Inga fler Disney i julklapp


Ni som har följt mig i många år minns kanske att jag så här i juletider brukar prata om att jag ger bort Disney-aktier i julklapp till mina barn. Det här året blir det dessvärre inga och kanske får det vara så. Varje jul har vi gett barnen var sin aktie i Disney i julklapp utöver övriga julklappar alltså. Det där har tickat på och de har fått allt fler aktier totalt och värdet på dem har stigit.

Nu har vi kommit till en punkt där varje aktie i Disney kostar strax under 1500 kronor och barnens övriga julklappar kostar såpass mycket att vi inte tycker det är rimligt längre. Inte rimligt med just Disney alltså. Att ge bort aktier i julklapp är en attans bra grej.

Disney är ett bra bolag som dessutom är enkelt för barn att relatera till. Det har en tydlig koppling till jul varpå det har varit en klockren julklapp. Nu blir det inga i år och jag får klura ut ett bra alternativ till nästa jul. Vi köper andra aktier till dem varje månad men har alltså gett dem extra i julklapp i form av Disney-aktier.

Visst känns det lite jobbigt att inte ge bort de fina aktierna men jag får försöka glädja mig över alla de andra fina grejerna som barnen får istället =) Barnen själva uppskattar sannolikt de roliga prylarna mest. Just nu i vart fall. Om 20 år så lär de glädja sig desto mer över aktierna de har.

Ja, så tog den sagan om Disney slut. Nu blir det till att klura ut ett nytt bolag som kan få vara nya julklappen. Ett enkelt val är ju typ Investor men det har de redan och det vore kul att hitta ett särskilt jul-case. För stunden har jag inte tänkt på det och startar spaningslistan med Skistar.

8 kommentarer:

 1. Hur gamla är Dina barn? Du kanske kan ge bort andra aktier som barnen kan relatera till? Volvo aktier? Även barnen ser väl Volvobilar och då äger man bolaget som tillverkar dessa: Ja, ja, jag vet att det inte helt är sant utan man köper lastvagnar och entreprenad maskiner. iPhone aktier? Lätt att relatera till om man har iPhone hemma. Storytel aktier? Barnen kanske lyssnar på ljudböcker och kan relatera till bolaget? Cloetta aktier? Om nu barnen får äta godis. Det finns säkert fler aktier där barnen kan förstå att man köper en del av bolaget.

  God Jul

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Iphone funkar inte, Apple är ju mycket dyrare än Disney, men cloetta funkar ju. Själv ger jag bort till barn handelsbanken och ica, de ser de varumärkena hela tiden

   Radera
 2. Hej Petrusko.
  Jag tänker vikta om till grabben till den här fina billiga småbolags index.
  Plus småbolag Sverige index. 0.45% i avg. God Jul.
  Mvh. Jacke

  SvaraRadera
 3. Coca-Cola 54,94usd och Unilever 56,75usd är mina tips. Två bolag vars produkter kidsen känner igen och förmodligen två bolag som kommer vara kvar länge. God jul alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som storägare i Coca Cola (80 miljarddelar av bolaget är mitt!) så skulle jag inte rekommendera dem eftersom det lätt blir en etikdiskussion där. Om man nu inte vill provocera barnen med en intern etisk konflikt: Pengar vs diverse negativa saker som görs i Coca Colas namn.

   Dessutom så är det svårt för ett bolag som har en sådan enorm marknadsandel globalt att växa så de är tråkiga.

   Kanske ett byggbolag? De är duktiga med att synas så något av Skanska, NCC, Peab, JM, ..?

   Radera
 4. Jag gör samma och iår blir valet: XACT Högutdelande
  Fördelen med den utöver att den består i sig av 45 st bolag, är att man kan köpa per summa SEK istället för antal.

  SvaraRadera
 5. Coca-Cola såklart...om du inte kan köpa aktier i Julmust baturligtvis.

  SvaraRadera
 6. Netflix kanske? Lätt att relatera till för barn och ungdom. Om det är en långsiktigt bra investering tänker jag inte gissa om.

  SvaraRadera

Köpt in mig i Corem Property preferens igen

  I början av det här året sålde jag mina sista Corem Property preferens en bit över 200 kronor och ställde mig vid sidan. Läget var ansträn...