Finansinspektionen manar till slopad bankutdelning


Med anledning av oroliga tider nu och framöver meddelade FinansInspektionen idag att de uppmanar bankerna att besluta om slopad utdelning nu på vårens bolagsstämmor. De vill attt bankerna står extra starka inför eventuella kreditförluster framöver.

I spåren av coronakrisen har vi fått en rejäl inbromsning i ekonomin och vi vet ännu inte hur långvarigt det blir eller hur hårt det kommer slå. Det är dock ganska tydligt att det snabbt fått negativa effekter och särskilt länge kan vi inte klara det här. Restauranger, butiker och en rad andra verksamheter är redan hårt drabbade och överlever inte allt för länge i rådande läge.

Ja vi får hoppas att vi får styr på det här corona och att staten kommer med bra stöttning.

För dig som äger en bank så innebär FI:s uppmaning om slopad utdelning egentligen ingen skillnad mot innan. Om det skulle bli så att banken faktiskt behöver de där pengarna så är det bra att de redan finns där och att man slipper be om pengar från er ägare via nyemission eller dyl. Totalavkastningen blir den samma oavsett om banken delar ut noll eller fem spänn. När utdelningen avskiljs backar aktiekursen lika mycket. Om ingen utdelning pyntas backar heller inte kursen av just den anledningen. Pengarna är kvar i bolaget och gör nytta där. På sikt kanske det visar sig att pengarna inte alls behövdes och då kan de skiftas ut senare. Man behöver inte vara så ledsen över en slopad utdelning i dessa coronatider. Man går inte miste om pengarna, de är kvar där och på sikt kommer utdelningarna igång som vanligt igen.

Lite annorlunda är det för den som lever på utdelningar. Jag själv gör just det och på sistone har jag viktat upp banksektorn rejält dessutom. Snacka om otur med tajmingen. Jag har nedanstående bolag i banksektorn och de skulle alla pyntat en saftig utdelning:

Handelsbanken
SEB
Sampo
Resurs Bank
Nordea (minimal slurk som jag fick i utdelning via Sampo).

Tidigare hade SEB meddelat att de avvaktar med stämma för att ev minska utdelningen. Där hade jag förväntningar om att den faktiskt skulle sänkas. Ja det var inget stort problem för mig som har en hygglig rymd i min budget. Om nu hela det här bankgänget ovan slopar utdelningen så är det inte lika odramatiskt för mig. Jag klarar mig men jag kommer inte ha lika stort utrymme kvar i min budget. Utöver detta så förväntar jag mig fler sänkningar i andra sektorer. Mitt största innehav är Xact Högutdelande som skall dela ut kring 4 procent. När aktiekursen rasat så här förväntar jag mig en sänkning av utdelningen även här.

Sådana här tuffa börstider hör till och det kommer alltid vara så. Trots sådana här nedgångar så ger börsen över tid en god avkastning. Inräknat ett sådant här ras alltså. Nyckeln är långsiktighet. Det är tuffa tider nu  men Sverige och världen kommer åter. Vi kommer åter och bolagen kommer prestera nya vinstrekord.

19 kommentarer:

 1. Jag tycker docka att bankerna bör kunna bestämma sånt här själv utan att Bolund och andra ska in och peka finger eller hetsa i nyheterna. Är inte aktieägarna minst lika viktiga för en bank som dess kunder? Vad hade du sagt om du jobbat ett helt år för en kund och sen helt plötsligt får höra "sorry, vi har inga pengar du kan tyvärr inte få betalt". Står det mellan konkurs och utdelning, absolut slopa utdelningen, men hur kunde annars Torgby så självsäkert säga bara för någon vecka sen "utdelningen står fast", för att sen helt plötsligt ändra sig. Någon eller något har påverkat honom att helt byta fot i frågan gissar jag, därav det luddiga svaret "vi ska utvärdera".

  Man får se detta som ett test av hur framtida recessioner påverkar portföljen helt enkelt, samt ta tillfället i akt att handla billigt.

  Bra du kommenterar Xact Högutdelande, jag är inte helt 100 med på hur de delar ut, om det är ett snitt av vad underliggande bolag delar ut, eller om de även förstärker fondens utdelning med värdetillväxt för att hamna runt 4-4,5% som är målet.

  Vi får se hur Nordea gör, de ligger ju aningen utanför svenska politikers räckvidd...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så regeringen ska stötta företag med krispaket och gratis lån men så fort man "pekar finger", som du säger, så är det aja baja? Du kan inte ha kakan och äta den samtidigt...

