Industrivärdens historiska avkastning



Investmentbolaget Industrivärden har en koncentrerad portfölj av svenska storbolag. Det är fina svenska bolag som tex Essity, Handelsbanken och Sandvik. Jag tycker det är riktigt bra bolag som de äger. De fina innehaven ihop med god historisk avkastning är anledningar varför jag äger Industrivärden. Utav de innehav som idag finns i min portfölj är Industrivärden det jag ägt längst. I slutet av -90 talet någon gång köpte jag investmentbolaget Industrivärden första gången.

Under årens gång har jag köpt fler och nu är mina planer att mitt nästa aktieköp blir just Industrivärden. Jag köper fler aktier till min portfölj varje månad. Valet brukar falla på det som är mest attraktivt för stunden eller kanske något som fyller en viktig funktion i min portfölj. Industrivärden handlas nu till en rabatt om cirka 10 procent vilket är nära 3-års snittet och attraktivt i mina ögon. I tillägg till det är Industrivärden en god riskspridare vilket är något jag satsar på att vikta högre. Jag kallar det för en stadig grund mina innehav i investmentbolag och indexfonder.

Överst i inlägget är grafer över Industrivärdens historiska avkastning under lite olika tidsperioder. På både 5 och 10 års sikt har avkastningen varje år varit 3 procentenheter bättre än index. Över tid blir det en enorm skillnad. Det finns ingen garanti för framtida avkastning men den historiska prestandan är en bra fingervisning. Som grupp har de svenska investmentbolaget slagit index över tid. Goda anledningar att äga ett knippe investmentbolag alltså. Jag har satsat främst på Investor och Latour utöver Industrivärden men det finns ytterligare ett gäng bra.

Länk till Industrivärden hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

2 kommentarer:

  1. Ja! Skaffade äntligen Industrivärden för sisådär en vecka sedan. Med facit i hand är jag väl (lite!) bitter över att jag inte gick in tidigare, när hela världen sket ner sig. Men det är ju å andra sidan alltid lätt att vara efterklok. Sen investerar en ju för många år framöver liksom. /Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Linda,
      Ja precis, i efterhand kan man enkelt peka ut de mest fantastiska köplägena. Kunde man göra det på förhand vore det ju trevligt men vi får nöja oss med ett gott alternativ. Nämligen det faktum att äga svenska investmentbolag historiskt varit en mycket god investering och att det sannolikt är så även i framtiden.

      Köpt för en månad sedan eller nu är inte den stora grejen. Näe det är snarare att äga under mycket lång tid. Att äga i 20-30 år är grejen. Där skapas den stora avkastningen.

      Mvh petrusko

      Radera

Emilshus rapport Q1 2024 - Höjd prognos

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag var det dags för fastighetsbolaget Emilshus att presentera sin rapport för det fö...