Utländska aktier i ISK eller KF

Jag får ofta frågor angående skatt på utdelningen på utländska aktier varpå det är på sin plats med ett inlägg om detta. I en vanlig depå betalar man alltid 30% skatt på utdelningar, svenska som utländska.
I en KapitalFörsäkrng eller ett InvesterarSparKonto ser det annorlunda ut.

Först lite om storleken på den utländska källskatten. Procentsatsen varierar beroende på vilket land aktiens skattemässiga hemvist är. Aktier från bla USA, Norge, Finland dras det 15% utländsk källskatt på. Aktier från Storbritannien dras det 10% på. Notera att AstraZeneca har sin skattemässiga hemvist i UK och det är utländsk källskatt om 10% som gäller på den.

Kapitalförsäkring: Här dras den utländska källskatten automatiskt och mäklare som Avanza och Nordnet hanterar processen att kräva tillbaka skatten. Man får alltså tillbaka erlagd skatt på utländska utdelningar automatiskt men det dröjer 2-3 år. Varning för storbankerna, inte alla som fixar skatten i retur åt dig. Nordnet sköter det bäst och har alltid fixat all skatt i retur. Avanza har blivit riktigt usla och betalade 2020 bara åter 85%. Har du tex USA aktier får Avanza all den skatten åter men de tar av de pengarna för att ge till kunder med danska aktier där de inte får all skatt i retur. 

InvesterarSparKonto: Här dras den utländska källskatten på utdelningar också automatiskt. Man har rätt att kvitta erlagd utländsk källskatt mot schablonskatten på sitt ISK. Här finns dock krångliga regler att hålla koll på. 500 kr är man garanterad att få i retur det skall man lägga på minnet. Det motsvarar skatten på tex 3300 kr utdelning från USA-aktier.
Schablonskatten som man betalar på ett ISK är kvittningsbar mot ränteutgifter. 
För den som har tex bolån, billån, blancolån osv så är ett möjligt scenario att ens ränteutgifter till fullo kvittar bort schablonskatten på sitt ISK och då finns det ju inga pengar kvar att använda till kvittning mot den utländska källskatten. 500 kr får man i retur även om man redan kvittat bort hela schablonskatten.
Bra mäklare som Avanza och Nordnet skickar in en kontrolluppgift om erlagd utländsk källskatt till skatteverket och sedan sköts det automatiskt i deklarationen. Varningens finger för storbankerna, inte säkert att de skickar in kontrolluppgiften.

Sammanfattning: Utländska utdelningsaktier gör sig bäst i en KF. För den som inte har några ränteutgifter över huvud taget funkar ISK ok.

Uppdaterad med nedan länk 2015-02-16. Borde varit med från början men men, nu är den här. Jag går ofta till denna länk och dubbelläser den snåriga skrivelsen kring detta.
http://www.skatteverket.se/avrakning

Uppdatering: 2015-09-19. En av de snåriga reglerna som är viktig att känna till är att man kan aldrig få tillbaka mer än man betalat i Schablonskatt. Så att tex enbart ha utländska högutdelare i ett ISK är ett big no no! Egentligen är det samma regel i en Kapitalförsäkring men där är grejen att det är ju pensionsbolaget som äger aktierna och betalar skatten och då går det ju på totalen av alla innehav som kunderna har i en KF hos bolaget. Krävs ingen djupare analytisk förmåga för att dra slutsatsen att många andra kunder har svenska aktier också i KF och detta ökar just dina möjligheter att få utländska skatten i retur. Förstod du inte mitt resonemang här? Skit i det och äg dina utländska aktier i en kapitalförsäkring hos Nordnet så blir det bra. =)

47 kommentarer:

  1. Bra att du skriver om detta petrusko! För alla investerare med fokus på utdelningar tycker jag att det är en rätt viktig fråga som det finns/funnits begränsat med information om - jag kom fram till samma slutsats som du när jag undersökte för några veckor sedan och kommer också köra de utländska placeringarna i KF.

    Mvh vadViVill

    SvaraRadera
  2. Tjena,
    Tack för att du kommenterar inlägget.
    Ja, det är ganska invecklat reglerna kring ISK och väldigt många har inte satt sig in i detta. Fullt förståeligt.
    Jag hoppas och tror att många har nytta av detta inlägget. Om inte annat har jag nu ett bra inlägg att länka till när det dyker upp frågor kring detta igen.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2014/04/varning-for-utlandska-utdelningsaktier.html

    Bra inlägg Petrusko. Känns onekligen knepigt med det här och Skatteverkets info är allt annat än tydlig.

