Ett kraschbud gick igenom


Jag köpte precis fler Cibus för 139 kronor styck och det var via en "kraschorder" som jag hade inne. Det låter dramatiskt men vad jag menar med kraschorder är en order till en kurs som ligger mer eller mindre under rådande aktiekurs. Jag brukar lägga dem med en lång giltighetstid och resonemanget är att går de igenom så är det nice och om de inte gör det så är det helt okej det med.

Ta Cibus som exempel här nu då. De har på kort tid backat från en kurs strax över 150 kronor till nuvarande 138,5 kronor. När den stod kring 143 kronor lade jag in en order på 139 kronor med lång giltighetstid. Skulle den backa ytterligare går ordern igenom och jag tycker jag gör en bra deal. Så skedde precis nu.

Man kan lägga orders med upp till 3 månaders giltighetstid och man får då tänka på saker som kan ända under så lång tid. Exempelvis kan en utdelning skiljas från aktien och det gör ju att kursen sjunker av den anledningen. Jag brukar lägga giltighetstid fram till dagen innan utdelning avskiljs.

Cibus för 139 kronor tycker jag är en riktigt bra deal. Det senaste förvärvet om 111 dagligvarubutiker imponerar på mig. Direktavkastningen på affären är god och de har nya fräscha 10-åriga hyreskontrakt av typen triple net. Det innebär att hyresgästen står för i princip alla kostnader förknippade med fastigheten. Cibus lutar sig tillbaka och tar emot hyresintäkter bara.

Länk till Cibus Nordic Real Estade hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

26 kommentarer:

  1. Är du inte rädd att företaget ska publicera nån form av dålig info som får kursen att krascha och din order gå igenom innan du hunnit ta till dig informationen? Låter du dem ligga över rapportdatum t.ex?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Martin,
      Nej det är jag inte orolig över. Jag håller mig generellt sett till bolag av hög kvalitet och de kommer sällan med några riktiga bajsmackor som påverkar i långa loppet. Sådant är desto vanligare bland mindre bolag och på de mindre listorna. Man kan ju resonera att skulle man få göra det köpet till den där kursen här och nu skulle man ju göra det. Om det blir avslut vid ett senare tillfälle blir ju egentligen samma sak. Ja man äger aktien vid den eventuellt dåliga nyheten och man har betalat det där priset man ville.

      Håll dig till bra bolag så behöver du inte vara värst orolig för sådant där i det långa loppet.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hur stor del av portföljen tycker du man bör ha i detta bolaget? Jag tänker 2-3% max.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Cibus är ett litet bolag med tillhörande risk mtp finansiering osv. De har en hög koncentration på få hyresgäster. Risken är högre än i vissa andra bolag. Jag tror på dem naturligtvis men jag håller nere risken. Jag kommer nog inte vikta den mer än 1-2%

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hur skulle du gjort om du låg 20-30% likvid i dagsläget?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Likvider ger ingen avkastning. De skulle jag investerat. Man kan sprida sina köp över en tid för att minska risken att falla för sitt eget psyke om det backar efter att man köpt.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Så är det. Har nyligen investerat en summa (innan nedgången) men har dessa likvider kvar. När skulle du sätta in kapitalet? Eller hur skulle du sprida ut köpen?

      Radera
  4. Hallå petrusko , vad händer med omega health care ? Ner 10% idag, har det med corona attt göra tror du?
    Hur ser du på epr properties och även leggett & platt handla eller avvakta
    Tack för en grym blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Alla fastighetsaktier backar mer eller mindre idag. OHI och EPR hör till de som backar lite mer än vissa andra. Nedgången som sker just nu är pga något som väntas påverka i det korta perspektivet. Om 5-10 år är utsikterna de samma som tidigare.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Hej Petrusko,
    också en fråga som är inte direkt kopplad till Cibus. Hur ser du på fallande kurs i EPR Properties (REIT)? Hur bedömer du risken av Coronaskräcken som kan påverka deras intäkter? (Nöjesfält, biografer, mm). Avvaktar du eller agerar? (Jag själv köpte idag för några tusen till, men måste erkänna att jag är ganska nervös. EPR väger nu med det senaste 5% i min portfölj.

    Tack på förhand, och som valigt tack för en bra blog.

    / Martin H alias HimiJendrix84

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag tror på EPR i långa loppet och visst påverkas deras hyresgäster nu men det är förmodligen inget som förändrar EPRs potential på lång sikt.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. En fråga från en okunnig. Hur tror säljaren av dessa aktier du köpte tänkte?

    mvh

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lars,
      Ja det finna ju många anledningar att sälja men en vanlig nu i sådan här nedgång är något i stil med: "Oj oj nu är jag så rädd och kissenödig att det är bäst att jag säljer nu när det redan har backat massvis och sedan köper åter när det stigit igen".

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Hej!
    Jag har inte lika starkt psyke som dig, men hittills har jag inte sålt ngt utan fyllt på, men det tar emot att gå in och se alla röda siffror.'

    Jag tröstar mig med att jag har försökt att köpa kvalité.

    Nästa års utdelningar kommer visa facit

    SvaraRadera
  8. Har ett kurslarm på Cibus vid 135, om det löser ut överväger jag köp. Tack för att du delar med dig av dina tankar och kunskap.

