Mitt börsår 2018


Ännu ett börsår är till ända, well nästan i vart fall. Jag äger ju en del i USA och de har ju öppet idag men det gör ingen stor skillnad på min totala portfölj varpå jag skriver det här inlägget nu när det passar mig bra. Vi har precis ätit lunch och tar det lite lugnt efter det.

Mina placeringar har under året genererat en total avkastning om 8,04 procent vilket är en helt okej årsavkastning normalt sett. Det är dessutom långt bättre än index som gått betydligt svagare i år. SIX30RX summerar året till -7,04 procent och SIXPRX klockade ut på -4,41 procent.
Jag har slagit index i många år nu och det är jag väldigt glad och tacksam över. Medan jag är tacksam för det är jag också ödmjuk inför att det kommer komma en tid då jag underpresterar mot index. Det hör till men visst finns det superinvesterare som slagit börsen väldigt många år i följd. De är dock få och jag är ingen sådan.

Min tunga viktning i fastighetsbolaget Castellum är en stark bidragande faktor till min goda avkastning under året. Under 2018 har Castellum gett en totalavkastning kring 22 procent och det ger bra skjuts i min portfölj där bolaget väger 16 procent. Förutsättningarna till stark avkastning även under 2019 ser goda ut för Castellum med raskt stigande hyror på kontor i Stockholm och stark efterfrågan. Det kommer en tid när kontorsmarknaden lugnar ner sig lite, en tid av högre räntor och sjunkande fastighetsvärderingar kanske. Då kommer min tunga viktning i Castellum slå åt andra hållet för min portföljutveckling. Jag tror inte att det blir 2019 och det handlar om en kortsiktig förändring i värdering/aktiekurs. I det långa loppet är Castellum peggat för fortsatt tillväxt i förvaltningsresultat och stigande aktiekurs.

Fixed Income där jag främst äger preferensaktier har varit en stark faktor för portföljen under året. Sagax D har stigit en del under året medan de andra som väger en del i min portfölj har varit i princip oförändrade exklusive utdelning. Direktavkastningen på dem är ju 6-6,5 procent så totalt sett är det ju riktigt nice jämfört med index som landade på minus.

Bygg har dragit ned portföljen där jag gick in i året med Skanska som främsta innehav i sektorn. Jag sålde det innehavet i början av året då jag tappade förtroendet för dem då de hela tiden sade en sak men presterade något helt annat. Under året har jag köpt på mig en god slurk NCC som backat en del och dragit ned min avkastning. Jag har också återköpt lite Skanska. Först som ett led i att aktiekursen backat så mycket att jag fann den köpvärd även om jag inte fullt ut återfått förtroendet för dem. Sedan dess har jag köpt ytterligare lite mer Skanska då de kommunicerat förtroendeingivande och kursen fortsatt varit attraktiv. Nu har jag ett snitt kring 140 kronor på mitt innehav och kan tänka mig att köpa mer om den backar under där igen annars kan jag gott vara nöjd med nuvarande viktning.

Årets +8,04 procent är en bit under föregående års +12,22 procent men jag är ändå jättenöjd som sagt. 8 procent per år är en rimlig avkastning och jag är klart nöjd med att ha presterat bättre än index som gått riktigt svagt i år. Under senare delen av 2018 har jag adderat en del innehav i finanssektorn och den kommer påverka min avkastning under 2019. Tidigare har jag valt att exponera mig där främst via indexfonder och det jag fått från Investor och Industrivärden som äger SEB respektive Handelsbanken. Nu har jag även direktägande i Sampo, Swedbank och Handelsbanken. Hur smart och rätt tajmat det är återstår att se. Jag tror bolagen har en okej framtid och jag fann värderingen klart rimlig för köp.
Nu vid årsskiftet publicerade jag ett inlägg med aktuell innehavsfördelning i portföljen. Länk till inlägget.

Placeringstankar inför 2019 är bla att öka i Xact Högutdelande som ger bra riskspridning i en rad olika sunda bolag. En investering som tar ned risken totalt sett i min portfölj. Bolagsrisken alltså. Med bolagsrisk menas den risk man är utsatt för genom att äga ett specifikt bolag. Om man tex bara äger H&M och den aktien backar kraftigt då svider det ju hårt. Om man dessutom äger ytterligare ett bolag så svider nedgången i H&M mindre. Om man har en liten del i cirka 50 olika bolag så svider det inte alls mycket om ett bolag går dåligt på börsen. Åt andra hållet får man ju inte lika stor del av uppgången heller men om man har en samling sunda bolag torde avkastningen bli rimlig över tid. Jag siktar på just det; en rimlig avkastning. Jag jagar inte den fetaste raketavkastningen alltså. Nej, med fötterna väl förankrade vid planetens yta siktar jag på en rimlig avkastning.

