Nu har jag köpt Resurs Holding


Jag har vurmat för Resurs Holding ett tag och nu har jag slagit till på en stek i bolaget. Aktien har gått knackigt en tid på börsen och det har främst med marknadens syn på sektorn att göra. Banker generellt, stora som små har ratats av aktiemarknaden och kursutvecklingen är därför svag. Jag bryr mig inte om att marknaden tycker att bank och Resurs Holding är iskallt för stunden. Min investering är långsiktig och när jag tittar på bolagets prestanda och potential ser jag ett bra köpläge. Jag vurmade som allra mest för Resurs när den handlades i 50,7 kronor för ett tag sedan men då hade jag inte pengar att köpa för. Nu har jag slagit till på 54,9 kronor som jag fortsatt tycker är ett klart attraktivt pris för bolaget.

Resurs Holding presterar hög avkastning på eget kapital och trots investeringar i digitalisering, nya tjänster osv har de klarat av att öka både vinst och utdelning. Bolagets satsningar ryms i nuvarande kostnader och inga stora kostnadsökningar väntas i samband med tex digitalisering. Det här tycker jag är riktigt starkt. Det är vanligt annars att bolag tar kostnader som sänker resultat för att peka några år fram i tiden och större vinster då. Resurs gör de där satsningarna, presterar god vinst och har framtiden för sig.

Utdelningen är fet likt storbanker men Resurs är en nischbank och sticker ut lite som sådan. Övriga nischbanker pyntar ingen eller liten utdelning. Upplägget är lite speciellt då de pyntar utdelningen halvårsvis och beslutar om en del på ordinarie stämma på våren och en andra del på en extra stämma på hösten. Den senaste utdelningen summerar i årstakt till 3,75 kronor vilket ger en direktavkastning om 6,8 procent.

Verksamheten har fokus kring konsumentkrediter och retail. Betalningsförmågan här i norden är hög och inte ens i brinnande finanskris var kreditförluster ett nämnvärt problem. Kreditförlusterna ligger nu på 2,1 procent och vid svåra tider kanske vi ser 3 procent och det är inga problem. Resurs arbetar proaktivt för att hålla nere risken i kreditportföljen. Jag är inte orolig för verksamheten och ev svåra tider utan jag ser det snarare som en styrka. Med så bra betalningsförmåga som vi har i norden är det här en riktigt bra verksamhet.

Banksektorn är i frysboxen och jag väntar mig ingen snar förändring utav det. Jag förlitar mig till bolagets  goda prestanda och tror på god avkastning i det långa loppet. Utdelningen tror jag att de höjer nästa år. De har presterat såpass bra hittills 2019 och har finanser som klarar det utan vidare.

Länk till Resurs Holding hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

19 kommentarer:

 1. Kommer nog bli ett riktigt bra köp Petrusko! Jag ökade på mitt innehav imorse på 54,9 kr, man får passa på att köpa det som har gått svagt nu när börsen står på topp :-). Resurs är nu mitt 5e största innehav.

  Hade gärna sett dig kommentera Volati som du har ägt en gång i tiden, det ser ut som att kursen är riktigt attraktiv nu i förhållande till tillväxten. Även Collector ser högintressant ut även om just den inte ger utdelning.

  Ha det gott!

  Mvh Thoke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det finns fler nischbanker som ser attraktiva ut men för mig med mitt utdelningsfokus är det främst Resurs som passar bra.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Såg att Lundberg handlade mer i handelsbanken för ett tag sedan. Men det är sant att han brukar se väldigt långsiktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja precis han är verkligen långsiktighet personifierad. Han hade ju inte köpt om han inte trodde det skall bli en bra affär i långa loppet.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tror även engelska banker kan bli intressant om ett tag. Men man får vänta ett tag först vad som händer med det engelska valet. Dessutom vänta ut en eventuell Boris effekt som jag inte tror blir långvarig. Utöver banker tror jag även på Tesco.

   Radera
 3. Kul att du slog till på bolaget. Själv har jag ägt det i cirka två år och sett på en femårssikt, givet att de fortsätter att växa vinsterna med 5-10%/år och öka utdelningen, lär vi nog få se en fin uppvärdering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Kul att du haft dem länge. Då är det en rad feta utdelningar du tagit emot där. Nu kan vi bägge se fram emot framtida utdelningar =)

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Härligt att du köpt in dig! Resurs är mitt tredje största innehav, själv fick jag upp ögonen när GW gästade Nordnet och pratade gott om dem. Fyller ofta på och har tänkt göra en lång tid framöver.

  // A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Aha, har GW håsat Resurs. Själv var jag mycket skeptisk till bolaget och sektorn för några år sedan men har svängt om helt till att gilla den. Det är både kul och nödvändigt att kunna ändra uppfattning.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Vad har du för åsikt om Swedbank? Tror du det är bra aktie långsiktigt typ 10-20 år eller tror du att nischbanker kommer ta ifrån stora andelar? /TM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag tror på storbankerna i långa loppet och medan Swedbank har det lite kämpigt nu med tjöt om fulpengar i öst så kommer de ju gå ur den där härvan och tuffa vidare. Det kan vara så att Swedbank är ett mycket bra köpläge nu i långa loppet. Det här kommer ju blåsa förbi. Några miljarder i böter kanske men det är inget problem för dem.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej
  Hade varit kul att höra hur du ser på den något staplande utvecklingen i Norge. När det gäller kreditförlusterna så är jag något orolig för den ökade snittlånestorleken under senare år. Tror att det var det låga snittlånet som gjorde att banken klarade finanskrisen så pass bra som de gjorde. Är trots dessa frågor själv ägare sedan en längre tid och ser Resurs som ett mycket välskött bolag.

  SvaraRadera
 7. Tack för tipset!
  Så många aktier att köpa nu!
  Mackan

  SvaraRadera
 8. Håller med dej petrusko resurs bank synd att de inte delar ut fyra ggr kommer att vikta över lite akelius preffar hoppas de inte gårupp innan

  SvaraRadera
 9. Hej Petrusko, tack för en grymt bra blogg. Hur stor är en "stek" eller "bevakningspost" för dig, vad rekommenderar du?

  SvaraRadera
 10. Hej Petrusko!
  Kul att du bytt åsikt om Resurs. För visst skrev du rätt negativt om bolaget och deras affärsmodell för ett år sen när du skrev om Lendify? Vad fick dig att ändra dig?

  Hälsningar,
  Småspararn

  SvaraRadera
 11. Hej Småspararn,
  Ja det stämmer. Jag var inte bara neutral till bolaget utan jag hade en negativ syn på det. Delvis har jag min investering hos Lendify att tacka. Jag har lagt ned mycket tid på att reserch kring svenskens betalförmåga, moral och kreditrisk. Med den kunskapen har jag landat i att Resurs har en bra verksamhet och nuvarande värdering kring 50-55 kr är mkt attraktiv.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 12. Collector sicken katastrof hoppas det går bättre för resurs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja katastrof är nog rätt ord för det. Jösses vad de tabbat sig. Utan att ha djupstuderat det tolkar jag det som att de tagit för stora risker. De har gått långt ut på riskskalan.
   Något liknande väntar jag mig då rakt inte från Resurs som uttalat dragit ned på risken, håller sig ifrån lite mer riskabla kunder för att ha kreditförluster i schack om det blir sämre tider.

   Mvh petrusko

   Radera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...