Fördelning portföljen 190810


Det var ett tag sedan sist jag publicerade ett inlägg med fördelning av mina innehav. Medan det inte hänt så värstans stora saker så är det ju ändå några förändringar. Under året har jag tagit in några innehav samt gjort mig av med något också. I början av det här året ägde jag tex Swedbank men den sålde jag när det var för mycket osäkert kring den. Nu har en del puckar rätats ut men jag kastar mig inte över Swedbank för det. Jag har Handelsbanken och sedan ett par dagar äger jag även ett litet antal Nordea som jag fick i utdelning från Sampo.

Jag har 3 stora innehav i Castellum, Axfood och Akelius preferens. Det är ett aktivt val jag gjort att satsa rejält på dem. En smart strategi är att likavikta alla innehav för att hålla nere risk. Att jag viktat dessa så tungt är för att jag gillat potentialen i kombination med den rimliga risk jag ser i investeringen. De flesta andra innehaven väger kring 1-6 procent och jag har gärna många små innehav som tillsammans blir till något meningsfullt och bra. Där tänker jag i termer att sprida risken. Peab tex som jag köper regelbundet i siktar jag på en viktning om 1-2 procent och sedan siktar jag på något annat att vikta lika stort.

Det finns gott om bra bolag att investera i och jag har intresset och tiden att bevaka många olika bolag. Därför är det en rimlig strategi för mig att ha många olika små innehav. Har man inte tiden/intresset/kunskapen kan man få bred exponering via en fond. En vanlig indexfond eller kanske Xact Högutdelande som är min favorit och en viktig komponent i min portfölj. Jag gillar den för den breda exponeringen i 45 olika utdelningsaktier. En smart investering som ger god potential och helt tar bort risken att jag själv gör misstag som försämrar avkastningen.

76 procent av portföljen är i svenska kronor medan 17 procent är dollar, 4 procent euro samt 3 procent är kanadensiska dollar.

22 procent av portföljen är fixed income så som Sagax D, Akelius preferens och Pimco PTY.

Min strategi kretsar kring utdelningar där jag investerar i sunda bolag som pyntar utdelning. Favoriten är typen som över en lång tid växt vinst och utdelning. I USA kallas det för Dividend Growth Investing som också förkortas DGI. En stadigt växande utdelning blir till något riktigt maffigt med tiden. Dessa utdelningsväxare har ofta en lite lägre direktavkastning än så kallade högutdelare men över tid växer de till sig och kan ge en riktigt fin totalavkastning. Favoriten är som sagt utdelningshöjarna men jag har även högutdelare som Telia. Den höga direktavkastningen höjer snittet för min portfölj och medan potentialen inte är den största i Telia så bjuder den på stora utdelningar uppbackat av en stadig verksamhet. Exempel på utdelningshöjare är Castellum som höjt cirka 7 procent i snitt under 20 år. Johnson & Johnson har ett lite högre snitt än så och än mer imponerande +50 år av höjningar. Realty Income har höjt varje år i cirka 25 år och snittat kring 4 procent höjning per år.

I USA pratar man om Dividend Aristocrats och det är bolag i indexet S&P500 som höjt sin utdelning varje år i minst 25 år. Jag äger några sådana bolag och de är:

Leggett & Platt
3M
Johnson & Johnson
Abbvie


Jag har cirka 25 procent av portföljen i fastighetsaktier och det är den sektor jag förstår och gillar allra bäst. Fastighetsbolag har hyggligt stadigt och pålitligt kassaflöde. De äger tillgångar som i sig har ett värde (till skillnad från andra bolag som kan bygga helt på något som snabbt kan bli värdelöst, som recept på en dricka, patent på ett internetmodem osv).

