Årets sista utdelningar har trillat in


Nu har jag nog fått årets sista utdelningar och det är mina amerikanska börshandlade fonder som står för dem. Jag har 3 stycken olika Closed End Funds som av skatteskäl dönar ut en extra slant innan årsskiftet om det behövs. När jag loggade in hos Avanza idag möttes jag av ett större saldo och det är Pimco Corporate & Income Opportunity Fund som har dingat in en extra utdelning inför årsskiftet. Om jag inte minns fel så har de gjort det varje år de senaste tre åren som jag ägt den. För något år sedan var den riktigt fet medan det blev en lite mindre slant i år. Direktavkastningen är runt 8,5 procent räknat på nuvarande kurs $18,9 och extrautdelningen inkluderad.

Just den här fonden innehåller obligationer och de använder belåning för att boosta upp utdelningen till de saftiga nivåer som jag nämner ovan. Metoden är väl beprövad och fonden har pyntat feta utdelningar sedan starten 2002. Igenom brinnande finanskris bla. Kursen på fonden packade ihop likt många andra investeringar i den tiden men utdelningarna tickade på. Eftersom det här är en stängd fond så skapas eller likvideras inga andelar. Därför backar det rejält när ett sådant massivt säljflöde inträffar som det i finanskrisen. Nervösa investerare vill sälja till vilket pris som helst.

Kanske onödigt med en sådan utläggning och förklaring av hur CEF:er fungerar då de tyvärr inte längre går att köpa. För ett par år sedan berikade EU oss med regler som förhindrar våra mäklare att erbjuda handel i amerikanska börshandlade fonder. Surt som tusan men inte mycket att göra. Det finns loopholes men inte för småsparare. Din mäklare kan låta dig handla de här instrumenten om du avsäger din status som småsparare och istället menar på att du är en professionell investerare. Är du private banking kund/omsätter rejält med courtage fixar din mäklare förmodligen detta. Är du helt vanlig småfräsare hos Avanza eller Nordnet blir det ett rakt och klart Nej!

Utöver fonden från Pimco ovan så äger jag en från Blackrock som investerar i läkemedelsbolag och ställer ut optioner mot det innehavet. Jag äger också en CEF från Cohen & Steers med inriktning infrastruktur.

Det finns ett massivt utbud sådana här fonder i USA och jag gillar dem generellt sett. Det finns flera riktigt bra sådana här fonder med en bra strategi och pålitlig utdelning. Det är just grejen med de här fonderna; De finns till för att generera utdelning. Stiger värdet på innehavet så skiftar de ut det som en extra utdelning. Dels för att det är syftet med fonden och dels pga skatteregler.

Japp det var kort om amerikanska CEF;er som alltså inte går att köpa längre.

14 kommentarer:

 1. Tråkigt att Avanza inte längre gör det möjligt att köpa PIMCO :/

  SvaraRadera
 2. Jaha, och nu blev man sugen på att köpa CEF;er. Som alltså inte går att köpa längre. Skit också!

  SvaraRadera
 3. Ännu en anledning till att vi borde lämna EU, det kommer bara onödig byråkrati och dumheter därifrån.

  SvaraRadera
 4. Finns det någon skattemässig fördel med utdelningar för oss med KF/ISK, inser att man bara skattar på insatt kapital, men att sälja av t.ex 4% av en fond ger ju samma skatteresultat. Eller tänker jag fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Njae ingen fördel att äga aktier och få utdelning vs att äga fonder och sälja för att motsvara utdelning. Det blir samma grejen. När en utdelning skiftas ut minskar värdet på aktien motsvarande utdelningens storlek. När du säljer fonder så minskar värdet på kvarvarande del naturligtvis. Att sen ta ut de där pengarna minskar storleken på ditt konto och det är vad skatten baseras på i ett ISK och en KF.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej Petrusko,

  Intressant att höra att du menar att det som PB-kund hos Avanza kan finnas möjlighet att få handla med dessa tillgångsslag. Givet att man börjar handla som professionell investerare istället för vanlig enkel småsparare. Har du själv någon erfarenhet av det förstnämnda? Vilken kunskap har du kring vilka andra, om några, förändringar för mig som kund en sådan förändring skulle innebära? Har du förslag på vad jag kan, och bör, tänka på när jag kontaktar Avanza i detta ärende?


  Med vänlig hälsning
  JP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Avanza har för rutin att hålla nere avvikelser/manuell hantering och undviker helst en sådan här sak. De kommer sannolikt säga nej om man inte är en av de allra viktigaste kunderna. Carnegie och SEB tippar jag är två alternativ som inte är så krångliga med en sådan här sak. De har vanan och intresset att hantera denna typ av investerare.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. När du har sparat så länge, vad tror du, går det att få bättre avkastning i USA eller Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yo!
   Utmärkt fråga det där. Lätt att tänka att gräset är grönare på andra sidan ån. Jag tror på att investera i riktigt bra bolag så kommer också avkastningen. Det finns många fantastiska bolag i USA men vi har faktiskt ett gött gäng även här i Sverige. Jag tror alltså att man kan få en minst lika god avkastning över tid via enbart svenska innehav.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej, tack för en bra blogg!
  Jag har ett vanligt aktiekonto och ett ISK. Om jag köper xact högutd, ska jag köpa in den till mitt aktiekonto eller ISK? Vad tycker du? Tackar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Beskattningen är mer fördelaktig i ett ISK jämfört med ett vanligt aktiekonto där man betalar 30% skatt på utdelningar samt realiserad vinst (när man säljer alltså). I ett ISK är skatten just nu kring 0,4% av depåvärdet årligen. Jag har mina i ett ISK av denna anledning.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Hej,
  Tror inte Cohen haft nån extrautdelning.
  Det kom en i början på december och en i mitten på december. Nästa kommer inte förrän 31 januari...
  Känns bara som att utdelningen som skulle kommit i slutet på dec bara tidigsrelagts.
  Micke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Micke,
   Ja så kan det vara. Jag har inte dubbelkollat nu men det låter rimligt.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...