Fördelning portföljen 191227


Några gånger per år skriver jag ett sådant här inlägg om portföljen. Senast var i augusti vill jag minnas och det har hänt en del sedan dess. Mitt största innehav var tidigare Castellum och har gått så starkt i år att jag valde att minska lite för att hålla nere storleken i min portfölj. En åtgärd i spåret av riskkontroll helt enkelt. Castellum och Axfood är fortsatt tunga innehav och väger kring 10 procent som jag tycker är en okej andel av portföljen för dessa som jag satsar extra på.

Efter att jag minskade lite i Castellum så var Akelius preferens mitt största innehav men den blev inlöst nu i december varpå jag har placerat om de pengarna i annat.

Det har blivit några nya innehav varav SEB och Resurs Holding är två som jag tagit i lite mer än mina vanliga 1-2 procent viktning. Banksektorn är ratad av marknaden och därmed lågt värderade. Sådant här går upp och ned över tiden och jag satsar på att bank kommer bli mindre ratat i framtiden. SEB är extra nedpressat i spåren av påstådd dålig kontroll kring pengatvätt. Vad det blir av det där återstår att se men en stor del är redan inprisad.

Efter att Akelius löste in sin preff är jag  nere på endast 10 procent fixed income i portföljen vilket är den lägsta nivån på flera år. Jag har gärna mer men avvaktar rätt tillfälle. Det bjuds inga fyndlägen nu och jag har inte bråttom helt enkelt. Förvisso ökade jag relativt nyligen i Sagax D som pressats ned en hel del men den har redan återhämtat sig och dessutom väger den rimligt i portföljen som det är.

Utländsk valuta är både en risk och en potential. Jag följer den fördelningen noga och vill inte låta utländsk valuta väga för tungt då det ger stora svängningar i utdelningsbeloppet i  kronor. Jag lever på mina utdelningar och kan inte låta dem svänga i storlek allt för mycket. Jag har 13 procent US Dollar, 6 procent Kanada Dollar och 4 procent Euro. Resterande del är svenska innehav.

En sak som sticker ut nu är branschfördelningen där Finans väger 16 procent från att tidigare varit betydligt mindre. Det är min satsning på SEB och Resurs som boostat upp det. Det är ungefär i linje med sektorns vikt i OMXS30 men jag har lite andra innehav än storbanker som är det som väger tungt i index. Jag har Sampo som förvisso är en del Nordea men också en stor försäkringsrörelse. Resurs Holding har jag också och det räknas som en nischbank. Jag tycker storbankerna väger i tyngsta laget i index medan min egen viktning inom finans ändå känns rimlig då jag har en helt annan mix av bolag. Rena storbanker väger cirka 7 procent i min portfölj.

Mitt största innehav är nu mera den börshandlade fonden Xact Högutdelande. Den kan jag utan vidare vikta rejält tungt utan att risken sticker iväg eller nattsömnen går förlorad. Det är en indexfond med 45 nordiska bolag som har god utdelning. Jag tycker den här är en grymt bra komponent i min portfölj för att hålla nere risken samtidigt som den ger god potential. Historiskt har fonden presterat bra, slagit vanliga svenska storbolagsindex och den har potential att fortsatt göra det. Gedigna studier visar på att utdelningsaktier slår breda börsindex över tid. Den här fonden pyntar utdelning en gång per år men kommer att gå över till fler tillfällen med start 2020. Det blir förmodligen att den pyntar utdelning 2 gånger under 2020 med avsikt att från 2021 pynta kvartalsvis utdelning. Direktavkastningen är kring 4-4,5 procent och avser att spegla innehavens utdelning.

Portföljen har presterat bra under året men det blir ett separat inlägg om det så här i tider runt årsskiftet. Inom en vecka ungefär tänker jag att ett sådant inlägg ser dagens ljus.

Här är länk till mitt förra inlägg med fördelning i portföljen.

Avslutningsvis en bild nedan på branschfördelning så som jag själv kategoriserar in den. Jag har just nu ingen investering i vanliga breda börsindex men den där Xact Högutdelande är en indexfond och är i den kategorin alltså. Fixed Income är preferensaktier, obligationer och D-aktier. Jag räknar tex Sagax D som Fixed Income och inte i kategorin fastighetsbolag.

16 kommentarer:

  1. Jag tänker mig, precis som du, att det nu finns värde i hatad nordisk banksektor. Visst, det kan ta tid, men jag kan vänta.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
  2. Vad tror du om fastighetssektorn framöver? fortsatt låga räntor bör gynna bolagen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej UtdelningsBagaren,
      Det är bra förutsättningar för fastighetsbolagen med låga räntor och god tillgång till kapital. Jag tror på fastighet i det långa loppet. På kort sikt är utsikterna goda för sektorn men på börsen spelar så mycket annat in. Politik, börsklimat, psykologi mm.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Vad har du emot industri? Endast 1%... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha ja det är väldigt spartanskt där. Jag gillar allt den sektorn men har en tillfälligt låg viktning. Det ordnar sig nog på sikt. Jag gillar Atlas och ABB bla men äger dem för stunden bara via Investor.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Kommer du göra ett inlägg om dina nyckeltal t.ex. Sharpekvot samt om din procentuella avkastning i år?

