NP3 riktad nyemission


Fastighetsbolaget NP3 meddelade igår eftermiddag att de avser göra en riktad nyemission av preferensaktier och idag är det klappat och klart. Drygt 3 miljoner aktier är tecknade till kursen 29 kronor varpå bolaget tillförs nära 90 miljoner kronor.

Ett par saker om det här då:

1. Varför får inte befintliga ägare möjlighet att teckna? Jo det är olika förfaranden och regelverk beroende på vem man riktar sig till. När man gör ett brett erbjudande till allmänheten så är det tidskrävande med en fasligt massa regelverk och broschyrer mm. När man riktar sig till en begränsad grupp professionella investerare/fondbolag osv går det snabbt som blixten. Man har inte samma snåriga och tidskrävande regler.

2. Att finansiera sig med preferensaktier är det bra? För fastighetsbolag generellt sett kan det vara en bra komponent. Framförallt är det en bra del i en större kombo av finansieringsmöjligheter. Fastighetsbolag behöver stadigt finansiering till sin verksamhet och god tillgång till kapital är A och O. Att ha obligationer, banklån och preferensaktier är helt olika sätt att finansiera sig och när den ena dörren är stängd kanske en annan är öppen. Ja i sämre tider alltså. I goda tider är alla dörrar vidöppna. Vidare då kring det här med preferensaktier och om det är bra eller ej. De utgör endast en liten del av total finansiering varpå många gör misstaget att tänka "varför betala 6-7 procent ränta på en preff när man kan låna hos bank för 1 procent". Ja det är ett vanligt misstag som jag många gånger sprungit på. Om exempelvis 10 procent av finansieringen av en fastighet utgörs av preferenskapital och resterande är en mix av stamaktiekapital och banklån så blir den totala räntan väldigt låg ändå. Ytterligare kring preferenskapital är det här med att det är ett kapital som kan lösas in till en fastställd kurs. Bolag som tar in sådan här kapital kan använda det med hävstång via banklån och avkasta långt mer än preferensaktiens utdelning och räntor ihop för att många år senare lösa in preffen och behålla allt det goa kapitalet det genererat utöver den ursprungliga slanten.

Jag äger NP3 preferensaktie sedan tidigare och tycker det är ett rimligt bolag. Utdelningen är 2 kronor och aktien handlas kring 31 spänn men backar kanske lite idag vilket är normalt efter sådan här nyemission men repar sig. På kursen 31 kronor är direktavkastningen cirka 6,5 procent och utdelningen betalas kvartalsvis om 0,5 kronor åt gången.

Länk till NP3 preferensaktie hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

  1. En annan sak är ju att preffarna räknas som eget kapital om jag inte minns helt fel. Därmed kan de använda det för att låna mer från banken med lägre ränta.

    Jag borde spana in NP3. Har inte tänkt på dem förr. Dock har jag ca 25% fastigheter redan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja precis preffar är eget kapital och precis vad ett fastighetsbolag behöver lägga på bordet för att kunna ta in kapital via tex banklån. Precis som när vi privatpersoner köper bostad. Vi behöver slanta upp lite eget kapital för att banken skall låna ut.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Kommer inlösen vara fortfarande 35? jag blev lite nyfiken på det men hittar inget i deras press release.

    Samtidigt undrar jag om du tänker köpa fler eller inte... på deras sida verkar vara en del lokaler lediga till uthyrning... och i rapporten jan-mar kunde man läsa " Med flertalet av
    de kunder som inte betalat pågår affärsmässiga förhandlingar. "

    https://np3fastigheter.se/vara-hyresgaster/lediga-lokaler/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja inlösenkursen är reglerat i bolagsordningen, den är 35 kronor. LEdiga lokaler har alla fastighetsbolag. NP3 har kanske lite mer än bolag med endast hyreslägenheter i de starkaste städerna. Å andra sidan är direktavkastningen på NP3s fastigheter högre än fastigheter på de hetaste adresserna i de största städerna.

      Jag passade på tidigare i coronakrisen att köpa på mig en stek NP3 preferens som jag kan vara nöjd med och har inga planer på att köpa fler som det ser ut nu. Jag sitter nöjd med de jag har.

      Mvh petrusko

      Radera

Cibus Q1 rapport 2024

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag släppte fastighetsbolaget Cibus sin rapport för det första kvartalet 2024. Verksa...