Skanska säljer skrapa i USA för miljardbelopp


En del av byggbolaget Skanskas verksamhet är att utveckla och bygga fastigheter i egen bok. De använder kapital från övriga verksamheten för att finansiera den här delen och resultatet har varit mycket gott över tid. Enkelt förklarat så säljer de helt enkelt projekten för mer pengar än de kostat dem. Ett smart sätt att använda både kapital och arbetskapacitet inom bolaget.

Idag meddelar Skanska att de nu säljer Bank of America Tower för cirka 3,5 miljarder svenska kronor. Affären bokas i det fjärde kvartalet 2019 och  då sker även tillträde. Miljardaffären gäller 90 procent av fastigheten där de själva är hyresgäster ihop med bla Bank of America och Waste Management.

Den här typen av affärer gör det svårt för analytiker att prognosticera vinst osv för Skanska. Det är ju inte varje dag  man säljer en stor fastighet men det är inte allt för sällan heller. Skanska själva proklamerar att det här är en del av deras löpande business och kommer fortsätta att ticka in över tid. Det kan svänga mellan kvartal och år naturligtvis om stora projekt säljs men över tid jämnar det ut sig och det är återkommande som sagt.

Skanska är ett bra bolag i en bransch som har framtiden för sig. Jag äger inte bolaget just nu då jag valde att sälja i spåren av att de presterade dåligt i kombination med att de kommunicerade helt bedrövligt. De sade en sak men visade gång på gång något helt annat i sina rapporter. Nu har de gjort en omstrukturering, nya rutiner mm och de har ryckt upp sig ordentligt. På sikt äger jag gärna Skanska igen. I våras sänkte de sin utdelning. Inte för att de var illa ute och var tvungna utan för att de presterade svagt och den erfarne storägaren Fredrik Lundberg manade dem till att hålla i pengarna och bygga finansiell styrka. Något Lundberg gick ut med till alla sina bolag för att vara beredda på eventuellt sämre tider. Hur som helst, det har ännu inte blivit så värst dåliga tider och Skanska har ryckt upp sig rejält vad gäller prestandan. De kan utan vidare höja utdelningen till våren. Senast pyntade de 6 kronor och en höjning till 7 kronor är inte otänkbart. Jag skulle dock ha full respekt för om man är konservativa även denna gången och "bara" höjer till 6,5 kronor. Pengarna försvinner ju liksom inte i bolaget om de väljer ett konservativt spår. Näe, pengarna finns kvar och gör nytta där. Det är pengar till mer affärer som genererar vinster eller bara finansiell styrka helt enkelt.

Ja, vi får se hur det blir med utdelningen till våren. Jag tror egentligen inte på de där 6,5 kronorna. Det är ett väldigt konservativt spår men jag ville bara lufta tanken kring det. Utdelningen meddelas i bokslutskommunikén som presenteras den 7 februari kl 7:30.

Länk till Skanska hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar. 

1 kommentar:

  1. Tack för en grym blogg! När får vi se en pie chart med dina innehav igen?

    SvaraRadera

Idag börjar handeln med Corems D-aktie

  Fastighetsbolaget Corem Property har givit ut en D-aktie som pyntar lika mycket utdelning som preferensaktien från samma bolag; 20 kronor ...