Börsfesten fortsätter


Idag fortsätter den stora festen på börsen. Aktier har backat kraftigt på kort tid och idag är det mer av den sleven. Just nu är börsindex ned drygt 6 procent för dagen. Idag är det alltså ytterligare 6 procent lägre pris på redan nedsatta aktier.

Jag gör som jag brukar göra och köper mer andelar i sunda bolag som jag avser äga på lång sikt. Idag blev det mer Investor för 418 kronor styck och det blev mer Akelius D.

Akelius D var en kraschorder som gick igenom precis som jag skrev om ett köp i Cibus härom dagen. Jag hade en order på 1,5 euro med lång giltighetstid och den satt som en smäck idag. Visst har den handlats lite lägre än så men 1,5 euro är en bra deal i min värld. Istället för att sträva efter den mest ultimata dealen så siktar jag på att göra en rimlig deal.

På kursen 1,5 euro är direktavkastningen drygt 6,6 procent i Akelius D som pyntar utdelning kvartalsvis med start i maj. Utdelningen är på 0,025 euro per kvartal och den kommer aldrig bli högre än så oavsett hur bra det går för Akelius verksamhet. Den här D-aktien är ingen vanlig aktie utan det är en fixed income-investering. Utdelningen är fast och höjs aldrig. Aktiekursen rör sig därför främst beroende på allmänna ränteläget samt riskbilden i bolaget. Att den backar så mycket nu beror på att allting dras med i ett sådant här ras. Aktier, obligationer och hela grejen. Det repar sig igen.

Jag gillar den här Akelius D för den låga risken och pålitliga utdelningen.

Länk till Akelius D hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

16 kommentarer:

  1. Är det Kf som gäller för akelius D eller kan man ha det på ett isk ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Akelius skattemässiga hemvist är Sverige varpå den fungerar utmärkt på ett ISK. Man kan bli lurad av att den handlas i euro men den är som vilken annan svensk aktie som helst mtp det där med skatt och utdelningar.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej!
    Hur ser du på att K2A och Klövern pref sjunkit så mycket.
    Är dem lika köpvärda som Akelius D aktie?

    SvaraRadera
  3. Du gör som vi gör ser jag, köper lite varje dag och försöker inte ens "pricka botten"... lite jobbigt att primärkassan börjar sina och det bara faller och faller. Dock har vi 300" i reserven, kanske läge att flytta över 1/3 till Avanza... :)

    Ett sådant brant kursfall har jag faktiskt aldrig varit med om innan, det är ganska uppfriskande, ligger nog -500000 kr sen toppen i Jan. Nästa månadsrapport blir ingen kul läsning. Vi får se vad kvartalsrapporterna gör med utdelningarna under året, är rädd för en del sänkningar.

    SvaraRadera
  4. Börjar det inte närmar sig nya köp i favoriten Latour?:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Micke,
      Nja faktiskt inte. Aktiekursen har backat men värderingen är fortsatt hög. Jag avvaktar fortsatt med att öka i Latour.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Handlas inte Latour till rabatt nu? Pris 118. Substans 137(rapporterat)?

      Radera
  5. "Utdelningen är fast [...]".

    Fast det stämmer ju inte?

    Från Akelius hemsida:

    "Om beslut om utdelning för stamaktierna tas, har D-aktierna rätt till fem gånger den sammanlagda utdelningen på stamaktierna av serie A,
    dock högst 0,10 euro per D-aktie och år."

    Alltså om stämman tar beslut på 0 utdelning för stamaktien så ges där ingen utdelning på D-aktien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Man skall förvänta sig 0,1 euro utdelning ända in i kaklet. De kommer inte göra något annat förutom om bolaget står för ruinens brant. Kapitalmarknaden ger dem kalla handen om de skulle mixtra med utdelningen. För ett fastighetsbolag är kapitalmarknaden livsnödvändiga syret för dess existens.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    3. Du har tolkat texten fel. Man har en sådan där skrivelse för att man inte skall kunna pynta utdelning på A-aktien men inget på D-aktien.

      Om det mot förmodan skulle hända någon gång att man inte pyntar utdelning på D-aktien så buffras den upp och skall betalas ut senare. Något sådant gör man inte så tillvida bolaget inte står för ruinens brant.

      Utdelningen kommer vara 0,1 euro ända in i kaklet.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Tack för svar. Jag ser också nu att jag tolkat det hela fel.

      Lycka till med investeringarna!

      Radera
  6. Har själv fyllt på Akelius D i omgångar under raset, men nu är jag ”full” i den. Har du spanat på några andra preffar/fixed income förutom Cibus i dessa oroliga tider?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Jag köpte precis mer Sagax D för drygt 28 spänn. Efter det backade den ytterligare och är nu på 27,9 kr. Det tycker jag är en bra deal.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. 0,25 euro per kvartal (1 euro/år) och aktiepriser är 1,5 euro? Jag får inte ihop det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det försvann en nolla där. Jag har uppdaterat inlägget nu med rätt data. 0,025 euro per kvartal.

      Mvh petrusko

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....