Min portfölj och strategi syftar till att uppnå en rimlig totalavkastning med utdelningar i fokus. Förvisso har jag presterat bättre än börsen under en lång tid men det är inte mitt mål utan jag siktar på att hålla nere risken och få en rimlig avkastning. Portföljen har en lägre volatilitet än börsen och den brukar inte hänga med på de snabbaste uppgångarna men heller inte backa lika mycket när börsen surar. 2019 har bjudit på en del upp och nedgång och nedan är en graf för hur min portfölj utvecklats:

26 kommentarer:

 1. Tack för att du lyssnade och gjorde detta inlägget. Tycker det är intressant att följa fördelningen hos olika portföljer.

  Perfekt läsning till lördagskaffet. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dennis,
   Tack, ha en go lördag.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Roligt att se din portfölj igen! Rejält defensiv grund med 45% i Akelius, Axfood, Castellum och Investor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren,
   Japp jag är en försiktig general.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Riktigt fin och imponerande portfölj! Ännu mer imponerande är nästan det fina och stadigt/jämnt stigande portföljvärdet. Tack för all inspiration och grymt jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för det. Ja det är en väldigt stadig prestanda över en längre tid. Helt felfri kan det ju inte vara så det kommer nog en tid där den går lite knackigt men på sikt förväntar jag mig en rimlig prestanda.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Mycket fin portfölj där. Själv jobbar jag med att försöka öka min fixed income del, dock finner jag det mycket svårt just nu med t.e.x. många preffar över inlösen, låga räntor, etc. Hur ser du på fixed income investeringar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja värderingen känns utmanande för många preffar nu med pris över inlösenkurs. Sett till den låga räntan är nog värderingen rimlig på dem men att köpa över inlösenkurs är en risk man måste kalkylera noga. Klövern och Corem har tokhög inlösenkurs och har i vart fall inte den risken. NP3 handlas kring sin inlösenkurs.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svar. PS Hur många procent har du i Lendify? Saknade den i Pie Charten?

   Radera
 5. Funderar starkt på att ta in Akelius pref, vad har du för tankar kring nedsidan där? Rör den sig likt fastighetsaktier vid en orolig fastighetsmarknad eller är den defensivare?
  Tankar kring axfoods värdering, ökar du den även vid dagens värdering? Vill ha den som stabil grund i portföljen men vågar inte riktigt på dagens nivå..
  Tack för dina tips! Uppskattar din blogg och twittrande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Niklas,
   Vid hastiga stora nedgångar på börsen så kan preffar backa mycket de med men i övrigt är det andra faktorer som styr deras kurs. Ränteläget och kreditrisken. Så ja det kan mycket väl hända att vanliga fastighetsaktier går ned mycket medan preferensaktier står stadigt. PReffar kommer backa i kurs när räntebanan förändras och högre räntor nalkas.

   Axfood har ofta handlats till en avskräckande hög värdering. För många år sedan var den så knasigt hög att jag inte trodde annat än att aktien skulle gå ned. Jag sålde och fick titta på när aktien fortsatte upp som ett ostoppbart tåg. Vart den skall härifrån är svårt att säga i korta perspektivet. Jag tror på verksamheten på mycket lång sikt och äger dem med det i tanke.

   Ett sätt att köpa in sig i bolag man tror på men är lite osäker på en ev hög värdering är att göra små köp över en lång tid. Stiger den mer är du med på uppgången och om den backar får du köpt fler till en rimlig peng.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej,
  Följt din blogg en tid nu och tack för all den berikande kunskapen du delar med dig av! Byggt upp sakta med säkert en portfölj och min tanke nu är att bredda den lite med en fond. Hsr just nu bara svenska innehav så min tanke är en global fond då jag får lite exponering mot omvärlden. Bläddrat tillbaka till där du skrev både om Avanza Global och Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Vilken av dessa tror är mest lämplig? Är månadssparande a 1000kr som är tanken.

