Realty Income bokslutsrapport 2019


Det amerikanska fastighetsbolaget Realty Income släppte igår kväll sin rapport för det fjärde kvartalet och helåret 2019. AFFO per aktie ökade med 4,1 procent till $3,32. Utdelningen höjdes med 3 procent under året och de har nu 25 års historik av utdelningshöjningar på börsen. I februari 2020 tas de upp i det anrika indexet S&P500 Dividend Aristocrats vilket inte bara är trevligt utan ger ytterligare intresse för investering i bolaget. Från investerare samt från fonder som investerar i detta index och liknande.

Jag valde bilden överst i inlägget för att visa hur intjäningen sett ut i bolaget över en längre period. Igenom brinnande finanskris samt IT-krisen. Bilden visar AFFO per aktie och det är en både mäktig som stabil prestanda i mina ögon. Det här AFFO som jag pratar om är måttet för vinst som används av REITs. Enkelt förklarat så är det de riktiga pengar bolaget genererar. Redovisad vinst per aktie är helt obrukbar då den innehåller poster som nedskrivningar och värdeförändringar. FFO är egentligen standardmåttet men oftast pratar bolagen AFFO som står för Adjusted Fund From Operations. På svenska: Justerad vinst.

För 2020 guidar bolaget om en AFFO om $3,5 - $3,56. En tillväxt om 5,4 - 7,2 procent.

Utdelningen betalas månadsvis och är på $0,2325 vilket summerar till $2,79 i årstakt. När man bedömer om utdelningen är hållbar så ställer man den i relation till AFFO. För 2019 var den som sagt $3,32 vilket betyder en att utdelningsandelen är 84 procent. Det är starkt för en REIT, normalt till lågt kan man säga. Runt 90-95 procent utdelningsandel är inte ovanligt i sektorn. Under 80 procent utdelningsandel hör inte till vanligheten. Anledningen är bolagstypens upplägg där en förutsättning är att en mycket stor andel av bolagets vinster måste delas ut för att behålla statusen som REIT. En REIT beskattas inte på bolagsnivå och en anledning till att de kan göra så är att de delar ut så mycket och utdelningarna beskattas ju precis som vanligt. För oss svenskar är det som vanligt 15 procent utländsk källskatt på utdelningen och om man äger aktien i en kapitalförsäkring kan man få skatten i retur vid senare tillfälle. Det sköter mäklaren åt dig. Det finns en möjlighet att få skatten åter även via ett ISK men det finns många om och men i de reglerna och för de flesta blir det mindre eller ingenting alls i retur i ett sådant konto. Läs mitt inlägg om utländsk källskatt i ISK/KF.

Jag äger Realty Income sedan många år tillbaka. Det har varit en fantastisk investering och jag har tro på dem även i framtiden. Förhoppningen är att det är ett sådant där bolag som jag äger även om 10, 20, 30 år. Ja så bra tror jag att det är. De har en grymt bra strategi med stadiga intäkter och pålitliga hyresgäster. Hyresgäster som de cherry pickat för dess "orubbliga" verksamhet och starka finanser.

Länk till Realty Income hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

13 kommentarer:

 1. Tack för informativ genomgång. Äger inte Realty Income längre, men det var en fin affär och det är ett bra bolag. Kanske kan det bli den första REIT avanza plockar in i sin Superränta. Man kan ju alltid hoppas...

  SvaraRadera
 2. Hej Petrusko!

  Tack för att du fortsätter med bloggen och hjälper oss privatsparare till en sundare ekonomi. Fråga, jag som många andra har senaste året samt i år haft en fantastisk uppgång. Samtidigt byggs ju fallhöjden upp. Jag är långsiktig, har varit på börsen i 5 år och avser att ligga kvar minst 10-15 innan portföljen skall försörja mig. Ska man agera av något slag? Ta som Latour, den har fullkomligen rusat iväg, samma med eqt.. En tanke jag har är att sälja 10 % lägga i en räntefond och använda när korrektionen kommer. Dumt? onödigt? kanske smart? Mycket är psykologiskt, gör sällan ngt med portföljen utan kör bara på med fina bolag. Men ibland känns agerande motiverande för att fortsätta sparandet.

  Mvh Oscar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Oscar,
   Jag tycker inte det är en bra ide att försöka tajma någon sorts nedgång. Det kräver två stycken korrekta beslut varav bägge förutsätter en kristallkula. Det finns gott om folk som redan för flera år sedan pratade om att börsen står högt och skall ned rejält. Man kan inte veta när en sådan där nedgång skall komma och man kan heller inte på förhand veta när det rätta läget är att köpa igen.

   Medan man står vid sidan av kan börsen stiga makalöst mycket mer.

   Det här tajmandet misslyckas folk med och är en av anledningarna att väldigt många har sämre prestanda än index. Det blir att man säljer när det redan backat (för sent) och att man köper igen när det redan stigit (åter för sent.