    SvaraRadera
  4. MangoldX, Tjena!
    Tack, kul att du tycker om det.
    Håller med dig, det är verkligen knepigt att Skatteverket krånglat till det så kring detta.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Bra skrivet!

    För utländska utd. aktier är det mer fördelaktigt att använda sig av KF än ISK. Men om man har en KF med bara svenska aktier är det bättre att ha en ISK då?

    SvaraRadera
  6. Hej Anonym,
    Förutsättningarna för svenska aktier är de samma i KF och ISK. En positiv fördel för ISK är att man kan kvitta underskott av kapital mot schablonintäkten. Ränteutgifter, förluster på aktier i en vanlig depå.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  7. Tackar kommer att haka på.

    Känns som en rimlig investering gillar
    "pref" och exponeringen mot USD$

    Jag kommer att köpa dessa i en KF med början nästa år.
    Inför nästa år har KF lägre avgifter (sänkt stadslåneränta).
    Avkastningsskatten beräknas på värdet I KF. 1 januari ...

    SvaraRadera
  8. Hej Petrusko!

    Har jag förstått det rätt att det inte spelar någon roll eller är mer fördelaktigt att ha sina utländska aktier i en ISK om man får utdelning mindre än 3300?

    SvaraRadera
  9. Hej Stefan,
    Som jag nämnt så är reglerna så att man kan få 500 kr utländsk källskatt i retur oavsett.

    Beroende på hur ens skattesituation ser ut i övrigt kanske det ändå blivit bättre med en KF.

    Tumregeln är att utländska aktier är alltid bäst i en KF!

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  10. Hej,

    Frågar precis samma som Stefan Höög.
    Om jag endast har en utländsk aktie i mitt ISK som ger en sammanlagd utdelning på 250kr/år. Då spelar det väl ingen roll?
    Förstår inte riktigt det där med 3300kr

    Tack på förhand!

    SvaraRadera
  11. Vad är anledningen till att det ska ta 2-3år att få tillbaka skatten ifall man har sitt innehav i KF? Låter som en väldigt lång tid :-P Ifall man kör utdelningsintensivt så hinner man missa potentiell avkastning på de pengarna som man annars tex hade återinvesterad direkt. Lite synd

    SvaraRadera
  12. Men om man har utlandska aktier i ett vanligt aktiekonto. Eftersom man inte kan fora over de till en KF.
    Vad foreslar du da att man ska gora? Fora over till ISK eller behalla i aktiekonto?

    SvaraRadera
  13. Har samma fråga som Lars..
    Vad ska jag göra med mina amerikanska aktier värda ca 100 000:- som i dag finns på ett vanligt aktiekonto ?

    Kan man inte föra över dom till en KF?

    SvaraRadera
  14. Om man skall föra över från aktiekonto till en KF eller ISK kan ingen annan än du själv svara på.

    Till en KF får man själv sälja och köpa dem manuellt. Till ett ISK kan nätmäklarna föra över dina aktier. I bägge fallen utlöses reavinstbeskatnning (om man nu har vinst vill säga).

    Så ni får ta ställning till hur ni vill göra med skatten om ni tycker det är värt att ta smällen nu för att flytta över. Har ni tex 30.000 kronor vinst är det 9000 kronor som skatteverket skall ha om ni flyttar till ISK eller säljer och flyttar pengarna till KF för att köpa igen.

    Har man inte så stor vinst är det nog en no brainer att man skall äga dem i en KF istället.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  15. Först och främst, tack för en bra blogg!

    Är nyfiken på att daytradea i amerikanska aktier, bör jag göra det via en kf?

    SvaraRadera
  16. Men Petrusko, jag undrar en sak. Om jag har tänkt att ha dessa utdelande utländska aktierna i en väldigt lång period. Då har jag väl en mycket större valutarisk i att ha aktierna i en KF? I o med att utdelningarna kommer i SEK eftersom man inte kan ha valutakonton på KF. På en vanlig depå så får jag ju utdelningen i den lokala valutan å kan återinvestera dom i aktien å således få större ränta på ränta effekt.
    Eller tänker jag fel?

    SvaraRadera
  17. Hej Anonym,
    Ja lite fel tänker du nog. När du får din utdelning är den vid tillfället värd lika mycket i kronor räknat oavsett om du har valutakonto eller ej. Om du väljer att direkt återinvestera beloppet får du i princip samma antal nya aktier i KF som vanlig depå med valutakonto. Skillnad kan uppstå om du väljer att ta emot utdelningen på ett valutakonto och låta den stå där i veckor/månader men då ägnar du dig åt valutaspekulation.

