Jag sålde Hemfosa


Fastighetsbolaget Hemfosa är under uppköpsbud från ett annat fastighetsbolag. Som jag har sagt tidigare är jag inte intresserad av att acceptera det där budet då det delvis består av aktier i det köpande fastighetsbolaget. Därför har jag nu sålt mina aktier i Hemfosa över börsen.

Jag har klurat en tid på vad jag skall investera i istället och igår gjorde jag affär. Då sålde jag mina Hemfosa och köpte istället Alm Equity preferensaktie. Läs mitt inlägg om köpet.

Idag kan det bli mer affärer då jag fortfarande har en del av likviden kvar från Akelius Residential preferens. Den kommer ju lösas in nu i december och jag valde att sälja den över börs. För en stor del av slanten köpte jag SEB som gick starkt igår. På en dags sikt har det varit en riktigt bra affär men jag ser det ju inte på det viset. Ett sådant synsätt förutsätter att man tar hem eller åtminstone är beredd att ta hem vinsten efter en dag och det är jag inte. Jag är en långsiktig ägare i bolaget. Skulle SEB stiga betydligt mer än nuvarande kurs kan jag komma att sälja lite utav innehavet för att hålla nere vikten i min portfölj och kontroll på risken.

18 kommentarer:

 1. Jag har gjort samma med innehav som obefogat dragit iväg. Skalat av och återinvesterat annorstädes.

  SvaraRadera
 2. Jag har också funderat och kommit fram till att jag skall acceptera budet. Helst hade velat tacka nej till budet, då jag gillar Hemfosa och tror att på sikt så hade det blivit bra tillväxt med bra utdelning. Innan Nyfosa delades ut så hade Hemfosa 4,80 i utdelning och jag tror man hade ökat utdelningen från årets 2,40. Dessvärre så litar jag inte på att SBB förlänger erbjudandet när tiden för det första erbjudandet går ut och SBB får in över 90%. Då blir blir det avnotering och tvångsinlösen samt aktierna kan vara fast på kontot i över 1 år. Jag kommer att tacka jag, därför att: För ca hälften får jag 120 vilket är 3,5% över nuvarande kurs på 116. Vad SSB aktierna kommer att handlas för i början av nästa år är naturligtvis svårt att sia om, men SBB måste ner under 21 för att det skall vara en sämre deal än sälja över börsen idag för 116. Dessutom får jag lite tid att leta bolag och fundera i vilka bolag jag skall investera i. Hemfosa var mitt 3:e största innehav fram till budet och nu ligger det på delat 1:a plats. Delat ty det kan skifta flera ggr per dag om Hemfosa är 1:a eller 2:a. Jag vill definitivt inte ha SBB för hela slanten och jag har lite tid kvar att fundera vad jag skall göra med den ca hälft som jag får i SBB aktier. Troligen så kommer jag att sälja av en del (kanske hälften) och behålla resten. Det blir då bara ett mindre innehav i portföljen. Jag kommer att ägna december åt att titta på lämpliga bolag för investering. Några förslag, Petrusko.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 3. Glömde en fråga Petrusko. SBB har nu köpt 7,7% av aktierna i Hemfosa över börsen. Se länk nedan.
  https://www.avanza.se/placera/telegram/2019/11/25/hemfosa-budgivaren-sbb-har-77-av-aktierna-ny.html

  Betyder det att de som tackar ja till erbjudandet måste få mer i aktier? Om jag fattade det rätt, så på övergripande nivå, måste det bli 45% i cash och 55% i SBB aktier, ty SBB har budgeterat köpet så. När nu SBB har lagt ut massa cash på aktieköp så måste de som tackar jag acceptera mer SBB aktier än 55% ?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Nej dealen står fast. Det som däremot kan variera lite är det frivilliga valet om man vill ha tex mer i aktier eller mer i cash. Det får man se i efterhand hur det blir. Man har alltså fått det valet.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hmm...hur har du tänkt?!
  - Om budet på nån anledning inte går igenom, vad gör du då? Hemfosa kommer att då vara kvar och lyser som stjärna på börsen och du är utan dina.
  - Om budet går igenom (vilket är fallet i största sannolikhet) då har du sagt nej till en diff på ca 10 kr. Ok, det enda case som kan strunta i detta är att du har haft väldigt liten post på högst några hundra st, annars det blir en del skillnad om man väntar någon månad och speciellt när en utdelningsjägare känner till r-på-r effekten.
  Jag har antal över 1000 och har accepterat budet 55-45%. Jag kommer att behålla SBB aktierna och är säkert de går upp till 30-34 kr. Man behöver inte gifta sig med SBB om man inte tycker om den, bara en tillfällig förlovning och smekmånaden, sen alltid finns möjlighet sälja i rätt läge. SBB just nu är väldigt het och är dum kliver av nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Mja det är inte raketforskning hur jag har tänkt. Det är en del risk inbyggt i det här budet och det speglar nuvarande kurs ganska väl. Det är ungefär en månad kvar innan acceptperioden löper ut och mycket kan hända med aktiekursen i SBB b till dess. Inte förrän i januari får man cashen och aktierna i SBB b.