    Gott nytt år på dig.
    Mvh

    SvaraRadera
  5. Får man fråga varför du valde SEB före Swedbank? Är SEB mer totalt ned pressade tycker du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjenna,
      SEB har en bra ägarbild som de står starka med. Swedbanks ägare är en rad olika fonder och liknande som vardera har en liten del bara i banken.

      SEB är inte i samma skit som Swedbank utan är klart lindrigare insyltade i eventuell dålig hantering av fulpengar i öst.

      SEB har hanterat hela grejen kring påstådda fulpengar på ett tydligt och bra sätt medan Swedbank skött det helt attans katastrofalt dåligt.

      SEB har en större andel intäkter från företag jämfört med Swedbank vilket kompletterar mitt innehav i Handelsbanken bättre.

      Ja det var några anledningar varför jag valt SEB framför Swedbank.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Gillar att du viktar upp Xact högutdelande. Jag kommer inom kort att starta upp en ny utdelningsportfölj på min blogg. Om du skulle köpa 5 utdelningsaktier idag och inte ägt några aktier sedan tidigare, vilka hade du valt?

    SvaraRadera
  7. Fin portfölj Petrusko.

    Du skriver att fixed income är lågt fördelad just nu och att du inte ser några direkt köpvärda preffar eller D-aktier just nu.

    Eftersom du lever på dina utdelningar, gör det dig orolig att fixed income ligger så lågt just nu. Vet att du behöver hålla en hyffsat hög direktavkastning för att "lönen" ska trilla in varje månad.

    Håller med dig om att det inte finns några klockrena preffar idag.
    Blir intressant att höra hur du gör för att hålla DA uppe när några bra preffar försvunnit.

    Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det blir ju en fundering precis som du är inne på kring utdelningarna. Om jag skulle ersätta Akelius med tex Latour som pyntar 1,8% direktavkastning så blir det ju en rejäl sänkning av mina totala utdelningar.

      Jag har investerat i en del stamaktier som pyntar riktigt saftig utdelning. När jag ersatt Akelius menar jag. De är Peab, Resurs HOlding och SEB. Så där har jag lyckats hålla uppe direktavkastningen ändå. Inte lika pålitligt kanske som en preff men det är ändå stadiga bolag de där så det tickar nog på hyggligt med utdelningar från dem. Preffar pyntar ju på med sin utdelning no matter what (nästan, det är nära döden typ Oscar Properties som de drar in utdelningen).

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej!
      Tack för svar.

      Ja det är klart, ganska fina utdelnignar på de bolag du nämner.
      Bara hoppas de behåller utdelningen framöver.

      Mvh PB?

      Radera
  8. En fråga kring xact högutdelande som jag också har sneglat på. När ändras innehavet i fonden, att dom viktar om vissa dagar i veckan kan jag läsa mig till men är det alltid samma 45 bolag som är med i fonden om man tänker i ett 10-års perspektiv eller kommer det att förändras?
    Är det i så fall när underliggande index förändras eller är det alltid samma bolag i den här fonden? Jag såg till exempel att kinnevik är ett av de bolag som den placerar i och de har ju ändrat sin utdelningspolicy.
    Vet du hur det ser ut, kommer kinnevik (exempelvis) att lyftas ut ur fonden och vilka bolag kommer då in, och när i så fall?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Indexet uppdaterar innehav och vikt halvårsvis. Det finns flera faktorer som man baserar valen på. Beträffande utdelning så tittar man på 3 års historik där man lägger mer vikt till det senaste året och minst till det äldsta.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tackar och bockar för snabbt svar!

      Finfin portfölj. Själv har jag bara haft skin in the game på riktigt i lite drygt ett och ett halvt år och försöker hitta bra alternativ som har god riskspridning där man som du skriver kan placera med nästintill evig horisont men ha en relativt god direktavkastning. Xact-hög känns som ett vettigt alternativ om man som jag har lite svårt än så länge att värdera bolag och vill göra mindre insättningar varje månad.
      Toppenblogg och lycka till med avkastningen!

      Radera

Detta gör Nasdaq för att främja fler svenska ETFer

  Vad gör egentligen Nasdaq för att främja fler börshandlade fonder på Stockholmsbörsen? Det har jag frågat mig genom åren men nu har jag fa...