Nytt innehav: Indexfond med cash utdelning


Som jag nämnt tidigare har jag som målsättning att öka andelen breda investeringar. Sådana som jag räknar in i min "stadiga grund". Idag tog jag in en nygammal bekantskap i indexfonden Xact Sverige. Jag ägde den förr när den hette Xact OMXSB Utd. Namnbytet gjordes främst för att förtydliga vad inriktningen är och man bytte samtidigt till ett index med hållbarhetskriterier. Det blev ingen stor skillnad utan fonden innehåller ungefär samma bolag som tidigare.

Det är en bred indexfond som innehåller Stockholmsbörsens 60-80 största bolag. Den betalar cash utdelning varje år i juni. Bilden överst visar utdelningshistoriken samt en text från fondbolaget om hur utdelningen fungerar. De beslutar om 3-4 procent direktavkastning och det har inget med mottagna utdelningar att göra. Fonden återinvesterar alla utdelningar den tar emot för att maximera avkastningen. I juni varje år beslutar de om utdelning och frigör kapital för det ändamålet då-

Utdelningen var förra året 15,27 kronor och jag tror att den blir lägre i år.  Den skulle kunna bli oförändrad men där börsen står nu skulle jag bli mycket förvånad om de höjer utdelningen. Mycket kan hända till juni när beslutet tas. På nuvarande kurs om cirka 380 kronor ger en oförändrad utdelning en direktavkastning om 4 procent.

På sikt kommer jag köpa fler börshandlade fonder med utdelning. Det är en bra komponent i min stadiga grund. Sedan tidigare har jag Xact Högutdelande som har nordisk inriktning. Xact Sverige ger mig bra exponering i Sverige utöver det jag redan får från investmentbolag och de bolag jag äger.

Länk till Xact Sverige hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

8 kommentarer:

 1. Just nu känns väl allt som innehåller aktier som en mycket ostadig grund... var försiktiga där ute :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. För den som orkar läsa
   https://www.spglobal.com/ratings/en/research/articles/200204-coronavirus-impact-key-takeaways-from-our-articles-11337257

   Radera
 2. Äger båda Xact fonderna själv också.
  I dagarna har Avanza bäddat sitt ETF utbud ordentligt. Har du någon fler favorit?
  //Titus

  SvaraRadera
 3. Nackdelen med dessa produkter, läs XACT högtudelande, verkar vara att man riskerar bli av med delar av utdelningen och således utdelningstillväxten om emittent bestämmer sig för att dela ut en fixed procent av NAV:et vid bestämt datum.

  Inköp XACT högutdelande 120 kr, 4% vid köptillfället = 4,8 kr

  Börsras, XACT högutdelande kurs vid bestämmande av utdelning 75 kr, 4% vid utdelningstillfället = 3 kr.


  Blir en tråkig produkt i ett sådant skede.

  Rätta mig om jag har fel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fils,
   Jag rättar dig för du har fel. Man går inte miste om någon avkastning i en fond. Inte i någon fond. All avkastning kommer andelsägarna till godo. Fondbolag återinvesterar alla mottagna utdelningar. Vissa börshandlade fonder som pyntar cash utdelning bestämmer själva hur mycket de ska dela ut och varenda litet öre som de inte delar ut är kvar i fonden.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Det lutar väl åt att ganska många bolag kommer att sänka utdelningarna i år, kanske rent av nolla dem. Jag kan tycka det är berättigat givet läget. Vad har du själv för strategi för att hantera ett sådant läge? Har du cashbuffert utanför börsen? Eller drar du ned på utgifter, eller hur planerar du för detta? Skriv gärna ett inlägg om detta, vore läsvärt.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 5. Hej Petrusko. Följt din blogg från och till. Tycker du har vettiga synpunkter och analyser för det mesta. Önskar dig lycka till i raset. / DM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för det. Det är ju extra känsligt i börsnedgång när man redan lever på kapitalet. Sådana här tider måste man dock ha med i beräkningarna.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera

Ett knippe preffar

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att den skall generera att kassaflöde till mig att leva på. Jag lever på utdelningar och en de...