Extra månadsinkomst via aktieutdelning


Om du känner efter noga så är det sannolikt så att du inte skulle tacka nej till ett extra kassaflöde. Du får dina "vanliga" pengar varje månad men visst skulle det sitta fint med lite extra uppe på toppen. Förhoppningsvis har du redan ett spar men det finns olika sorters sådana. Vissa kallas till och med att investera. Du kan föreställa dig att personen som äger din lokala ICA-butik kan plocka ut fina pengar från sitt företag i egenskap av ägare. Likaså lyfter din kommun finfina pengar från sitt kommunala bostadsbolag (många kommuner äger sådana).

Guess what; Du kan också bli ägare och lyfta fina "ägarpengar".

Genom att investera i aktier på börsen så blir du ägare till bolag som delar med sig av sina vinster till dig. Den här vinsten de delar med sig av kallas utdelning och ibland benämner man den direktavkastning. Det är när man sätter den i relation till aktiekursen. Så här: Om en aktie kostar 100 kronor och pyntar en utdelning om totalt 4 kronor så är direktavkastningen 4 procent.

Utdelning betalas normalt sett 1-2 gånger per år för de svenska börsbolagen men vissa har gått över till att betala kvartalsvis, alltså 4 gånger på ett år. Om man äger ett gäng bolag, säg 20-30 stycken så har man en god riskspring men det medför också att man sannolikt får utdelning nästan varje månad på året. I USA och Kanada är det standard med 4 utdelningar per år men det finns till och med sådana som pyntar utdelning varje månad. Visst låter det nice!

Genom att äga bra bolag kan du regelbundet ta emot den där extra månadsinkomsten. Alla måste vi börja någonstans och förmodligen börjar inte just du med en förmögenhet utan får bygga upp ditt kapital över tid. Att investera i bra bolag varje månad leder i slutändan till en ansenlig slant som i sin tur pyntar utdelning till dig. Om du dessutom återinvesterar utdelningen så växer kapitalet snabbare. Det är ju upp till var och en hur man gör med det där. Man behöver inte äga aktier för miljonbelopp för att få en betydelsefull utdelning. Säg att du skrapar ihop 200.000 kronor på ett antal år, inte fy skam. Om de är investerade i ett antal bolag som i snitt ger 5,5 procent direktavkastning så får du årligen 11.000 kronor i utdelning. Slå ut det per månad och du drar nu in drygt 900 spänn extra månadsinkomst i "ägarpengar".

Långt ifrån alla har tid eller intresse att följa och investera direkt i aktier men det är inga problem ty det finns fonder som löser biffen då. Min favorit är den börshandlade fonden Xact Högutdelande som äger 45 olika bolag med sund prestanda och god utdelning. Den pyntar kring 4,6 procent direktavkastning. Jag har en rejäl slant i den fonden men jag har också aktier i enskilda bolag eftersom jag har stort intresse för detta.

9 kommentarer:

 1. Helt rätt! Det är finfint att få utdelningar varje år/kvartal/månad! Speciellt fint när utdelningarna trillar in samtidigt som man ligger på stranden under semestern :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja då sitter det extra fint med utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Uppskattar verkligen de här motiverande inläggen! Stick to the plan typ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Vad kul. Tack för feedback.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Grymt bra skrivet, det här skulle många läsa! Håll dig till planen även fast du bara kan köpa en eller ett fåtal vissa månader, gör massor i det långa!

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Björklund,
   Tack. Ja men eller hur. Det är nog långt ifrån alla som ens tänkt tanken att de också kan få ägarpengar. De behöver infon. Inspireras att bli ägare de också.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Bra inlägg! Jag jobbar på din plan och min, ska stuva om lite bland mina innehav.

  SvaraRadera
 5. Enkelt men som vanligt inspirerande inlägg. Det sjuka är om man får lite svenskar att investera 2000kr per månad från dom är 20 år tills dom är 50 år (räknat på 5% per år), så får dom ut ca 6-8000kr/månad i avkastning/extrainkomst. Det är en lång tid men detta är ju alltså på endast den lilla blygsamma summan vilket ofta är kanske 10% av det man tjänar. Pushar man upp den *3 till 6000:- per månad så är ju extrankomsten minst det tredubbla, antaligen betydligt mer, alltså kanske 20 000kr per månad. En rätt hygglig heltidslön efter skatt när du är 50 år gammal. Många checkar ju dock ut betydligt tidigare än så och nöjer sig med att leva på liknande som dom gjorde under sparåren.

  SvaraRadera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...