Telia i coronakrisen


Igår lyssnade jag på senaste avsnittet Börspodden där de bland annat pratade om Telia och hur den aktien gått i coronakrisen. Det tyckte jag var kul då jag gjort samma observation/har samma åsikt. Telia som är en investering av tydlig defensiv karaktär har gjort jobbet hittills i coronakrisen.

Ovan är en graf över kursutvecklingen i år och ja Telia har backat men den står sig betydligt bättre än index. Aktien har backat mindre än index och dessutom har de pyntat en rejäl utdelning vilket ytterst få andra bolag gjort. Telias totalavkastning är kring 5 procentenheter bättre än index.

Att aktien har backat men mindre än index kan man ju tycka både bu och bä om. Precis som att man kan ha användning för en sådan investering eller inte. Det finns många olika typer av investerare med olika strategier precis som det finns bolag med olika karaktär. Man skulle tex kunna ha användning för Telia som en defensiv investering i en strategi där man bla ser till att bevara värde. En del av en helhet. Man bör se investeringar som byggklossar. Var för sig är de kanske inte något men tillsammans kan de utgöra en bra portfölj.

Telias verksamhet är konjunkturokänslig. Vi fortsätter använda bredband och mobiltelefoner oavsett vad för kris och dylikt världen bjuder. Förvärvet av TV4/C-More har fått en tråkig start nu i coronakrisen men vem visste på förhand om att den skulle komma? Annonsmarknaden har klappat ihop och diverse sportevenemang är inställda. Intäkterna för Telias affärsområde "medier" är dåliga nu men det där kommer åter på sikt och vem bättre att äga en sådan verksamhet än Telia som har starka finanser och den här businessen utgör bara en liten del. Näe det där är verkligen inget att orda om nu. Jag gillar förvärvet och tror på det i långa loppet. Den som visste om att det skulle komma en coronakris kan kasta första stenen.

Sedan börsnotering har Telia varit en riktigt usel investering. Man kan bryta ned det i en rad olika tidsperioder utan att komma fram till att Telia varit en riktigt bra investering. Den kommer nog aldrig vara en raket men man måste se till nuet och ta bolaget för vad det är. Det är en tråkig sego men de genererar ett stadigt kassaflöde och ger inte vika för någon kris eller två. Just nu handlas aktien runt 35 kronor vilket är kring p/e 16 antaget en vinst om drygt 2 kronor i år.

Utdelningen sänktes till 1,8 kronor fördelat på två tillfällen om 0,9 kronor vardera. Den första delen har de redan pyntat nu i april och den andra får man i oktober. Även om de sänkte utdelningen en aning tycker jag att investeringen har levererat på sin defensiva karaktär. De flesta andra bolagen har dragit in utdelningen. Förvisso kan vissa eventuellt pynta till hösten men med Telia är det inga oklarheter. De pyntade en ganska schysst utdelning och den andra delen i höst är beslutad och klar (inga ifs and buts där alltså).

Jag äger Telia sedan tidigare och även om jag är back på investeringen sett till aktiekursen är jag hyggligt nöjd med den. Aktiekursen kan repa sig ytterligare i närtid och på några års sikt har vi nog högre vinst och utdelning som kan motivera en lite högre kurs än nuvarande kring 35 kronor.

Länk till Telia hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

10 kommentarer:

  1. Tjaba

    Undrar om du har några tankar kring Tele2 vs Telia som investering om man nu är intresserad av en telekominvestering som defensiv byggsten i portföljen?

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Erik,
      Jag är imponerad över Tele2s förmåga att skapa värde. Genom åren har de avyttrat verksamheter och frigjort stora pengar. De har gjort extrautdelningar och pyntat fet utdelning till ägarna. Aktien har utvecklats okej och Tele2 har gjort sin grej bra.

      Jag tycker det är ett bra bolag.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hejsan. Har du några tankar kring Franklin resources? Har ju en fin utdelningshistorik och har backat mycket senaste tiden.(Som det mesta iofs.) Tack för en bra sida.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Jag minns namnet på bolaget och att jag läst och sett lite om dem genom åren men just nu kan jag inte ur minnet få fram några tankar kring bolaget tyvärr.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. För några år sedan tog Börspodden upp Telia som en utdelningsaktie och resonerade om att köpa Telia-aktier. Investera 100k i bolaget och låt utdelningarna finansiera din mobiltelefon livet ut.
    Lite level-1 thinking kanske, men för mig som nyss börjat handla på börsen fick det mig ändå att få upp ögonen för investeringar på ett annat sätt än tidigare! Dock trodde jag nog aldrig att jag skulle kunna spara ihop 100k för att kunna göra en sån investering, men med tiden på sin sida gick det snabbare än jag trodde! (Äger dock inte Telia-aktier till det värdet idag).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det minns jag hur de resonerade att utdelningen kunde täcka saker här i livet. Telia pyntar mobilen osv. Lite kul tänk så där.

