Sagax står fast vid utdelningsförslag


Idag informerade Sagax i ett pressmeddelande att de avser skjuta upp utdelningen av aktier i Torslanda Property. De vill i detta osäkra läge avvakta. Den ursprungliga och kommunicerade planen var att besluta om denna sakutdelning på ordinarie bolagsstämma.

I samma pressmeddelande påpekar de också att den vanliga cash utdelningen inte påverkas. Utdelningsförslaget om 1,3 kronor per vanlig stamaktie och 2 kronor per preff och D-aktie kvarstår.

Jag har köpt fler Sagax D i det här börsraset i omgångar varav senast idag för 24,7 kronor. Storägaren David Mindus köpte nyligen ett rejält gäng han också.

Visst är potentialen större i vanliga aktier men jag finner D-aktier och preffar väldigt attraktiva generellt sett nu. Man får både god direktavkastning och en viss kurspotential. När börsklimatet stabiliserats lär inte Sagax D handlas till 8 procent direktavkastning utan snarare en god bit lägre än så (läs högre aktiekurs).

Nästa kvartalsutdelning har X-datum nu i slutet av mars (30/3). Det betyder att man måste äga Sagax D på fredag för att ha rätt till utdelningen och den betalas ut 3:e april. Varje kvartal pyntar den här 0,5 kronor utdelning och det är ett trevligt kassaflöde in i portföljen. Ett kassaflöde man kan köpa mer aktier för eller som jag gör: använder den till mitt levebröd.

Mindus köp häromdagen och dagens pressmeddelande känns stabilt. Jag har inte varit orolig för utdelningen men det är ju extra gött att ha dessa faktorer med sig. Skulle det bli sämre tider för Sagax framöver så är det utdelningen på de vanliga stamaktierna som är hotad i första hand. Utdelningen på preffen och D-aktien är inte på något sätt idiotsäkra men de är pålitliga. De där utdelningarna kan man räkna med ända in i kaklet. Ja det får till ett undergångsscenario för att se risk att man inte erhåller utdelningen. På de vanliga stamaktierna summerar utdelningen till runt 400 miljoner kronor och det täcker utdelningen på preffarna och D-aktien några gånger om.

Länk till Sagax D hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

9 kommentarer:

 1. Apropå värdet borde väl D-aktierna klättra upp lika fort som de föll de också, när väl vindarna vänder? Däremot lär de ju slå i taket på ett sätt som inte stamaktierna gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja precis eftersom utdelningen aldrig blir högre än 2 kronor så finns det ju ett sorts tak på hur hög aktiekursen kan bli. Den värderas snarare på allmänna ränteläget och kreditrisk i bolaget. Där räntan är nu kan man tänka sig att Sagax D kommer återgå till cirka 35 spänn när läget lugnat sig kring Corona.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Vad tror du om inflation nu när centralbankerna pumpar ut triljontals dollar i stödpaket? Det känns som en stor risk att ha fast utdelning då.

  SvaraRadera
 3. The bottom fishing club på Seeking Alpha hade Walt Disney på sin radar för någon dag sedan. Men aktien fortsätter bara ner. Inte någon stabil miljö alls för tillfället. Det enda som verkar gälla om man är sugen på att köpa något är att man delar upp investeringarna vid många olika tillfällen.

  SvaraRadera
 4. Spännande att följa dina reflektioner hur du tänkerkrung dina poetföljaktier I dessa tider. Får man bara helt kort fråga hur du ser på North West Healthcare som ju också rasat kraftigt i Coronakrisens spår. Är det något du fyller på i jämfört med andra fastigheter som du prioriterar? Tack! Matte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   NWH har en stabil verksamhet. Hyran tickar in hos dem och de har sedan tdigare påbörjat ett arbete att stärka bolagets finansiella ställning. De siktar på investmentgrade rating för att hålla nere risk och finansieringskostnader. De har redan frigjort ett par hundra miljoner dollar som går till att stärka bolaget. Verksamheten är bra och de går mot än starkare finansiell ställning. Det ser ljust ut i mitt tycke.
   Jo en sak till. De har redan refinansierat 75% av alla finansieringslösningar som går till förfall 2020 och den resterande delen har de uttryckt att de kommer kirra till samma kostnad som övriga. De finansierar sig till runt 2% ränta. Det är positivt att de redan har refinansiering klappat och klart för 2020. Nu efter den här Coronagrejen kan finansiering bli dyrare.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för utförligt svar 👍 Svårt att veta vad man ska välja i svenskt och utländskt beträffande fastigheter. NWH har ju som sagt fallit kraftigt och är en trevlig månadautdelare rent allmänt...

   Radera
 5. Hej!
  Kommer man att få Torslanda (vid ett senare tillfälle) om man har D-aktier? eller måste man ha stamaktien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja de avser dela ut Torslanda vid senare tillfälle och nej ägare av Sagax D får inte den utdelningen. Det är bara på de vanliga stamaktierna som man kommer erhålla den.

   Mvh petrusko

   Radera

Mot alla odds - Hans Wallenstam

  Jag har precis lyssnat färdigt på boken Mot alla odds av Hans Wallenstam. Den handlar om fastighetskrisen på 90-talet i första hand och de...