Investering med regelbundna utbetalningar för pensionärer


Att investera för att få en inkomst är en stor grej bland pensionärer/folk som närmar sig pensionsåldern i USA. Här i Sverige pratas det inte om det på samma sätt och det kan jag väl ruska runt lite i tänker jag. När man närmar sig pensionsåldern är man kanske inte nödvändigtvis ute efter att maximera den årliga avkastningen utan man tittar snarare på att det skall ticka in ränta och det ganska stadigt dessutom.

Man vill inte ta allt för stor risk och man är dessutom i det skede då man skall använda pengarna. Här skall jag lyfta en tanke som skulle kunna vara en del i planen för en pensio.

Det finns ett aktieslag som kallas preferensaktier och de skiljer sig rejält från vanliga aktier då de har en fast utdelning som betalas i ur och skur. Den höjs inte och den sänks heller inte så vida bolaget inte står inför ruinens brant. Eftersom utdelningen är fast så beter sig inte aktiekursen som normala aktier gör utan den rör sig främst beroende på det allmänna ränteläget och riskbilden i bolaget. Om bolaget gör nya rekordvinster behöver det alltså inte påverka en sådan här preferensaktie över huvud taget.
Grejen med preferensaktier är just att de pyntar en stadig utdelning.

Nu finns det även några aktier som kallas D-aktier och de beter sig likadant som preferensaktier. En fast utdelning och aktiekursen rör sig främst beroende på ränteläge och ev förändrad riskbild i bolaget.

De här aktierna är inte på något sätt fria från risk. Man får läsa på och bilda sig en uppfattning. En portfölj med ett stort knippe sådana här aktier kan dock ge riskspridning och stadig utdelning varje månad.

Preferensaktier och D-aktier pyntar utdelning kvartalsvis i de flesta fall och har man ett knippe utav dem kan man få utdelning varje månad.

Nedan nämner jag några aktier med kurs och direktavkastning just nu. Det är inte en rekommendation utan bara för att visa några exempel.

K2A preferens aktiekurs 320 kronor, direktavkastning 6,25 procent.

Sagax D aktiekurs 33,4 kronor, direktavkastning 6 procent.

NP3 preferens aktiekurs 33,6 kronor, direktavkastning 5,95 procent.

De här tre pyntar utdelning olika månader och tillsammans blir det faktiskt utdelning varje månad under året. Skulle man investera 100.000 kronor i ett sådant knippe så får man 500 kronor utdelning per månad ungefär.

Nu finns det ju väldigt många fler än de där jag nämnde ovan, de är bara exempel som sagt. Jag äger själv Sagax D som jag nämnde och så har jag även Akelius D och Alm Equity preferens. Jag har långt kvar till pensionsålder men jag lever på utdelningar redan nu. Sådana här preferensaktier är en viktig del i min portfölj. De ger ett stadigt kassaflöde.

6 kommentarer:

  1. Väl skrivet. Preferensaktier är bra komplement för den tryggare och förutsägbarare portföljen.

    SvaraRadera
  2. Själv är jag ingen vän av preffar. Direktavkastningen lockar men det är också allt. Skulle den vara i farozon mister preffen 80% av sitt värde direkt. I synnerhet som det kan misstänkas bli indragen utdelningen flera år i rad. Ett bolag måste tjäna pengar för att kunna ge avkastning och blir det problem på området så inställs utdelningen. Har hänt förr och då faller preffvärdet katastrofalt då det enda värde den har är borta. En vanlig aktie äger du fortfarande en del av företaget, hur illa det än går. Först vid konkurs blir aktien värdelös. En preff kan bli värdelös långt innan dess. Dessutom är utdelningen från en preff statisk, till skillnad från en utdelande aktie som (oftast) höjs med åren, och därmed fungerar som ett inflationsskydd. Inflation är inga problem idag men med tiden blir även en låg inflation ett problem för en statisk utdelande aktie. Det är därför utdelningen bör höjas med åren....

    SvaraRadera
  3. Hej Petrusko!
    Nu när även preffar fallit en del ser du något köpläge?
    Fyller du på dina preffar eller är du nöjd med exponeringen just nu?

    Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
  4. Vad tror du om att enbart ha preferensaktier, d-aktier och några billiga indexfonder som spänner över hela världen och Spiltan Investmentbolag,
    när man/jag går i pension om några år? Alltså skippa "vanliga" aktier helt o hållet? Tänker att det blir mindre volatilt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja i normalläge bör det ge en lägre volatilitet. I sådana ras som vi befinner oss i nu dras allting med, även preffar. Det är tur nog inte särskilt ofta sådana här ras inträffar på börsen. Preffarna och D-aktierna har repat sig hyggligt redan efter att ha backat rejält.

      När man väl skall använda pengarna/leva på dem så är börsen kanske inte ett rimligt val. Just för att kapitalet kan backa så kraftigt. Det gäller ju även preffar i ras som detta.

      Så länge man är bekväm med risken kan kan ju sätta samman den mix man själv tycker är rimlig. Personligen tycker jag att en del preffar i portföljen kan vara rimligt. Ju mindre beroende man är av pengarna desto större risk kan man ju ta. Man kanske klarar sig på statliga pension och dylikt medan ens privata spar är en bonus uppe på toppen. Då kan man ju ta större risk om man så önskar och ha en större del preffar och börs tex.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för svar! Hade varit intressant med ett inlägg från dig hur du skulle lägga upp en portfölj för dig själv, om du snart skulle gå i pension :-) Innehåll, viktning osv. Allt gott!

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....