Insider köpt Sagax D för 19 miljoner kronor


Storägaren David Mindus har slagit till igen på fler Sagax D. Denna gången blev det 790.000 stycken till kursen 23,9 kronor. Affären gjordes igår och summerar till strax under 19 miljoner kronor.
Bilden ovan visar kursutvecklingen senaste månaden för Sagax D och den har ju kollapsat som allt annat. Mindus har gjort några köp i nedgången och innan gårdagens affär köpte han senaste ett gäng på 28,5 kronor. Det var i förra veckan.

Det finns folk som lägger väldigt mycket tid och energi på att tolka insiders affärer. Själv håller jag det enkelt och konstaterar att jag tror att David Mindus gillar pengar och ser det här som en god investering. Han är i särklass största ägaren i bolaget. Han om någon har ju koll på bolagets utveckling.

Sagax D är ingen vanlig aktie utan den är av typen fixed income. Den ger en bestämd utdelning som aldrig kan bli högre. Därför är också värdet på aktien i normalfallet inget som påverkas av hur bolaget går utan baseras främst på allmänna ränteläget och riskbilden i bolaget. Nu är vi inte i ett normalläge men vi kommer ju dit igen.

Att kunna göra en sådan här investering med både kurspotential och fet ränta/direktavkastning hör inte till vanligheten. Utdelningen på 2 kronor ger på kursen 23,9 kronor en direktavkastning om 8,3 procent. Kurspotentialen är kanske kring 45 procent givet att den  i normalläget handlas till 35 kronor.

Som vanligt är investeringar inte fria från risk. Jag har också köpt Sagax D på sistone och tror likt Mindus att bolaget kommer fortsätta generera intäkter som gott och väl räcker till alla deras åtaganden.

Länk till Sagax D hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar. 

11 kommentarer:

 1. vad tror du om D-aktiers extra risk att om de ställer in utdelningen på stamaktier så kan de också ställa in den på D-aktierna som jag förstått det? Inte lika lätt med preferensaktierna då man får betala ränta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag är inte det minsta orolig för det annat än om bolaget skulle stå för ruinens brant. Ställer de in utdelningen på D-aktien så buffras det beloppet upp och skall till fullo betalas senare precis som med preffen. Ett fastighetsbolag är beroende av kapitalmarknaden och om de trixar med utdelningen får de kalla handen av den. Det man isåfall har anledning att oroa sig för är bolagets undergång och det ser jag ingen anledning till nu.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej! Tack för info ! Vet du om Akelius själv äger några D-aktier i Akelius? Det känns alltid bättre att sitta i samma båt som en av ägarna .
  Tack för en bra blogg !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tobbe,
   Nej men han äger alla andra aktier och det är på sätt och vis mer båt. D-aktierna har företräde till utdelning framför de andra. Ja de kan inte dela ut till de andra aktierna men skippa på D-aktien.

   Att trixa med utdleningen på D-aktien skulle medföra att de får kalla handen av kapitalmarknaden. Den är A och O för ett fastighetsbolag.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Allt handlas till på rea nu, t.ex. H&M och SEB har DA stax under 10% Eftersom resurserna är begränsade så får man verkligen tänka till vilka bolag man vill ha i portföljen. Det är köparens marknad nu, därför så brukar jag slänga in skambud in på börsen som till min förvåning ibland går igenom.

  Lycka till med alla köpen

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym; håller i princip med förutom matleverantörerna (ICA, axfood) som gått upp ganska rejält senaste dagarna (axfood faller visserligen tillbaka idag men ändå). Frågan är hur rationellt detta är. Visst, de kommer tveklöst att få en tillfällig boost i intjäningen då folk har handlat mer än de brukar och hamstrat på sig en del varor. Men jag resonerar ändå att detta bara är en periodiseringseffekt - när coronaoron släpper så kommer man ju att istället handla mindre i motsvarande mån när man äter upp ur förrådet.

   Men visst, kan säker också bli en liten effekt av att folk äter mer hemma istället för på restaurang under en period.

   Håller med Petrusko till 100% att Akelius känns helt galet, över 8 % i DA just nu i en värld där bästa nischbank erbjuder typ 1 % (innan skatt dessutom, vilket man slipper om man har Akelius i ISK). Svårt att få ihop detta om man inte räknar med inställd utdelning och/eller ett höginflationsscenario. Tankar Akelius för fullt och hoppas på det bästa ;-)

   Radera
 4. Vad tänker du om Klövern pref, nu?

  SvaraRadera
 5. När vi pratar D aktier är det ju värt att prata om SBB:s variant av D aktie. Den nuddar ju på 17 kr och delar ut lika mycket som sagax D aktie. Nu är jag inte så insatt men varför inte välja den istället? Även SBB har stora insiderköp och inte heller för dem verkar det bli någon undergång :)

  SvaraRadera
 6. Hej, vad tycker du om Alkelius D vs Sagax D? Olika typer av fastigheter, men finns det andra aspekter att tänka på?

  SvaraRadera
 7. Kändes som att stjäla godis från ett barn när jag klev in i Sagax D på dessa kurser. Dock är alltid framtiden osäker. Med den direktavkastning man får idag är det dock tillräckligt för att kännas som en riktigt solid investering.

  SvaraRadera
 8. Är lite kluven till D-aktien. Eftersom kreditrisken är den samma i båda aktieslagen, till skillnad från en pref som är säkrare, kan vi lägga det åt sidan. När det gäller utdelningen så är den garanterad så länge man betala utdelning i A aktien. Dock, under rådande tillstånd så tror jag en slopad utdelning också innebär slopad utdelning för D. Att slopa utdelning är inget roligt för bolaget men jag är tveksam att kapitalmarknaden, som förser Sagax med krediter ser det så utan snarare tvärtom. Mindre utdelning och mer pengar kvar i bolaget betyder mindre kreditrisk för långivaren. Kvar är då potentiell kursutveckling. Med dagens aktiekurs så ser jag en betydligt bättre utväxling i A om saker och ting löser sig. Om det inte löser sig....ja då är nedsidan lika stor i både A som D. Baserat på detta skulle jag välja A mot D aktien om jag skulle investera idag. Vad säger ni, är det något jag missat?

  SvaraRadera

iShares MSCI USA Quality Dividend UCITS ETF

Det här är är en börshandlad fond med inriktning mot amerikanska bolag med sund finansiell ställning och god utdelningspotential. iShares...