När vi nu står inför det nya året har vi också den härligaste tiden precis framför oss. I vart fall för en utdelningsinvesterare som mig. Några veckor in på 2019 börjar bolagen rapportera sina bokslut och med dem också förslag till utdelningen som skall betalas under året. En spännande tid och jag hoppas naturligtvis på fina höjningar. Castellums höjning kan bli riktigt minnesvärd kring 12-14 procent.

Slutligen önskar jag eder ett gott nytt år och all framgång med avkastningen under börsåret 2019.

22 kommentarer:

 1. Grattis till plus avkastning i år . Själv är man ner 4.37 för 2018 . Bara latour som är på plus i portföljen , största minus blev Kinnevik som slaktats nu på hösten tyvärr . Men tror på dom i långa loppet så fyller på regelbundet. Gott nytt år och tack för en bra blogg.

  MVH Rodriguez

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEj Rodriguez,
   TAck för din kommentar och feedback =)
   Minus 4,37 blir det ibland men med LAtour och Kinnevik i portföljen har du ett par ingredienser som bör ge god avkastning på lång sikt.

   Gott nytt år

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Fin utveckling i år Petrusko. Hoppas 2019 ger en lika bra överavkastning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tackar, japp nu håller vi tummarna för 2019.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Bra jobbat och tack för en bra blogg med många välskrivna inlägg.
  Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej KJBR,
   Tack för din goa feedback. Gott nytt år på dig =)

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko,
  Tack för alla härliga inlägg 2018 och hoppas du fortsätter på samma bana 2019.

  Grattis till en riktigt bra utveckling under året och är man långsiktig som dig kommer man i det långa loppet alltid vara en vinnare.

  Gott Nytt År

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malte,
   TAck för din kommentar och goa feedback. Vi håller tummarna för ett gött börsår 2019 nu då. Gott nytt år på dig.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Grattis till en mycket god prestation, Petrusko. Själv hamnar jag på betydligt mer blygsamma +2,3 för 2018. Direktavkastningen har dock fördubblats jämfört med fjolåret. Gott nytt år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tony,
   Tack. Men de där "blygsamma" är bra med tanke på hur övriga börsen gått. Nu hoppas vi på ett gött börsår 2019.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Stiligt! Själv lite minus, men slagit index och med utdelningar ligger jag på plus för 2018. Som nybörjare är jag nöjd med att slå räntan på SBAB kontot :)

  2019 blir sannolikt bättre, i alla fall kommer jag göra klokare val.

  Gott nytt år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slutajobba,
   Grattis där till din avkastning. Positiv totalavkastning när börsen i övrigt backar en del. BRa gjort.

   Gott nytt år

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Gott nytt år Petrusko!
  Bra avkastning ett år som detta.

  Vi hoppas på ett ännu bättre 2019.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pb?,
   Ja det vore ju nice. Jag håller tummarna för det, ett gött börsår 2019.

   Gott nytt år

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Finfin avkastning 2018 i en tuff aktiemarknad. Castellum gladde oss alla! Gott nytt år Petrusko.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lundluppen,
   Ja det är jag mycket nöjd med. Tack Castellum =)

   Gott nytt år

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Bra jobbat Petrusko. Själv landade jag på minus 0,85% och då i XACT högutdelande som är den fond jag sparar i privat. Gott nytt år och lycka till med investeringarna.
  Mvh Stefan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tackar. Ja men det är ju inte värst, nära plus/minus noll. Inget man hoppar högt över normalt sett men väldigt trevligt ändå att inte landa på -5% eller så som börsen i övrigt.

   Gott nytt år

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Bra jobbat där petrusko :-)

  Önskar dig en god fortsättning på 2019.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Slimis,
   Stort tack och det samma till dig =)

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Fin portfölj.
  Har lite castellum själv. Den skulle man gått tyngre in i för några år sen.
  Kvalité lönar sig i längden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Roadstar,
   Tack för din kommentar. Ja Castellum har verkligen varit en fullträff som givit en god avkastning under en längre tid nu. Det ser rimligt ut även inför 2019 och vi håller tummarna för fortsatt god avkastning.

   Mvh petrusko

   Radera

Bygg en pengamaskin med börshandlade fonder

Många är vi som gillar tanken av att få en stadig ström pengar från våra investeringar. Att regelbundet få utdelningar som vi kan göra va...