Exchange Income Corporation


Jag har följt det här bolaget en längre tid nu och jag gillar det. Verksamheten är en sorts investmentbolag kan man säga då de stadigt förvärvar fler bolag. Inriktningen är starkt tiltad mot aviation varpå jag valt att bevaka extra länge för att få ett grepp om bolaget. När man hör "aviation" dras tankarna till flygbolag och det här att många duktiga investerare sagt att man skall hålla sig ifrån dem. Förvisso är en del av verksamheten att de tillhandahåller en viss sorts flyglinje men det är bara en del och det är lite speciella omständigheter.

Exchange Income har en rad olika verksamheter varav en är att de sköter service och underhåll på en viss typ av Kanadensiska flygvapnets flygplan. De sköter flygdelen för en viss räddningstjänst. De säljer reservdelar till flygmaskiner. De utför vissa bevakning/spantjänster åt statsmakter. Det är mycket flygrelaterat men de har en hel del annat också. De äger tex ett bolag som tillverkar speciella fönster till skyskrapor.

Exchange Income presterar vettigt med en avkastning på eget kapital kring 15 och ett p/e runt 13-14 på innevarande år. De delar ut kring 55 procent av kassaflödet och har en god utdelningshistorik. Utdelningen summerar till 2,28 CAD och betalas månadsvis om 0,19 CAD. På nuvarande kurs om cirka 38 CAD är direktavkastningen 6 procent. Likt flera andra månadsutdelare så är X-datum i slutet av månaden och paydate är i mitten på månaden efter.

Ännu har jag inte köpt in mig i bolaget men jag har följt det såpass länge nu att jag känner mig nöjd med följandet. Det har gått ett par år tror jag och jag gillar bolaget. De har en god täckning av utdelningen och de lyfter själva fram styrkan i att de har en rad olika verksamheter som presterar olika över tid. Blir det lite sämre tider går kanske ett bolag sämre medan ett annat går hyggligt. Det får framtiden utvisa men historiken ser ok ut och verksamheter med bla statliga långsiktiga kontrakt tickar in pengar oavsett vad Trump tweetar eller vad räntan är för dagen.

Länk till Exchange Income Corporation hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

12 kommentarer:

 1. Jag äger EIF från ett år tillbaka, har gett mig fina trogna "mini månadslön" varje månad den 15e. Stabilt kassaflöde och nyligen (augusti) höjde utdelningen med 4%.
  EIF och några andra månadsutdelare ger sina utdelningar 15e varje månad, har man dessa i sin portfölj blir en rolig extra månadslön varje 15e i månaden. M.a.o. man upplever får lön varje 2-veckor ;-)

  SvaraRadera
 2. Intressant inlägg Petrusko om ett lockande bolag! Anonyms kommentar var inte heller dum, en månadslön till!

  SvaraRadera
 3. Tackar för tipset! Ska bli kul om ett år att göra utvärderingen!

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset Petrusko! Detta var ett bolag jag aldrig hört talas om. Definitivt något jag kan tänka mig till utdelningsportföljen. Lägger till på bevakningslistan :) !

  SvaraRadera
 5. Problemet för oss som har amerikanska och kanadensiska reits i KF hos Avanza är att dom betalar inte tillbaka rätt utländsk källskatt och dessutom väldigt sent. Jag har inte fått tillbaka hela min dragna källskatt för 2016 än. Vad håller dom på med?

  SvaraRadera
 6. Och så håller dom på med en ny portal i stället för den nuvarande som fungerar alldeles utmärkt i stället för att lösa problemet med utländsk källskatt.

  SvaraRadera
 7. Kör på Nordea istället tar 4 veckor!

  SvaraRadera
 8. Medical facilities corp, är nåt för dig Petrusko. Lite mer risk men lite mer i utdelning.

  SvaraRadera
 9. OT ATT Petrusko

  Avanza har meddelat att deras pensionsbolag nu utreder den 15%-iga stämpelskatten på inlösta BAC_PW. Skatten förblir dragen på min KF. Såg på twitter att NN troligen inte dragit någon skatt, så det är ju en minst sagt udda sits isf.

  SvaraRadera
 10. Alltså: Avanza drar utländsk källskatt efter bästa förstånd och betalar in till Skatteverket. Sedan begår dom att få tillbaka alltihop. Därefter i "Transaktioner" sorterar dom på "utländsk källskatt", summerar och betalar tillbaka. Hur svårt kan det va?

  SvaraRadera
 11. Ulf, det kan vara knepigare än så. I fallet med BAC är det inte ens särspecificerat, så det sorteras EJ på skatter, notan är netto skatt. Vad gäller återbetalning kan Avanza ännu inte svara på om de kan begära detta. Utredning pågår enligt AVA. Avanza är tyvärr lite (ö)kända för att inte kunna kräva åter all skatt, så du har helt enkelt inte rätt här.

  SvaraRadera
 12. Hej Petrusko, kan du kanske skriva lite om Kinnevik, och deras beslut att sluta med vanliga utdelningar? Hade varit intressant att få veta dina tankar

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...