Månadsutdelaren Northwest Healthcare Properties


Jag har följt det här bolaget i flera år och per idag kan jag titulera mig ägare. Det är jag som äger Northwest Healthcare Properties. Med huvudkontor och börsnotering i Kanada äger de hälsovårdsfastigheter i vida världen. I bilden ovan är ett axplock av marknader de äger fastigheter på.

Jag pyntade 11,62 kanadensiska dollars vilket är strax under substansvärdet som var 11,76 CAD per kvartal 2 2019. Belåningsgraden är totti banotti strax över 50 procent och de arbetar på att få ned den till under 50-strecket. Utdelningen betalas månadsvis och summerar till 0,8 CAD per år. Utdelningsandelen är 87 procent vilket är klart godkänt för bolagstypen REIT. De är ålagda att betala en hög utdelning för att behålla bolagsstatusen som går ut på att bolaget inte beskattas utan istället får staten in skatten på den feta utdelningen.

Bolaget har stadigt kört på oförändrad utdelning länge men har för ambition att höja den. När de nu snart är i mål med en belåningsgrad under 50 procent kan de fokusera mer på annat och kanske mynnar det ut i en stigande utdelning. Finansieringskostnaderna är lägre framåtblickat jämfört historiskt. Jag tar inget för givet men ser i vart fall en potential att de skall kunna höja utdelningen framöver. Till dess lutar jag mig tillbaka och tar glatt emot 6,9 procent direktavkastning per år.

Jag gillar det här bolaget och tycker det är ett stabilt bygge. Belåningsgraden är rimlig och de äger väldigt bra fastigheter med långa kontrakt och en god riskspridning geografiskt mm. Relativt värderingen de senaste åren har jag betalat ett högt pris och det tycker jag det är värt. Jag betalar gärna för ett bra bolag. Samtidigt har jag ändå betalat ett lägre pris än vad fastigheterna faktiskt är värda så ur den aspekten är det en bra deal.

X-datum för utdelningen är precis i slutet av varje månad (ofta 30:e om börsen ej är stängd då). Pay date är i mitten av månaden efter. Min första utdelning kommer jag därför få i mitten av oktober.

Länk till Northwest Healthcare Properties hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

15 kommentarer:

 1. Den här handlades med 10%+ DA för inte så länge sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det stämmer. För typ 3 år sedan handlades den under 8 CAD vill jag minnas. I början av detta året stod den väldigt mycket lägre i kurs likt alla andra fastighetsbolag.

   Allt är uppvärderat nu.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hög yield, hög risk. Samtidigt som jag attraheras av utdelningen ryggar jag undan för balansräkningen

   mvh

   Radera
 2. Tjena Petrusko,
  Stor grattis till en fin köp, ska säga.
  NWH har ägt fr ca två år sen och trots min köpt var rund 11, idag efter avdragen utdelningar min kurs ligger ca 7 CAD. dvs NWH med sin fina utdelning spelar ingen roll vilken ingångkurs du har, snart du får tillbaka din insats.
  Jag älskar månadsutdelare men inte vilken som helst och precis som du har krav på utdelningstillväxt, jag har flera fina som letat länge och nästan alla har utdelningstillväxt men NWH är enda som inte har men var en av första som köpte för att de är otrolig duktiga och välskötta och som du också skrev har sina fastigheter i otrolig bra läge. Man bara läser deras ftgspresentation utstrålar av duktiga ledning.
  NWH har dessutom något som få andra REIT har: en egen utvecklingsavdelning som själva bygger och utvecklar fastigheter!
  Som du åxå skrev om utdelningshöjningen, har jag också sett att NWH kommer att höja snart utdelningar och med tanke på så bra ligger till, kommer att aktien lyftas mycket.

  Kul att du valde NWH! :)

  Andra månadsutdelare som tycker har värd ha/titta på:

  RNW (TransAlta Renewables Inc) <--Definitiv bör man ha detta!
  STAG (STAG Industrial Inc)
  O (Realty Income Corp)
  MAIN (Main Street Capital Corp)
  EPR (EPR Properties) <--Definitiv bör man ha detta!
  EIF (Exchange Income Corp)
  AD (Alaris Royalty Corp)
  SIS (Savaria Corp) <--Det kan bli het kommande år!
  KEG.UN (Keg Royalties Income Fund) <--Ingen utd.tillväxt men stabilt!

  SvaraRadera
 3. Välkommen till klubben!

  Fråga: Förmodar att du har kollat på / har Avanza Private Banking. Finns det något värde i det annat än bolånet? Ser inga stora fördelar i övrigt.

  SvaraRadera
 4. Intressant att de överväger höja när belåningsgraden sänks, det kände jag inte till! Köpte en mindre post vid fjolårets slut med en YOC omkring 8,5% - tyvärr hade jag så lite likvider kvar på kreditlinan i slutet av den sättningen på börsen att jag inte vågade öka mer. På de här nivåerna låter jag det vara eftersom vinsten inflateras bort och kronan är relativt svag mot CAD just nu.

  SvaraRadera
 5. Hej Petrusko,
  Nu med lite distans till ditt köp här undrar jag hur du ser på aktien idag?

  Vänligen Matte

  SvaraRadera
 6. Tror du dom höjer utdelningen snart?
  Verkar som NWH går bra, men utdelningen har varit samma i många år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja på sikt blir det nog höjning av utdelningen. De har ambition att göra så men före det prioriterar de en starkare kredit rating/finansiell ställning. De är redan en god bit på vägen. Det ger ringar på vattnet i form av billigare finansiering som i sin tur frigör mer pengar för dem.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Inköp av Northwest Healthcare Properties via Nordea har stoppats med hänvisning till Mifid II för min del så det är väl bara en tidsfråga innan det blir liknande för andra banker?

  SvaraRadera
 8. Nu går aktien inte att köpa över Avanza. Möjligt att det varit så länge, vet inte. Har sedan några år en ganska stor post men som jag hade tänkt att öka i.

  Någon som vet varför det inte går?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Det kretsar kring hantering av skatten. Det är ett annorlunda upplägg med vissa bolagstyper och särskilt den här ifrån Kanada. Det kräver mer arbete att hantera den och Avanza slipper nog gärna det merarbetet för att maximera sin vinst.

   Mvh petrusko

   Radera

Information om utdelning i Aktiespararna Direktavkastning b

  Nej beloppet är inte bestämt ännu. Nedan är info om utdelning i Aktiespararna Direktavkastning b: Styrelsen i fondbolaget avser att beslut...