  Ha en fin helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Kul att det rullar på med dina investeringar. Avanza Global är en väldigt bra fond för global exponering. Jag gillar den och tycker den är bra för ett långsiktigt spar. Spiltans globala investmentbolagsfond är inte tokig den heller och man skulle ju kunna dela upp det mellan dem om man gillar bägge. SKulle jag välja endast en så skulle jag ta det säkra före det osäkra och satsa på Avanza Global med den låga avgiften. Det är just avgiften som är det osäkra i Spiltanfonden. Den måste prestera bättre bara för att täcka upp den högre avgiften.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej !

  Vet du om det finns några grafer på XACT högutdelande som inkluderarar avkastningen ?

  MVH
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Erik,
   Det har du i länken nedan. Det är indexet som fonden följer och den har presterat som det minus avgiften på 0,3%

   https://borsrum.handelsbanken.se/Handelsbankens-Index/Aktieindex/Nordic-High-Dividend-Low-Volatility-Criteria-Index1/

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Fin utveckling under 2019!

  Axfood har jag varit sugen på länge, men aldrig tyckt att priset varit rimligt när det blivit dags att handla aktier. Ja, kvalitet kostar, jag vet.

  Lycka till med fortsatta placeringar och tack för en intressant blogg!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
 9. Jag har funderat kring Omega Healthcare eller Realty Income. Ser att du är tyngst i det senare. Utveckla gärna :) mvh nybörjar-Jimmy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jimmy,
   Omega HEalthcare är ett problembolag på väg ut ur sina problem. En mer riskabel verksamhet med större beroende av några hyresgäster. Politisk risk.

   Realty Income har en rock solid strategi, presterar kickass och mycket bra riskhantering.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Det ser lite lustigt ut att Du äger 0% av Hemfosa, Peab och 3M. Men det beror väl på avrundningen? Är det > 0,5% så redovisas det som 0% ?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja precis. Jag äger inga av den här och inga av den där.... =) Det är avrundning som du säger där.

   Ha det gott Krusse

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Hej Petrusko! Tack för en bra blog och att du delar med dig. Din blog är en fin inspiration och jag har tipsat om den till läsare i detta inlägg: https://www.herrflint.se/inspiration-till-utdelningsinvesterare/.
  Jag har också haft Akelius Pref i utdelningsportföljen men minskade ner när den steg över inlösenkursen på 345 kr. HUr ser du på att den handlas över sin inlösenkurs? Finns det kanske ny information som jag missat?
  MVH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Herr Flint,
   Tack för det. Ja det är ju lite beige när en preff handlas över inlösen. Så länge den inte löses in kan det ju vara okej. Just Akelius preff har ett upplägg som från start pekat på att inlösen inte sker innan 2024. Nu har ränteläget blivit såpass mycket lägre sedan den gavs ut att en inlösen på 345 kronor innan 2024 inte kan uteslutas. Nu har de aviserat en emission av D-aktier och man kan med rätta spekulera i ett byteserbjudande från preffen till D-aktien. Ett sådant byte kommer baseras på rådande aktiekurs och vara en helt okej deal.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Stort tack för din input :) !

   Radera
 12. Hej!

  Börjat läsa bloggen nyligen och tycker verkligen om den!

  Hade en snabb fråga angående Sagax. Jag märkte att du äger Sagax D aktien och inte Sagax Pref. Någon speciell anledning? Är inte pref aktien lite säkrare för garanterad utdelning eller det gör ingen skillnad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar och feedback. I teorin är Sagax preff bättre i ett riskperspektiv. Även i verkligheten men det är bara en aning mindre dåligt och ingen "get out of jail free card". Om det på riktigt går åt skogen är man nog lika illa ute med preffen.
   Jag ägde den förr men har nu endast D-aktien.

   Mvh petrusko

   Radera
 13. Har du sålt av lite Castellum? Har för mig du hade ungefär samma andel för något år sen trots att de har gått så starkt nu.

  SvaraRadera

Bygg en pengamaskin med börshandlade fonder

Många är vi som gillar tanken av att få en stadig ström pengar från våra investeringar. Att regelbundet få utdelningar som vi kan göra va...