Mina senaste aktieaffärer


För ett tag sedan meddelade fastighetsbolaget Akelius Residential Properties att de kommer att lösa in sina preferensaktier i december för totalt 347,5 kronor per aktie. Det här skapade en del "huvudbry" för mig då det var mitt största innehav med en vikt kring 12 procent i portföljen. Jag konstaterade snabbt att jag inte skulle komma ersätta det med 1 enda nytt innehav utan att det skulle få bli flera olika för att hantera risken. Akelius preferensaktie var ju en investering med mycket låg risk.

Well, jag har till stor del funderat klart och även agerat. Jag har sålt hela mitt innehav i Akelius preffen för 346 kronor över börs. Visst är det sura pengar i de där sista 1,5 kronorna jag skulle fått om jag väntat på inlösen men jag väljer att fokusera på potential i de nya investeringarna. Jag har ju klurat klart och ser mitt läge varpå jag vill agera.

Jag har istället ökat i Peab och jag har gjort en för mig stor satsning i SEB. Jag ägde en liten slurk i banken sedan tidigare men nu har jag gjort en rejäl investering med en vikt kring 5 procent av min portfölj. SEB backade rejält på börsen för ett par veckor sedan då de skickade ut ett pressmeddelande om att SVT kommer nämna dem i ett program om dåligt hanterade fulpengar i öst.

SEB har kommunicerat bra kring detta och jag är övertygad om att banken tar saken på största allvar och lägger rejält krut på att hantera det.

Hela banksektorn är under press och har varit det en längre tid. Jag förväntar mig ingen ändring utav det i närtid men i det långa loppet tror jag på storbankerna. Deras tjänster kommer att efterfrågas även i framtiden och de har resurser och marknadsposition att fortsatt vara stora starka aktörer. Visst dyker det upp konkurrens från nya små uppstickare men det är ingen nyhet och det är inget stort hot i mina ögon. Det är snarare positivt att det finns småaktörer som driver på utveckling och tvingar storbankerna vara på tå. Man kan raljera om storbankerna och dess digitala närvaro men de är på pucken. De lägger enorma belopp på sina digitala satsningar och den främsta kundkontakten de har nu för tiden är just via digitala kontaktytor.

På rullande 12 månader har SEB gjort en vinst per aktie om 8,76 kronor. Det är även i runda slängar mitt antagande om vinst för helåret 2019. Analytikers snittestimat är 8,86 kronor.

Jag räknar med en utdelning om 6 kronor per aktie och analytikers snittestimat är 6,52 kronor. Den senaste utdelningen var på 6,5 kronor där 0,5 kronor var en extrautdelning. Jag tar inte den där extrautdelningen för given utan räknar försiktigt på 6 kronor. SEB har en lång historik av stigande utdelning och de har en finansiell ställning som tillåter högre utdelning än mina förväntningar.

Hela slanten från Akelius preffen är inte investerad ännu och jag siktar på att "shoppa" upp resten de närmsta veckorna.

Imorgon onsdag sänder SVT programmet där SEB kan komma att nämnas. Det kan komma påverka aktiekursen imorgon men jag lyfter blicken och tittar på flera års sikt där jag bedömer banken lågt värderad sett till prestandan.

Länk till SEB hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

17 kommentarer:

 1. "modigt"! Jag hänger på, men köper hälften i dag och hälften i morgon. Blir mer spännande så, även om aktier inte skall vara spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja det är ingen tokig plan. Det kan ju gå lite hur som helst för aktien på börsen imorgon. Jag tror det där programmet är tillgängligt på Play redan på morgonen och siktar på att spana in det då.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Din "strategi" vann - grattis :) Skall bli intressant att se programmet i kväll efter jobbet.