    Att få utdelningen i svenska kronor i en KF medför en liten differens i form av valutaspreaden, den kurs du får vid växlingen av din mäklare. Om du får stora belopp i utdelning tex 100 miljoner kronor då är det intressant att hålla örnkoll på den där valutaspreaden. Om man man får något mindre utdelningar än hundra mill så behöver man inte göra sig något större besvär kring det där. Ju mer deg man har desto bättre växlingskurs får man dessutom.


    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  18. Du verkar tyvärr ha lite fel i din jämförelse mellan investeringssparkonto och kapitalförsäkring avseende utdelning från utländska bolag.

    Avanza, skickar en kontrolluppgift till skatteverket angående den utländska källskatten. Skatteverket förtrycker den på deklarationen och automatiskt drar av för denna.

    Så man får tillbaka denna vid skatteåterbäringen.

    Kontentan blir densamma oavsett om du använder kf eller isk.

    Mvh

    SvaraRadera
  19. Du har tyvärr fel avseende din jämförelse mellan investeringssparkonto och kapitalförsäkring.

    Avanza skickar en kontrolluppgift till skatteverket angående utländsk källskatt. Skatteverket förtrycker denna i deklarationen och som automatiskt drar av denna.

    Man får därmed tillbaka denna vid skatteåterbäringen.

    Kontentan blir densamma oavsett om du använder kf eller isk.

    När du handlar aktier genom isk så har du ett investerarskydd som staten, genom Riksgälden, svarar för. Har du däremot dina fonder i en kapitalförsäkring finns inget sådant skydd. Det beror på att det inte är du själv som äger de fonder eller värdepapper som placeras inom försäkringen, utan det gör försäkringsbolaget.

    SvaraRadera
  20. Du verkar tyvärr ha lite fel i din jämförelse mellan investeringssparkonto och kapitalförsäkring avseende utdelning från utländska bolag.

    Avanza, skickar en kontrolluppgift till skatteverket angående den utländska källskatten. Skatteverket förtrycker den på deklarationen och automatiskt drar av för denna.

    Så man får tillbaka denna vid skatteåterbäringen.

    Kontentan blir densamma oavsett om du använder kf eller isk.

    Mvh

    SvaraRadera
  21. Hej Andreas,
    Nej min vän, jag har inte fel i att det är klar fördel för KF när det gäller utländska utdelningsaktier. Att Avanza och Nordnet mfl skickar kontrolluppgift osv det har jag full koll på.

    För att ge dig ett tydligt och enkelt exempel:
    Du har en KF respektive ett ISK med endast 100.000 kr investerat i en amerikansk ETF som ger 10% direktavkastning. 15% källskatt dras automatiskt på utdelningen och summerar till 1500 kr på ett år.

    Skatten på ett ISK respektive KF är 0,42% vilket ger en skatt om 420 kr per år.

    Man kan inte få mer i retur än den skatt man betalat varpå i ett ISK får du endast 420 kronor i retur. I en KF är det inte du som står som ägare utan det är pensionsbolaget och där kan man utgå från att det är väldigt många andra innehav som inte är utländska och eller lämnar så hög direktavkastning att i en KF får du hela den erlagda skatten om 1500 kronor i retur.

    Det finns fler regler som gör det sämre med ett ISK i detta hänseende men vill du lära dig mer får du läsa de snåriga reglerna själv.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  22. Oj oj oj det här är verkligen snurrigt värre. Tack för ett bra inlägg Petrusko!

    MvH Pengaregn

    SvaraRadera
  23. Tack för en bra blogg! Vad gäller för vinst i utländska aktier eller ETF:er? Utdelning genererar källskatt, men hur är det med vinsten? Dvs om utländska aktier eller ETF:er går upp och man säljer med vinst. Var beskattas denna vinst? Är det olika beroende på om man köpt och sålt i ISK, i KF eller i en depå?
    Tack på förhand, mvh AW

    SvaraRadera
  24. Tjena AW,
    När man säljer ett innehav som man har en kursvinst på är man skattskyldig i Sverige. I en KF och ett ISK betalar man ingen skatt på vinster likt denna utan man betalar bara en schablonskatt oavsett om innehaven gått upp eller ned.

    I en vanlig depå är det 30% skatt på kursvinsten man gjort vid försäljning.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar så mycket för snabb respons!
      Så om jag förstår dig rätt så är man alltid skattskyldig i Sverige för kursvinst, även om vinsten avser utländska aktier och/eller utländska ETF:er?
      Bortsett från ISK & KF (som schablon-beskattas) kan vinsten aldrig bli föremål för källskatt (såsom gäller vid utdelning), inte ens i en vanlig depå?