      Bra gjort att du investerat och byggt upp en portfölj sedan dess. Nu är snöbollen i rullning.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Äger själv Telia, 4,2% av portföljen. En tråkaktie som det händer ytterst lite i, precis som man vill ha det. Lite besviken på att de sänkte utdelningen pga utebliven reklam, men det får väl ses som en engångshändelse, annars ska de inte syssla med sånt...

    Har du tittat något på det franska telecombolaget Orange? Kanske ytterligare en tråkaktie att ha i portföljen...?

    SvaraRadera
  5. Såg nyss att utdelningen för xact hög verkar fastställd, trodde jag inte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det var nice. Jag befarade att de kunde sänka mer men gillar utfallet och hur de hanterat det. Har tänkt skriva om det idag.

      Mvh petrusko

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Tjena,
    Vad tycker du om detta? Jag har snott fr BS-DI men vill gärna veta vad du tycker om bolaget. Tycker du är något idé att satsa på den?


    Drömläge! Bli delägare/bostadsägare i NY, Manhattan, Madison Avenue,... på halva priset!

    Om du gillar fastighetsbolag och kanske redan äger du ett antal som jag, kan definitivt detta vara något för dig, det lovar jag:

    SL Green Realty Corp (SLG)

    - SL Green Realty Corp. New York Citys största kontorsägare, är en REIT, som främst är inriktat på att förvärva, hantera och maximera värdet på Manhattan kommersiella fastigheter. Den 31 mars 2019 innehade SL Green intressen i 96 Manhattan-byggnader på totalt 46,4 miljoner kvadratmeter. Detta inkluderade ägarintressen i 27,7 miljoner kvadratmeter av Manhattan-byggnader och 18,7 miljoner kvadratmeter byggnader som säkerställer skuld och föredragna aktieinvesteringar. Dessutom innehade SL Green ägarandelar i 7 förortsfastigheter bestående av 15 förortsbyggnader på totalt 2,3 miljoner kvadratmeter i Brooklyn, Westchester County och Connecticut.

    - SLG är en REIT som fokuserar på fastighetsförvaltning, förvärv och vidare underhåll av större kommersiella fastigheter. Bolaget verkar huvudsakligen genom två segment på den nordamerikanska marknaden: fastighetsutveckling samt lånefinansiering av nybyggnation. Bolaget grundades 1980 och har sitt huvudkontor i New York.


    Det bästa är att först en titt på deras imponerade portfölj i NY city: (Växla gärna mellan Midtown, Midtown South, Downtown om du känner till NY)

    https://slgreen.com/properties

    Och här har du senaste presentation av bolaget: (Mars månad 2020)

    https://slgreen.gcs-web.com/static-files/d296b19d-4904-4763-b3c2-d0c2a559223f

    ////////////////

    SLG kan man gärna jämföra med Akelius eller Nyfosa och brukar vara en stabilt kassaflöde. Jag har bevakat aktien senaste åren och kursen pendlat hela tiden stabilt rund 80-90 USD och har alltid velat äga den men väntat hela tiden på något bra läge. Och förra veckan fick äntligen slå till och köpte aktien i drömläge vid 50 USD! Dvs nästan halva priset.

    Självklart SLG påverkat av risker rund viruset och rädslan om tömma kontorer, men läser man senaste rapporten/presentationen bolaget har bra marginaler (FFO 7,3 per aktie i jmf med 3,54 USD utdel per aktie), sitter på långa kontrakter och dessutom ligger fastigheter i bästa läge i NY. Med kurs 80-90USD brukade vara utdel 3-4% per aktie, nu med kurs 51 USD blir utdelning hela 7%(!!) per aktie för en sånt bolag och dessutom köper man på halvpriset. M.a.o. trots bolaget har inte sänkt utdelning (höjt även iår) och inte heller indikerat något om den, ändå med dagens kurs innebär att man har fått mer än 10 års utdelningar i förskott! Låt säga aktien står igen i 80-90 USD om 5 år under denna 5 åren man INTE får några utdelning ändå blir det en vinst affär med minst 20-25%!

    Inte nog med den:

    I senaste presentation (länk ovan) bolaget kom med besked att återköpa kraftig av egna aktier motsvarande 500 miljoner USD!

    Och ännu trevligare från denna månaden bolaget börjar ge månatlig utdelning! Detta är inte så känd än och är säkert att kommer att många flera lockas till aktien för just detta.

    När jag tittar på antal ägare i Avanza står förvånande bara 12 st!!! medan detta bolag är den största kontorsfastighet i NY i bästa lägen! Jag tolkar att bolaget är relativ okänd än för många här.

    Utdelning: Månatlig 3,54 USD/år, motsv ca 7% (vid aktuella kurs 51,36 USD)

    Aktie hos Avanza:

    https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/169867/sl-green-realty-corp

    SvaraRadera

Banktrippeln har rapporterat Q1

  Nu har de tre svenska storbankerna lämnat rapport för det första kvartalet 2024. Efter en rad räntehöjningar och ett mer normalt ränteläge...