   Radera
 2. Kan du inte skriva ett inlägg hur du som lever av utdelning hanterar en kraftig nedgång som denna med allt vad det innebär, indragna utdelningar och minskad disponibel inkomst. Vi är många där ute som behöver moraliskt stöd!! :-)

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko,
  Sampo och Nordea lyder ju inte under FI i Sverige. Nordea har redan meddelat att de avser dela ut det man har kommunicerat, senast igår. Så det tror jag man kommer att göra om nu inte ngt makabert inträffar.
  MVh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej det är finska bolag. Man skall dock ha med i beräkningarna att även de kan komma att slopa utdelningen.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko.
  Uppskattar det du skriver och hur du resonerar. Allt kommer att ordna sig långsiktigt. Själv sitter jag still i båten 100% LF Global indexnära. Automatisk månadssparande. Det lutar åt det att nya färska pengar ska in i Nordnet indexfond Sverige. Det är synd att inte ha den fina gratis index fonden i portföljen långsiktigt?! Eller hur 🤔🤗😁? Lycka till med hälsan och portföljen.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Du har ju så rätt, jag förlorar ju egentligen inga pengar på slopad utdelning, men det känns så trist.

  Hade däremot gärna sett att det ställts krav på företagen som permitterar anställda nu. Osmakligt av Volvo att dela ut!

  SvaraRadera
 7. Apropå banker så har Handelsbanken en kursskillnad på ca 15 spänn mellan A och B aktie till B-aktiens favör. Vad är förklaringen till den stora skillnaden mellan A och B just nu?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 8. Jag håller med Snålgrisen, det är upp till bankerna.
  Det är i kristider de kommunistiska partierna(s,mp,v ...) visar sitt rätta ansikte.
  Jag har lite förslag i Coronatider: sänk politikerlönerna, avskaffa ISK skatten, isolera riskgrupper,
  allt annat får fortgå som vanligt.
  Utdelningen: Bankerna behöver bara senare lägga stämman/utdelningen till hösten istället.
  Ser fram i mot både OS och kommande utdelningar. /Patrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag håller med dig. Kommunistfasoner att hålla på och rädda en krisande marknad. Marknaden ska istället låtas dö så att en ny bättre marknad kan uppstå. Det är så marknaden fungerar men det stoppas nu av världselitens kommunistfasoner med Trump i spetsen.

   Radera
 9. Jag tycker att Staten kan begära aktier gentemot alla pengar de nu ger till krisande företag. Aktierna kan sedan efter krisen delas ut till alla som slitit med Corona inom vården. INGEN vettig investerare hade gått in med gratis pengar utan att få något tillbaka och så bör heller inte staten göra, bättre att företagen får betala med aktier än att vi skattebetalare får göra det.

  SvaraRadera
 10. Kan du inte bara sälja av aktier motsvarande vad utdelningen skulle blivit? Dvs om du skulle fått 5% direktavkastning, sälj 5%. Eftersom kursen ändå skulle droppat 5% vid x-dagen blir det väl samma resultat?

  SvaraRadera
 11. Den här uppmaningen är verkligen något uppseendeväckande enligt mig och jag skulle tro att bankerna kommer lyssna till den. Sett från bankernas sida så skulle jag dock kunna förstå om de tycker att det räcker med den resolutionsavgift de betalar till Riksgälden varje. En avgift som är till för att täcka eventuellt framtida stöd från staten/Riksgälden.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
 12. Hej petru jag tänkte köpa lite amerikanska aktier och undrar vilken mäklare det är bäst att få tillbaka källskatten på ? Och tycker du att det är värt att köpa epr nu ?

  SvaraRadera
 13. Fortsätter du köpa i Bonava? nere på halva priset jämfört vad du köpte för för någon månad sedan, bättre läge nu då?

  SvaraRadera
 14. Jaha och nu flyttar även Handelsbanken fram utdelningsbeslutet till senast i november...
  Tur att man inte lever på utdelningarna men tycker ändå att det är synd då jag hade räknat med lite mer kassaflöde att investera...

  SvaraRadera
 15. Jag har inget annat än förakt för miljöpartiet och för den värdelösa regering de sitter i. Det här påhoppet på bankerna upplever jag som omotiverat. Regeringen borde ägna sig åt att stötta dem som påverkas överdrivet hårt av alla idiotiska restriktioner som förstör för näringslivet. Det verkliga problemet är att regering efter regering låtit sjukvården förfalla så till den grad att vi inte har nog med personal och sjukhussängar, DET, är den verkliga skandalen som nästan ingen pratar om.

  SvaraRadera
 16. Hej Petrusko! Vad tror du kommer bolag dela ut i höst istället? Eller tvingas av FI/Regeringen att behålla pengarna i bolagen?
  Läs gärna min blogg. http://ettliviettannatland.com/ Skriver om mitt liv i Tyskland och försöker inspirerar och lära människor om hur saker fungerar det, och indirekt beskriva vad man kan ta fördel av.

  SvaraRadera

iShares MSCI USA Quality Dividend UCITS ETF

Det här är är en börshandlad fond med inriktning mot amerikanska bolag med sund finansiell ställning och god utdelningspotential. iShares...