   Radera
 2. Tjena!
  Blir intressant se vad som visas i UG i morgon, kan ju bli så att kursen svänger upp vem vet. Har sedan tidigare en liten stek i SEB som jag ägt under många år och sitter kvar med den. Sålde mina Akelius för en två veckor sedan och satte hela slanten i NorthWest Healthcare som jag hade ett litet innehav i sen tidigare. Har tittat på Microsoft Corp under ett tag och varit sugen på en post och inte blev det mindre intressant när bolaget nyligen höjt utdelningen och godkänt återköp av egna aktier för upp till 40 miljarder dollar!!! Aktien känns lite dyr då den haft en bra resa i år och DA är lite låg, men som en del brukar säga ''kvalitet kostar'', har du kikat något på MSFT?
  Ha en bra dag/Bengan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Bengan,
   Microsoft har en attans fin affärsmodell med återkommande intäkter för mjukvara och tjänster. Folk betalar årlig avgift för officepaketet och Cloudtjänster osv. Grymt cashflow och en bra boost för dig som ägare med de där återköpen. Microsoft förtjänar en hög värdering.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej Petrusko! Storbanker har ju en förmåga att klara sig och ställa om historiskt. Men hur ser du på tex nisch som Resurs som utdelare och aktie? Liknar nästan obligation sett till kurs men god utdelning. Med vänlig hälsning Janne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Janne,
   Jag tycker att Resurs bank är jättebra. Min favorit bland nischbankerna. De presterar bra och är rimligt värderade. Man kanske kan tänka att ett stort fokus på konsumentlån är risky men i norden har vi mycket hög betalningsmoral och Resurs stod tex starka i finanskrisen.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Sitter på en hel del Akelius Pref som är vårat största innehav. Vet inte om man vågar gå in i nån av storbankerna än, det känns galet när ett tv-program på rykten kan sänka en stabil storbank med 13% på en dag. Vilka fler tokigheter kan inträffa innan denna karusellen är klar?

  Detta kommer att kräva stor eftertänksamhet, då det är en hel del cash som vi tappar på utdelningar.

  SvaraRadera
 5. Hej Petrusko,
  Det här relaterar inte riktigt till ditt inlägg, så ursäktar för det. Jag har gjort en del research på sistone och försökt jämföra growth companies med dividend companies, och har lite svårt att bestämma mig kring hur jag ska göra framöver. Hur kommer det sig att du bestämde dig för att fokusera på just utdelningsinvestering, när det känns som att den största värdeökningen kommer från tillväxtbolag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Det finns olika strategier och man kan argumentera för många av dem. Jag gillar utdelningsstrategin bla för det är ett kvitto på att bolaget genererar cash. Ett tydligt och bra kvitto på det alltså. En rad studier visar också att utdelningsaktier avkastat mer än breda börsindex historiskt. Något som Jeremy Siegel föreläser om samt skrivit en bok om.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Känns SEBs 6kr i utdelning hyfsat säker tror du? Jag tänker på att flera av de andra svenska bankerna har sänkt sin utdelningspolicy till att dela ut en mindre del av resultatet, tex Swedbank ska dela ut 50% av vinst vilket också är en anpassning till flertalet internationella stora banker, typ Banco Santander, som också justerat ner till att betala ut ca 50% av nettot. Nordea har väl också sänkt ordentligt så finns inte en risk att SEB också sänker från sina närmare 66% av resultatet, speciellt om det nu finns några som helst oklarheter i Baltikum?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Visst finns risken för sänkt utdelning men i dagsläget ser jag ingen anledning till det. Övriga europeiska banker presterar sämre och har sämre finansiell ställning, inget att jämföra med på det viset. De nordiska bankerna du nämner har svåra problem och god anledning att sänka. Nordea presterar långt sämre än sina egna krav. Swedbank har stora utmaningar i spåren av fulpengar och gör gott i att hålla nere utdelningen nu. SEB har som sagt i dagsläget ingen anledning att sänka.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. ovanligt modigt att köpa innan, spännande program imorgon.
  på lång sikt blir det nog bra.
  Vilken är din favoritbank `?

  SvaraRadera
 8. Grattis! Har köpt en liten stek i SEB och det är till pensionen! Blir mycket intressant imorgon!
  Mackan

  SvaraRadera
 9. Skulle aldrig aktivt äga enskilda aktier i banksektorn. Det är indirekt som att stötta krig, korruption, prostitution/människohandel och knarkhandeln.

  SEB faller hårt idag

  SvaraRadera
 10. SEB Ser ut att klara sig bra idag!!

  SvaraRadera
 11. Hej petrusko! Tack för en bra blogg. Om du fick välja att äga enbart en bank, vilken hade du valt av SEB och SHB?

  SvaraRadera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...