      Tack igen på förhand :-)

      Mvh AW

      Radera
  25. Helt klart lite komplicerat men jag tror att jag har ganska bra koll..
    Frågan är dock om det är värt att flytta mitt innehav i Fortum från ISK till KF?
    Skulle tro att utdelningen hamnar på 2400kr. Vad tycker du?
    Flyttar jag så blir det som ett sälj på ISK och ett KÖP på KF så man kanske även blir "dubbelbeskattad" där..?

    SvaraRadera
  26. Hej Petrusko

    Jag har ett dilemma. Jag har sedan 2 år tillbaka börjat bygga upp en portfölj. Ca en tredjedel i portföljen är utländska aktier som delar ut.
    Hade du sålt av och köpt tillbaka i KF eller bara gått över och köpa framtida utländska aktier i KF och låta det andra vara kvar i ISK?

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
  27. Tjena Mattias,
    Det där är vanskligt att svara på. Väldigt individuellt. Beror på skattesituation i övrigt, Tidshorisont, vinst/förlust på innehavet. Enkla svaret är att om man inte har någon jättestor vinst är det nog rimligt att sälja och köpa i en KF.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  28. Hej igen
    Några av innehaven har bra utveckling, så som "O" har gått upp ca 50%.
    Men tanken är ändå att behålla för alltid och om jag inte missar något uppenbart så är den enda förlusten själva transaktionskostnaderna/växelkurs. Transaktionskostnaderna hamnar på ca 1000 kr och gentemot vad man får tillbaka på källskatten borde det tas igen på mindre än 2 år.
    Du får gärna utveckla resonemanget om varför man inte borde sälja om det har gått med mycket vinst.
    Tackar för din insikt och för en grym blogg som följs slaviskt :)
    /Mattias

    SvaraRadera
  29. Hej Mattias,
    Jag slarvade nog när jag läste där, utgick från att du hade det på vanlig aktiedepå men ser nu att det rör sig om att ev sälja och flytta från ISK till KF. MEd de förutsättningarna är det generella svaret att ja sälj och flytta över till en KF hos Avanza eller Nordnet.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  30. Gott
    Helt plötsligt känns beslutet enkelt :)
    Tack
    /Mattias

    SvaraRadera
  31. Hej och tack för en bra blogg!

    Har fått höra lite ny info kring utdelningar från Danmark (tänker främst på NOVO efter fredagen). Har där hört att källskatten är 27 % och att man får tillbaks 15 per automatik men att man måste skicka blanketter till danska versionen av Skatteverket för att få tillbaka resterande 12? Är det något du är insatt i eller bör jag kontakta Skatteverket/Avanza för mer info?

    Mvh Anders

    SvaraRadera
  32. Hej Anders,
    Ja det stämmer att på Danska bolag dras det 27% skatt på utdelningen. De sista 12% är extra krångliga att få i retur och något man får ta med Danskt skatteverk eller liknande.

    Det finns så många fina bolag i världen att det var ett enkelt beslut för mig att avstå investera i Danmark med dessa förutsättningar.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  33. Hej Petrusko!

    Tack för ett mycket intressant inlägg.

    Jag har själv för närvarande en relativt liten del av min portfölj i Vanguard Total Bond market ETF och snart även i Total international bond market ETF som betalar ut utdelning varje månad. För tillfället är utdelningarna väldigt små, ca 50-60 kr/månad efter skatt. Dessa ETF:er ligger för närvarande i mitt ISK hos Avanza tillsammans med mina "vanliga" indexfonder.

    Tycker du att det är lönt att ha dessa ETF:er i en kapitalförsäkring istället när det rör sig om så låga nivåer på utdelningar?

    /Anonym

    SvaraRadera
  34. Tjena anonym,
    Det är egentligen en fråga som bara du kan svara på. Det är ju helt upp till din egen skattesituation. Jag förespråkar alltid utländska innehav i KF.

    Det är väldigt snåriga regler om du vill reda ut exakt hur det blir för just dig.

    Man skulle kanske kunna resonera som så att det är så lite pengar att det inte är värt mödan att sälja o återköpa. Å andra sidan; många bäckar små... =)

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  35. Hej Petrusko,

    Tack för en bra blogg och ett intressant inlägg. Jag har en fråga gällande ditt ETF-exempel ovan där 1500 SEK betalas i amerikansk källskatt, men enbart 420 SEK kommer att krävas tillbaka om man äger ETFen i en ISK (förhoppningsvis mer om man äger i KF). Gäller 15% källskatt även för vinst vid försäljning utav amerikanska aktier? Jag äger i dagsläget aktier i ett bolag där mitt innehav gått från 20.000 SEK till ungefär 35.000 SEK idag.