    Latour gick jag in i idag med en startposition.

    SvaraRadera
  9. Tänkte fråga vad du tycker man ska göra nu när det mesta börjar lysa blodrött av aktierna? Hört många gånger att man ska sitta kvar i båten och fortsätta månadsspara men det svider lite när man ser tex vermillion energy ligga på -70%, o hela KF på runt -36%
    -
    Svenska aktier är bara -9% så känns mer lugnt där just. kanske man ska satsa mesta av pengarna där i fortsättningen tills corona-oron har börjat lugna ner sig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      DEt kan vara svårt att veta vad man skall köpa och då kan lite av allt vara en fenomenal lösning. En indexfond eller ett stort investmentbolag som Investor ger en mycket bred exponering. Då tar man bort risken att man väljer helt fel bransch eller bolag. Index är alltid en smart investering, den smartaste man kan göra skulle man kunna argumentera för. Statistik visar nämligen att både proffs och amatörer misslyckas med att slå breda börsindex på riktigt lång sikt. Om man inte kan slå index så är det smart att investera i det helt enkelt.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Så Borde jag sitta kvar i mina vermilion energy nu? Egentligen på lång sikt borde ju värdet återvända ifall företag nu inte går i konkurs pga olja-problemen

      Var faktiskt i tankarna att köpa investor i slutet av mars eller april när lönen kommer. har mest preffar på isk:et just nu som tex klövern/volati/k2a osv.

      Radera
  10. Hej Petrusko
    Vet varför preffarna rasar ochså nu?
    Räntorna har ju inte gått upp.
    Särskilt klövern.har ju gått ner 50kr sen 1 mån.
    Jag har bra några preffar kvar.men tror jag säljer dem idag..stor risk att det går ner mer.är ju panik på börserna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Matte,
      Preffarna rasar för att vid sådana här nedgångar dras allting med. Ränteinvesteringar som aktier. Det kommer normaliseras men just nu är vi mitt i händelsernas centrum av den här nedgången.

      Mvh petrusko

      Radera
  11. Hur hade du aggerat om du vore mig, ung kille under 30, precis köpt hus inga övriga lån förutom bostadslån. en likvidkassa på ungefär 250k och en portfölj idag värde runt 200, var runt 250k som högst början på året. Är det sälja av innehaven och vänta på ytterlgiare nergång 10-15% för att sedan gå in igen, eller avvakta och gå in med kanske 100k först när man ser en "botten/bekräftad vändning" svårt att tima helt och hållet, men du förstår vad jag menar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Vad säger att det skall backa ytterligare 10-15%? Den främsta frågan är kanske varför du tror att du skall kunna tajma det. Efter att du säljer kan det lika väl stiga och det kan gå fasligt snabbt. Det som händer då är att du sålt billigt och blir tvungen att köpa åter dyrt. Det är förövrigt utfallet generellt sett bland folk som försöker göra det du pratar om.

      Var långsiktig i dina investeringar och bry dig inte om sådan här kortsiktigt brus.

      Mvh petrusko

      Radera
  12. Fråga gällande XACT högutdelande.
    Tror du utdelningen kommer sänkas nu med de börsfall vi sett iom att de har "målsättning att dela ut 4 procent av fondandelens värde", trots att bolagen de äger inte nödvändigtvis sänker sin utdelning?

    Om Ja, vad händer med mellanskillnaden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      Någon mellanskillnad existerar inte. Jag antar att du tänker dig att pengar magiskt försvinner när du säger så.

      Xact väljer hur mycket de skall dela ut. Det de inte delar ut stannar kvar i fonden. Om de delar ut 50% så är resterande 50% kvar i fonden på samma sätt som om de delar ut 5% så är 95% kvar.

      De är ju lite luddiga kring utdelningen där de dels säger att de avser att den skall vara kring 4% samtidigt som de har för ambition att utdelningen skall spegla de utdelningar de tar emot från innehaven.

      Om Vi är nere på de här nivåerna eller lägre i maj när utdelningen beslutas så ser jag en risk att den kommer sänkas. Totalavkastningen blir den samma oavsett om utdelningen blir 4 eller 5 %

      Mvh petrusko

      Radera
  13. Plockade på mig några idag på 125:-.
    Men är lite osäker på om jag vill ha kvar dessa eller sälja..

    SvaraRadera
  14. En sak att ha i minnet dessa kraschtider är att om ett investmentbolag går i konkurs mister man (troligen) sina aktier. Tekniskt sett är det bolaget som äger aktierna inte du. Nu är det kanske inte sannolikt men vem hade kunnat ana att Lehman Brothers, USA:s fjärde största investmentbank, skulle kursa 2008? Ett liknande förhållande gäller KF. I en kapitalförsäkring är det banken (Avanza, Nordnet, Swedbank, etc) som tillhandahåller KF som äger dina aktier. Går banken omkull är det sannolikt ajöss med aktierna. Nu vet jag att det finns lagar och regler som ska hålla bankens affärer åtskilda från folks aktier men samtidigt vet jag att knappt nån får ett straff när något har hänt. Kolla bara på Allras skumraskaffärer där det tydligen fick godkänt av åtminstone den första rättsinstansen. Tja, bara lite tankar jag har i dessa tider....om några månader kanske vi är ATH igen, vad vet jag.

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....