Lundbergs en vinnare i långa loppet



Investmentbolaget Lundbergs är ett fantastiskt bolag. De äger fina bolag och bra fastigheter. Storägaren Fredrik Lundberg och sfären kring honom har visat upp en mycket god förmåga att förädla och bygga företag. Ett sunt risktagande med dragning åt det defensiva hållet har gett styrka i tuffa tider. Ett exempel på det är att redan för några år sedan manade Fredrik Lundberg sina sfärbolag som tex Handelsbanken att vara återhållsamma med utdelning för att bygga extra styrka inför en ev kommande sämre period.

Fredrik Lundberg har varit med länge och av erfarenhet vet han att efter goda tider kommer en mindre bra period. Att stå väl rustad inför en sådan kan vara skillnaden på att behöva räddning från staten (som swedbank mfl fick i finanskrisen) eller inte (Handlesbanken som stod råstarka i finanskrisen).

Drygt en tredjedel av Lundbergs består av fastigheter. Dels ett eget fastighetsinnehav men också ett innehav i Hufvudstaden. På mycket lång sikt har fastigheter varit en god investering. Värderingen har drivits upp av sjunkande räntor som nu knappt kan bli lägre. På kort sikt som några år kan man diskutera om det är en bra investering eller inte men i långa loppet lär fastigheter fortsätta att vara en bra tillgång att äga. Det är en fysisk tillgång som har ett värde och stadigt genererar ett kassaflöde.

Sedan har Lundbergs också några stora aktieinnehav i Holmen, Industrivärden och Indutrade som tillsammans väger ungefär 50 procent. Resterande innehav är små jämfört med de andra men i kronor mätt är de stora då portföljen totalt klockar in på cirka 105 miljarder kronor. De mindre innehaven är Husqvarna, Sandvik, Handelsbanken och Skanska.

Överst är en graf över Lundbergs avkastning de senaste 20 åren. Grafen är för aktiekursens utveckling exklusive utdelning. Index är den gula grafen och den ser helt platt ut i jämförelse då Lundbergs har stigit så kraftigt. På 20 år har en investering i Lundbergs avkastat nästan 2000 procent eller 16,4 procent årlig totalavkastning i genomsnitt.


Utdelningen har varit stadigt stigande med ett litet jack i kurvan under finanskrisen då man sänkte en aning. Direktavkastningen är låg men i kronor mätt stiger utdelningen stadigt. En pålitlig utdelningshöjare.

Just nu är Lundbergs väldigt högt värderat med en premie mot värdet av tillgångarna om cirka 25 procent. Värderingen går upp och ned över tid och den som är kortsiktig kan utnyttja det och försöka sälja och köpa åter billigare. Det är dock lättare sagt än gjort. Det kan gå mycket snabbt i förändring av värderingen åt bägge hållen. Om vi återgår till den mäktiga prestandan om 2000 procent på 20 år så innehåller den perioder av riktigt låg värdering likväl perioder då aktien varit väldigt dyr. 

Den som investerar på lång sikt bör fokusera på just det och inte försöka tajma aktiens rörelser i det korta perspektivet. Är tron på Lundbergs intakt är det rimligt att fortsätta äga bolaget och skippa bruset här och nu. Någon säger sälj men det är ju inte du som skall sälja, det får kortsiktiga spekulanter göra. Om du fortsatt tror på Lundbergs så är det rimligt att fokusera på det.

Jag äger Lundbergs i ett pensionspar och jag har inga planer på att sälja.

2 kommentarer:

  1. Håller med om att Lundbergs är en kanon bolaget!
    Dock är din historieskrivning något felaktigt när det gäller Swedbank och Handelsbanken. Swedbank valde att låna pengar med ett garanti från svenska staten, en garanti som man betalade en väl tilltagen fee till Riksbanken för. Handelsbanken räddade sin likviditet genom att låna från Federal Reserve i USA.
    Volymerna finns redovisade på Feds hemsida under CPFF (Commercial Paper Funding Facility Redux), totalt 5,961,000,000 USD för att vara noga Same same but different!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Det är ett tag sedan jag läste om det där men som jag minns det är den signifikanta skillnaden att Handelsbanken hade en stark ställning och kunde finansiera sig medan bla Swedbank inte hade någon annan möjlighet än att ta nödlån från staten. Vill även minnas att Handelsbanken endast gjorde en liten sänkning av sin utdelning medan den helt slopades i andra banker.

      Mvh petrusko

      Radera

Detta gör Nasdaq för att främja fler svenska ETFer

  Vad gör egentligen Nasdaq för att främja fler börshandlade fonder på Stockholmsbörsen? Det har jag frågat mig genom åren men nu har jag fa...