    Jag undrar även om du kan ge ett ytterligare exempel på skillnaden att äga en amerikansk högutdelare i ISK kontra i en KF givet ett bolån på exempelvis 3 mnkr med en ränta på 1,5%? Var inte helt med på resonemanget att ens ränteutgifter helt kvittar bort schablonskatt från ISK/KF.

    Med vänliga hälsningar,
    Lukas Suter

    SvaraRadera
  36. Hej Lukas,
    Utländsk källskatt gäller på utdelningar inte på ev vinst vid försäljning. I inlägget har du länk till fördjupning hos Skatteverket.- Vill du verkligen förstå är det till att bita ihop och läsa den.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  37. Hej. Jag har en fundering angående isk/kf. Jag har sedan ett år tillbaka investerat i usa-aktier på en ISK (20-30 års sikt).
    Har ca 100.000kr där just nu. Bör jag sälja av alla dem och flytta dem till KF?
    Vad händer om avanza i detta fallet går i KK, äger jag rätten att få ut aktierna i mitt namn?
    Tacksam för svar.
    //micke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena micke,
      Det är inte Avanza du har din KF hos utan det är i bolaget Avanza pension. Det är ett försäkringsbolag och ett sådant är mycket hårt reglerat. Avanza pension har ingen verksamhet utöver att innehålla allt kapital som vi placerar i våra KF.

      Om Avanza går i KK påverkar det ej Avanza pension.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Okej, tack så mycket.
      Men du tycker att risken med att Avanza pension skulle falla eller att nåt annat händer med Avanza Pension är så låg?

      Är det jag som har rätten till aktierna om det skulle bli en tvist av något slag?
      Jag är bara så rädd att nåt skulle hända och pengarna går försvunna, eftersom jag har dem på så lång sikt så vet man ju inte alls vad som kommer hända..
      /MVH Micke

      Radera
    3. Tjena,
      Risken är liten. Det är mycket hårt reglerat hur ett sådant pensionsbolag skall vara kapitaliserat. Bolagets tillgångar och verksamhet är dina och andras sparpengar. Inte mer och inte mindre.

      Mvh petrusko

      Radera
  38. Hej Petrusko,

    Jag har en fråga som jag har googlat runt men inte hittat något bra svar på.

    Jag sitter idag på svenska innehav som jag bara trodde att de drog min vanliga ISK-skatt. Men efter att fått insikt i att dessa bolag är noterade på flera Börser gör ju detta att skatten dras flera gånger. Tänker på så som Pfizer, Lucara Diamond Corp, ABB mfl. Finns det någon bra hemsida där man kan se vilka fler bolag som är parallernoterade? Så att man slipper köpa in sig i ett bolag på sitt ISK-konto men det egentligen borde ligga på KF-kontot.

    Hoppas du förstår och kan svara på min fråga, får även tacka för en bra och inspirerande blogg!
    // Pontus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Första gången jag hör talas om det och skulle verkligen vilja veta om det stämmer. Någon som vet?

      Radera
    2. Hej Pontus,
      Det där handlar om bolagets skattemässiga hemvist. ABB tex är noterat i Sverige men det är ett schweiziskt bolag. Pfizer är amerikanskt och Lucara tror jag är Kanadensiskt. Finns inte så många sådana här case men läs på om det du äger så har du koll. Aktier som det dras utländsk källskatt på gör sig bäst i en KF.

      Mvh petrusko

      Radera
  39. Fattade jag rätt i att utlänningarna funkar i ISK så länge källskatten är mindre än schablonskatten minus ränteavdrag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men det är en ovanlig sits det där. Du får ha aktier för flera gånger större belopp än dina skulder. Tex 10 miljoner aktier på ISK om du har 2 miljoner lån med ränteutgifter.

      HAr du inte en sådan speciell sits så är kapitalförsäkring mer fördelaktigt där du både får utländsk källskatt i retur och nyttjar ränteavdraget på dina skulder. Kör du allt i ISK kanibaliserar de på varandra och totalt får du mindre pengar kvar.

      Mvh petrusko

      Radera
  40. Tjena.
    Jag funderar på att ha alla mina utdelningsaktier på vanlig Aktiedepå. På det sättet vet jag att skatten aldrig överstiger 30%.
    Om man kolla på lång sikt så kommer troligtvis statslåneräntan stiga vilket innebär att man måste tjäna mer än låt oss säga 5-6% (kanske mer) varje år för att det ska löna sig med ISK/KF..

    Vad är era tankar om detta?

    SvaraRadera

Lundbergs utdelningshistorik

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Lundbergs är inte bara ett fint investmentbolag som presterat god totalavkastning över...