3 fonder för ett långsiktigt spar


På lång sikt har börsen alltid varit en god placering jämfört med tex bankkonto och andra alternativ. Börsen är det förnuftiga valet för ett långsiktigt spar som tex pension eller barn. Vissa år kan börsen gå riktigt uselt men över tid har den alltid repat sig och presterat en rimlig avkastning. En avkastning runt 8,5 procent som börsen presterat i snitt de senaste 20 åren ger extremt mycket mer än bankkontot där man kan få kring 0,5 procent ränta.

Ett enstaka år blir det inte så stor skillnad på 0,5 procent och 8,5 procent avkastning men med tiden blir skillnaden flera hundra tusen kronor om man sparar tex 500 kronor per månad (bankkontot blir drygt 100 tusen kronor och börsen blir drygt 300 tusen kronor efter 20 år). Det är en enorm skillnad och en stor förlust för den som sparar på bankkontot i det långa loppet. Spar på kort sikt som några år bara är lämpligt på ett bankkonto men ett långt spar är rena vansinnet.

Börsen behöver inte vara krånglig. Ett spar på börsen kan vara precis så enkelt som man själv önskar. Har man stor kunskap och tid väljer man förmodligen aktier medan den som inte har så stor kunskap eller tid med fördel väljer fonder. Visst kan man lägga tid på att hitta fonder också men det kan vara superenkelt att välja en billig indexfond för då får man den avkastning som börsen presterar (minus ev avgift då).

Här är 3 stycken fonder som jag gillar för ett långsiktigt spar.

SEB Sverige Indexfond
En indexfond som följer hela Stockholmsbörsen. Vissa indexfonder följer ett smalare index med endast större bolag men den här innehåller stort som smått och har också gett bättre avkastning än de fonder som följer ett smalare index. Sedan jag skrev om fonden har de sänkt avgiften ytterligare på den och nu ligger den på 0,27 procent. Klart värd sitt pris då den innehåller hela stockholmsbörsen och faktiskt presterat bättre än tex Avanza Zero som är helt fri från avgifter. Länk till mitt inlägg om fonden: https://petrusko.blogspot.com/2018/06/seb-sverige-indexfond.html

AMF Aktiefond Småbolag
Medan en indexfond är ett smart val och man vet vad man får liksom så finns det några alternativ som man kan argumentera för. Ett sådant är småbolag som historiskt avkastat mer än breda börsindex. Det här kan man se klart och tydligt både i amerikansk som global historik att småbolag som grupp presterat högre avkastning än breda börsindex. Ja i Sverige ser det likadant ut naturligtvis. Därför kan man argumentera för att det är en god ide att ha exponering i småbolag. Min favorit här är AMF Aktiefond Småbolag som är en mycket bred fond med över 100 innehav. Den historiska prestandan är mycket god och avgiften är låg. Länk till mitt inlägg om fonden: https://petrusko.blogspot.com/2019/12/amf-aktiefond-smabolag.html

Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Likt småbolag kan man argumentera för våra svenska investmentbolag. Som grupp har de avkastat bättre än breda börsindex över en mycket lång period. Visst kan det komma år då de inte slår index men över tid har de absolut potential att fortsatt slå index. Den här fonden från Spiltan innehåller en rad investmentbolag till en mycket låg fondavgift. Länk till mitt inlägg om fonden: https://petrusko.blogspot.com/2018/08/bra-avkastning-och-riskspridning-med.html

Ja det var kort mina tankar kring ett långsiktigt spar. Fonder är smart och enkelt. Ett suveränt upplägg är ett automatiskt månadsspar där alltså pengarna dras från ditt lönekonto och fonderna köps automatiskt. De olika mäklarna erbjuder denna funktion och det är ett bra sätt att få sparet att tugga på i ur och skur.