   Att vara 100% investerad och skippa de där försöken att tajma har givit bäst avkastning och lär absolut göra det även i framtiden. Så tillvida man inte har en kristallkula förståss.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ja, det är ju så... Jag har inte sålt ngt av mina innehav mer än vid obalans i portföljen. Möblerat om. Och det har varit en väldigt bra resa.

   Det är lätt att bli nyckfull, när portföljen bara mosar på uppåt och det känns för bra för att vara sant. Men som min vän sa "om 8 år kommer du ändå inte tänka på hur du din portfölj såg ut för 8 år sedan".

   Ska kolla om man kan hitta en vettig kristallkula, säger till isf :D

   Tack återigen!

   // Oscar

   Radera
 3. Ser ut att ha blivit en riktigt fin investering, hoppas att det håller i sig! :)

  /Stefan @ https://ihallandeinvest.se

  SvaraRadera
 4. Hej petrusko!
  Så jag som har mina utländska inehav i en KF hos avanza behöver inte göra något för att få tillbaka källskatten? Mer än att väänta...
  Tack för intressant läsning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej precis. Du varken kan eller behöver göra någonting. Det är försäkringsbolaget Avanza Pension som äger aktierna. De fixar skatten i retur. Tilläggas skall att just Avanza är sämst i klassen på att fixa skatten åter. Medan tex Nordnet alltid fixat 100% av skatten åter så har Avanza inte gjort det. För några år sedan fick man bara ca 92%. Förra året fick man kring 85% men där menar Avanza att man kanske kan få lite ytterligare vid senare tillfälle. I år meddelade de att man får kring 84% av skatten åter och kanske mer senare.

   Avanza är bra på mycket men just den här pucken är de kass på. De skyller på externa faktorer men det skiter vi som kunder i. Det ligger på Avanza att de inte fixar det lika bra som sina konkurrenter. Konkurrenterna har exakt samma förutsättningar att förhålla sig till men fixar det på ett bra sätt för kunden. Avanza har möjlighet att fixa det precis lika bra men det är en kostnadsfråga (maximera vinst).

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Allt är inte Avanzas fel. Det HAR blivit svårare att få tillbaka inte minst pga av de bedrägerier som förekommit i EU pga att bedragare begärt skatt som de aldrig betalt tillbaks.

   För att stävja detta har tex (de smarta) Danskarna helt medvetet ökat återbetalningstiden (aka handläggningstiden) till uppåt 36 månader (tre år) för att skaka ur bedragare och ha god tid att undersöka.

   Detta drabbar även helt legitima krav om återbetalning.

   På det stora hela är det ändå på marginalen 16% av tex 15% (vanlig källskatt) är bara 2.4% av utdelningen som man får vänta/blir blåst på.

   Som vanligt är stockpicking det viktigaste att fokusera på, tillväxt och utdelningshöjningar ger så mycket mer!

   Radera
 5. Tjena! Vad tycker du om bolaget Eastnine? Verkar växa på bra.

  SvaraRadera
 6. Hej, jag såg att northwest healthcare properties Har förvandlats till en börshandlad fond på avanza. Vet du något om detta? Hittar ingen nyhet som förklarar detta iaf. Även förväntad utdelning har försvunnit från avanza.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   INgen fara. De har gjort een tabbe och arbetar på att återställa det. Utdelning visar de ej på börshandlade fonder vilket är anledningen till att den infon försvunnit. Det löser sig när de fixat tillbaka det som det skall vara.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Någon form av fastighetsfond skall köpa Northview Apartment REIT. Din som vanligt analytiska kommentar emotses tacksamt,

   Radera
 7. Jag har haft Northview Apartment REIT länge och haft en riktigt fin resa. Nu köps bolaget upp till ca 25% över NAV och 12% över sista stängningskurs före budet. Budet ligger på 36,25CAD och ger NVU rätt att shoppa runt efter högre bud under några månader.

  Najs att få 12% direkt i näven, det är drygt två års utdelningar, men hade gärna behållit bolaget då det inte är lätt att hitta "säkra" investeringar som hyresrätter ändå är som yieldar över 5%. Har kollat runt och vad jag kan hitta så finns det ingen REIT därute med samma kvalitet och yield som NVU inriktad mot lägenheter.

  Jag har sålt mina NVU över budnivån och investerat pengarna i tre olika fastighetsbolag.

  50% Grand City Properties (Tyskland, lägenheter) ~3,5% Yield
  25% NWH (Kanada, sjukhus) ~6% Yield
  25% WFD (Nederländerna, shoppingcenter) ~8,5% Yield

  NWH är nu mitt största innehav av dessa då jag redan tidigare hade en skapligt stor post. WFD är det minsta innehavet.

  SvaraRadera

iShares MSCI USA Quality Dividend UCITS ETF

Det här är är en börshandlad fond med inriktning mot amerikanska bolag med sund finansiell ställning och god utdelningspotential. iShares...