   Just nu är värdet på budet 122,5 kronor per aktie. Jag sålde kring 118 kronor så det är inte många kronor jag valde bort där. Fram till man får aktierna i januari kan som sagt mycket hända. Nu är mina pengar engagerade på annat håll.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej anonym,
  Om budet inte går igenom har de som sålt Hemfosa för mellan 116-120:- gjort den absolut bästa dealen för glöm inte att Hemfosa stod på 102,80:- vid stängning innan budet och självklart kommer kursen på Hemfosa rasa till något liknande och vips kan Petrusko köpa tillbaka Hemfosa till ett mycket lägre pris.

  Vet inte om du varit med om uppköp tidigare men att kursen stannar på den höga uppköpskursen har jag aldrig sett och troligen aldrig kommer ske.

  Det skulle vara om ett annat bolag hissar kursen pga fler bolag som är intresserade av i detta fall Hemfosa så det blir budstrid men vilka skulle det vara? Finns inga.

  Skulle budet falla är det dom som sålt Hemfosa sedan budet som är de stora vinnarna.

  Trevlig kväll.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malte,
   Tack för input. Jag höll mig kort och skippade den biten men visst är det exakt som du säger.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack Malte för ditt svar.
   Javisst det där med kursfallet hade inte tänkt på. Å andra sidan som sagt sannolikheten är större att budet går igenom, genom att ledningen redan accepterat och SBB redan har mer än 7,7%...så det enda är att om man känner något intresse till själva SBB, då man kan gå vidare med budet.

   För mitt fall (och de som köpte Hemfosa vid avskiljning) är ännu bättre:
   Med 45% likvid pengar får jag hela min insats tillbaka. Då alla SBB-aktier blir gratis för mig, jag har inget att förlora eller bekymra för. Likviden kommer att att investera i annat, SBB-aktier låter går vidare och se vad blir, jag bestämmer för dem vid kurs 34 kr.

   Radera
  3. Malte, Varför skulle budet inte gå igenom? Hemfosa har ingen storägare som på egen hand kan stoppa budet. De 10 största ägarna består av fonder, pensionsbolag, Norges bank samt ICA handlarnas förbund. Störst är Robur fonder med 5,5%. Siffrorna är dock från innan budet, bl.a. så har SBB köpt över börsen, ca 7,7% av aktierna så det kan ha förändrats lite, men knappast till att någon har fått över 10% och kan stoppa budet. Det kan finnas aktörer som köper nu för 115-117, men dessa är knappast intresserade av att budet faller och Hemfosa sjunker till 102,50.

   Ha en bra dag

   //Krusse

   Radera
  4. Hej Krusse,
   Budet kommer till 99,9% gå igenom och det har jag inte tvekat på överhuvudtaget. Som du säger finns det inga jättestora ägare jämfört med tex SBB, Balder mfl men jag kommenterade ”anonym” som funderade varför Petrusko sålt och att han skulle förlora på det om inte budet gick igenom.

   Jag kommenterade då att de som sålt Hemfosa mellan 116-120:- var de stora vinnarna (om budet inte gick igenom, vilket är osannolikt) då de i sådana fall skulle kunna köpa tillbaka till en betydligt lägre kurs.

   Trevlig 1:a advent.

   // Malte

   Radera
 6. Har själv Hemfosa Pref och varit mycket nöjd med det innehavet.
  Bytet sker till SBB D-aktie
  Hemfosa Pref har sista tiden sjunkit lite medan SBB D har stått stabilt
  Tycker du man ska ta dealen eller sälja av innan?
  mvh
  Fredrik
  Direktavkastningen är ju lite högre med SBB D.
  Större risk?

  SvaraRadera
 7. Ibland så begriper jag inte hur marknader resonerar över huvud taget. Idag när SBB har över 92% av aktierna och har annonserat tvångsinlösen av resterande aktier samt att Hemfosa har med anledning av detta ansökt om avnotering från börsen så handlas Hemfosa över 128 spänn?????? Vid tvångsinlösen så får man samma pris som budet vilket är lägre än 128 och dessutom får vänta i över 1 år samt att man kan inte sälja aktien tidigare då den blir avnoterat. Vad är det för puckon som betalar 128,30 kr under dessa förutsättningar?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 8. Du hade helt rätt när Du skrev att du inte har förtroende för SBB ledning, läs nedan

  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2020/05/05/ilija-batljan-anhallen-av-ebm.html

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Näe det är inte helt ogrundat att jag saknar förtroende för ledningen i SBB. Beträffande dagens nyhet att Ilija Batljan är anhållen så får vi ju se vad ev dom säger. Om han är skyldig eller ej.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ilija Batljan har åtminstone varit i gråzonen, annars skulle knappast EBM gripa honom. Oberoende av om han blir frikänd eller inte så får aktiekursen lida och bolaget också. Jmfr. när Rollen (VD för Hexagon) blev anklagat för insiderbrott i Norge. Kursen rasade ca 150 spänn. Han blev frikänd men agerandet har helt klart skadat företaget på kort sikt. På lång sikt är svårt att veta hur mycket av bristande förtroende för VD'n som är inbakat i kursen. Onödig bolagsrisk att äga sådana bolag, tycker jag.

   Ha en bra dag

   //Krusse

   Radera
  3. Hello igen Krusse,
   Ja men visst är det så. Jag håller med dig och jag är nöjd att jag sedan tidigare ratar SBB.

   Mvh petrusko

   Radera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...