10 kommentarer:

 1. Hej,
  Jag är sugen att köpa en svensk småbolgsfond för mitt långsiktiga sparande. Har tittat på AMF aktiefond småbolag. Men hur jag en vrider och vänder på det verkar
  SEB Sverigefond småbolag vara en bättre fond trotts den höga avgiften. Förvaltaren Per Trygg verkar kunna ge en god avkastning år efter år. AMF aktiefond småbolag förvaltare Angelica Hansson verkan inte kunna slå SEB Sverigefond småbolag. Varför är AMF aktiefond småbolag en bättre fond en SEB Sverigefond småbolag trots att den presterar sämre år efter år? Blir lite förvirrad. Tack för en jätte bra blogg.
  Mvh
  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Du misstolkar skriften. Det står inte att det är den mest ultimata fonden som går att uppbringa. Det är en bra fond. Det kommer alltid finnas fonder som presterar bättre enskilda år. Det viktiga är att välja en bra fond som presterar över tid. Den där SEB Sverigefond Småbolag är nog ett rimligt val den med. På lång sikt har den avkastat sämre än AMF Småbolag men de senaste åren har den presterat bättre.

   En utav anledningarna till att jag gillar AMF Småbolagsfond är att jag gillar deras strategi med en mycket bred diversifiering. Det ger ett lägre risktagande jämfört med många andra fonder som har långt färre innehav. En annan anledning är att den låga avgiften gör det lättare att nå en god avkastning. Det är liksom en lägre tröskel man skall över innan överprestation.

   En vanlig tabbe tror jag är den att sikta på stjärnorna och landa i diket eller något i den stilen. Man jagar den fonden med bäst avkastning det senaste året. Det få vet är att det är ytterst sällan samma fond som är bäst två år i rad.

   Om man siktar på "good enough" och landar i kanske den där SEB småbolag eller AMF Småbolag som presterar bra över tid så blir det nog bra.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Själv har jag valt följande inriktning, enbart Index. Enda gången dessa åker ur portföljen är när något med lägre avgifter finns att tillgå:

  Avanza Global 70%
  SEB Sverige Indexfond 5%
  Swedbank robus asien 15%
  Spp Aktiefond Europa 10%

  SEB ska egentligen inte vara med pga dess avgift given men med sin bredd så får man ändå en plats. Tror själva portföljen i sig fick en kostnad på ~0,20%😊

  Gott nytt sparår!

  SvaraRadera
 3. Jag tog och stoppade mitt månadsspar i Avanza Global för att istället spara i AMF Småbolag.
  Ska bli spännande att se hur den presterar i år.

  Portföljen i Avanza hamnade på +26.3% under 2019 vilket jag är väldigt nöjd med.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker det är tråkigt med indexfonder. Jag väljer aktiva fonder med hög avkastning. Sedan kollar jag upp dem så att de inte dalar. Dalar dom så byter jag.

  Jag har som princip att välja 70 % globalfonder, 20 % Sverigefonder och 10 % Asien.

  För närvarande har jag:
  MS INVF Global Opportunity
  SEB Sverige småbolag C/R
  MS INVF Asia Opportunity

  Under 2019 avkastade den portföljen 50 %.

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Gick tillbaka till denna artikel då jag kände att jag vill bredda mitt spar, speciellt efter förra årets uppgång.
  När jag tittade på SEB Sverige Indexfond, såg jag också SEB Sverige Indexfond Utd, som är identisk på alla sätt utom att den lämnar utdelning. Enligt info från SEB i maj och då mellan 3-4 procent.

  Givet att man tycker om bredd och utdelning, så känns denna som ett alternativ.
  Inte sätt dig skriva något om denna, missat den eller filtrerat bort den av någon annan anledning?

  Mvh,
  Anders

  SvaraRadera
 6. Hej Petrusko!

  Skulle du säga att en indexfond som följer hela börsen (ex. SEB) är att föredra framför en småbolagsfond (ex. Plus Småbolag) under dessa osäkra tider?

  Tackar tackar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   mja det är två olika saker egentligen. Historiskt har småbolag som grupp avkastat mer än breda börsindex. Därav kan det vara en god ide att ha en småbolagsfond då man kan förvänta sig lite högre avkastning från den i det långa loppet. I ett långsiktigt spar kan det vara rimligt att ha flera olika fonder där en bred indexfond och en småbolagsfond kan vara bra komponenter.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Sitter just nu på Plus Småbolag och Spiltan AF Invest. Har lite span på SPP Sverige Plus, om nu stora bolag klarar sig bättre i sämre (och oroliga) tider.

   Tack för svar!

   Radera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...