Mer för pengarna


När börsen backar får man som köpare mer för pengarna.

Konstigt nog är det vanligt att folk säljer eller att "experter" pratar om säljläge. Ganska knäppt egentligen. Det är ju innan nedgången man skall sälja i sådana fall.

Det här är ett misstag som både experter och småsparare gör och alltid gjort.

Vi säljer när det redan backat och vi köper när det redan stigit. Sälja billigt och köpa dyrt alltså. Man kan fnissa åt det här och tycka att det verkar knas eller att jag är dum som ens skriver det men så här agerar vi. Mäklare och fondbolags statistik visar det klart och tydligt.

Att försöka tajma upp och nedgångar är inte en bra strategi. Man kan inte på förhand veta när det är läge att sälja och köpa för att tajma in de bra tillfällena. Istället blir det oftast att man presterar en sämre avkastning än börsindex och fonder.

Den långa trenden på börsen är upp. Det kommer alltid vara hack i kurvan på vägen men fokus bör vara den långsiktiga utvecklingen.

21 kommentarer:

  1. Vad köper du idag petrusko? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yo!
      Jag slog till på fler Bonava och Resurs.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Passar själv på att öka med en mindre slant i Resurs samt i XACT HDIV. I långa loppet spelar ju ngn enstaka procent i inköp ingen roll; men det är billigare idag än igår :P.

      Radera
  2. Har CAG group och den är ner -7% idag. Den skulle jämförelsevis kunna betraktas som rätt billig. Men idag kom en avvakta rekommendation och det sammanföll med andra oroligheter i omvärlden idag. Därför känns det inte riktigt som det är läge att sälja.

    SvaraRadera
  3. Rea på börsen! Tyvärr så är min köp kvot gjord den här månaden!
    Med vänlig hälsning
    Mackan

    SvaraRadera
  4. Gör exakt ingenting utan sitter still i båten. Inget tyder (än) på att det är en långvarig nedgång. Blir man väldigt nervös av sådant här kanske man ska fundera lite på sin riskspridning... kanske mera räntepapper och guld?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Snålgrisen,
      Det låter rimligt. Att hitta en risknivå man pallar med är A och O.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. När börsen backar pratar många om att köpa mer på nedgångarna men själv ligger jag som oftast fullt investerad och kan därmed inte köpa mer, är det ett misstag? borde jag istället börja lägga in lön på mitt räntekonto (0,65% ränta med fria uttag) så att jag kan utnyttja nedgångarna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Jag förespråkar att alltid vara 100% investerad. Det är omöjligt att tajma de där riktigt bra köplägena. Man missar avkastning när man står vid sidan och väntar.

      Jag sparar regelbundet och det är de pengarna jag köper för. Några likvider sitter jag aldrig på utan de investerar jag omgående.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Petrusko förespråkar du ingen buffert alls? Eller menar du 100 % av "sparpengarna", mvh.

      Radera
    3. Buffert i min värld är pengar jag har om något händer med mitt hus. De pengarna har inget med börsen att göra. De har inget där att göra.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. OMXS30 står på samma nivå som den 4 februari. Det är klart att om man tyckte det var billigt då men inte hade pengar, så kan man ju handla nu istället, om man har likvider att tillgå. Samtidigt ser ju läget för världsekonomin knappast bättre ut idag än den 4 februari med tanke på hur Corona har spridit sig..
      Det sagt så har även jag handlat lite, men inte för att det är "billigt" utan eftersom jag sprider mina köp under månaden.

      Med vänlig hälsning
      Matte M.

      Radera
  6. Oljan har kraschat rätt duktigt, billiga oljebolag om man är lagd åt det hållet... Ångrar att jag inte väntade lite till men fick en yield på 7.1% och aktie till substansvärde i Shell. Nu är den under substans. Frågan är om OPEC tänker agera snart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Ja det är pressade värderingar i den sektorn nu och går allt vägen kan man nog få en god avkastning. Jag är inte jättelockad av oljebolag generellt varpå jag inte bryr mig om att spana efter ett bra case trots pressade värderingar.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Dagens spontana reaktion - SÄÄLJ! Men sen kom jag och tänka på dina ord, så jag köpte lite smått i stället.

    Men, hur resonerar du kring tex Castellum som haft en kalasresa på ett par år. Blir du inte sugen på att ta hem vinst? En vinst som överstiger utdelning under många många år ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Bra bolag tenderar att fortsätta vara bra. Börsen stiger alltid på lång sikt. Så länge jag gillar bolaget och tror på det i långa loppet så har jag inget sug att sälja. Beträffande Castellum så tror jag starkt på dem i långa loppet. Visst kan den backa på kort sikt men det bryr jag mig inte om.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Hej Petrusko.
    Här sköts det allt i automatisk månadssparande den 27-varje månad. 100% LF Global indexnära. Alltid 100% investerad på börsen långsiktigt. Kort siktigt säkra sparkonto. Ha det så bra. Dem som har spökulan får tajma börsen. Den har inte jag.
    Mvh. Jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Jacke,
      Klockrent med automatiskt månadsspar. Då blir det köpt mer i ur och skur. Att hålla sig till en bred indexfond är smart också då det tar bort bolagsrisk. Man kan luta sig tillbaka och åtnjuta ett smart och okomplicerat långsiktigt spar.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. "Bättre att köpa och vänta än att vänta och köpa" som en klok man sa till mig (iofs ang fastigheter men iallafall)

    SvaraRadera
  10. Jag tror det det beror på att många har fel pengar på börsen. Genom åren har jag via bekanta och vänner till vänner o.s.v. hört ett antal skräck historier. Eller vad sägs om t.ex. Mr X som skulle byta boende och det råkade bli så att när Mr X fick likviden för för gamla huset så skulle likviden för de nya inte betalas förrän om ca ett halvår. Mr X satsade hela likviden på några miljoner på börsen i hopp om att när likviden för nya huset skulle betalas så skulle han få pengar över. Det är klart att om man gör den typen av affärer så blir man skitnervös vid minsta nergång och säljer.

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
  11. Köpte Indu C idag, men har lurat på Resurs också. :)

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....