Alm Equity preferensaktie


Under 2017 smög det sig på, marknaden för Alm Equity och dess verksamhet såg allt mer osäker ut. Jag sålde mina preffar i bolaget och har följt det noga sedan dess. Det var efter det som det blev rejält sämre och vi har läst om problem för bolag i sektorn regelbundet i media. Ett bolag som är högaktuellt nu är Oscar Properties, de kämpar för sin överlevnad i spåren av den här tuffa tiden.

Sedan jag sålde mina preffar har jag följt sektorn och Alm Equity. Jag har bevakat marknaden för dess verksamhet och det har verkligen varit tuffa tider. Tuffa tider som nu börjar se ljusare ut igen. Under hela den här tuffa perioden har jag gång på gång fått en positiv syn på Alm Equitys agerande. De har gått igenom den här tuffa perioden med ett gott facit. De har kommunicerat öppet och inte hymlat om att det är tuffa tider och de har anpassat sig. Verksamheten har förändrats för att bättre passa marknaden och för att hitta ny business. Man har bla ändrat vem man säljer till och vad man säljer. En viktig förändring som nu är ett tydligt framtida fokus är att man  även bygger för egen förvaltning. Egna fastigheter som tickar in hyresintäkter till bolaget. Ett otroligt viktigt och bra kassaflöde att ha.

Idag rapporterade Alm Equity för det tredje kvartalet 2019 och det var ännu ett kvitto på bolagets förnämliga hantering av den svåra tiden som ännu inte är över men som ser ljusare ut. Dagens rapport blev det sista lilla kvittot jag behövde för att åter äga preffen. Det är en riskfylld verksamhet men bolaget presterar rimligt och har nu ett kvitto på att de hanterat den tuffa tiden väl. Jag viktar den inte tungt men tycker nu att det är en attraktiv risk/reward i den.

Alm Equity preferens pyntar kvartalsvis utdelning som summerar till 8,4 kronor per år. Aktien handlas nu i 101,5 kronor och inlösenbeloppet är 120 kronor. Inget speciellt datum för inlösen föreligger utan den kan lösas in när som helst men det är inte troligt att det händer i närtid. Direktavkastningen på den här preffen är 8,3 procent vilket speglar risken i bolaget. Mindre riskfyllda preffar handlas kring 5-6 procent direktavkastning.

Jag har köpt en liten slurk Alm Equity preferens och ser fram emot nästa utdelning som pyntas i januari. Nu äger jag alltså åter Alm Equity och jag är imponerad av hur de hanterat hela den här grejen. Bra jobbat av bolaget med VD Joakim Alm i spetsen.

Länk till Alm Equity preferens hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

8 kommentarer:

 1. Tack för tipset!
  Mackan

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag köpte in mig hösten 2018. Jag har stort förtroende för Joakim Alm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stefan,
   Tack för din kommentar. Kul att höra om din starka tro på Joakim Alm. Med facit i hand har han ju verkligen visat anledning att tro på honom.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Då kanske det var mina du köpte. Jag behövde kapital och sålde för 101,50. Men jag räknar med att ta in den igen när kassaflödet ser bättre ut.

  SvaraRadera
 4. Bra jobbat Petrusko - delar helt din analys (äger dock Alm pref sedan länge). Bolaget är seriöst med jätteduktig ledning och huvudägaren är dessutom VD. Direktavksatningen är en av de bästa på börsen.

  Mvh, Per

  SvaraRadera
 5. jag har behållt men varit redo att sälja.
  känns säkrare nu,glad du är med igen

  SvaraRadera
 6. Hej
  Har du tittat på ALM's obligationer?
  Ser ut som man får lika hög avkastning men med betydligt lägre risk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jesper,
   Jag spelar inte i den ligan pengamässigt. För att investera direkt i obligationer behövs ett kapital på miljonbelopp i varje enskild investering. Med en sund riskspridning förutsätter det en portfölj på +50 miljoner kronor.

   Mvh petrusko

   Radera

Kvalitetsbolag + Investmentbolag i ett

  Senaste veckan har jag skrivit om att investera i fantastiska bolag och idag tänkte jag kort lyfta fram en mäkta fin kombo. Det är en bra ...