ett redan bra presterande väloljat maskineri har så mycket bra saker på gång att det kan tänkas tuffa på än bättre framledes. Ja tack!

Substansvärdet var per siste december 214 kronor per aktie (EPRA NRV).

Förvaltningsresultatet växte under 2020 med 7,2 procent till 12,35 kronor. Ända sedan börsnoteringen 1997 har Castellum växt sitt förvaltningsresultat i ur och skur. Nedan är en graf över de senaste 10 åren. De gröna staplarna tilltalar mig stort.


Utdelningen föreslås höjas med 6,1 procent till 6,9 kronor per aktie fördelat på 3,45 kronor vid två tillfällen. Så har de delat upp den några år nu. Första delen i samband med årsstämman i mars och en andra del på hösten. Även utdelningen har de höjt sedan noteringen 1997 och det här blir bolagets 23:e år i följd av höjd utdelning.

Apropå utdelning skriver Saxborn även att de har en så pass stark finansiell ställning att de efter alla eventuella affärer (Entra inkluderat) kan komma överväga någon sorts extra överföring till oss aktieägare. Det kan röra sig om aktieåterköp, en cash extrautdelning eller ett inlösenförfarande. Vi får se hur det blir.

Länk till Castellum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

3 kommentarer:

 1. Läste att Castellum skulle parallellnoteras i Oslo. Är den parallellnoteringen beroende av om Entra köpet blir av? Vad innebär det för aktieägare? Att det blir mindre aktier som handlas på Stockholmsbörsen? Med sämre likviditet som följd? Högre pris pga mindre utbud?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Jag såg att SBB hade sådana planer med vissa förbehåll. Om deras bud går igenom på Entra. Castellum avser finansiera förvärvet delvis med nya aktier och någon brist på aktier kommer det inte bli oavsett hur det blir med ev extra notering.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej P

  Dags för uppdatering av portföljfördelningen :)

  Hälsn
  Erik

  SvaraRadera

Castellums VD slutar

  Henrik Saxborn VD sedan 2013 har meddelat Castellums styrelse att han beslutat lämna sin roll som VD och koncernchef. Han blir kvar upp ti...