Handelsbanken värdering


Handelsbanken handlas nu på börsen till en historiskt låg värdering och relativt det ser den klart attraktiv ut. Nu är det sällan så enkelt att man bippetibapp snubblar över en rejält undervärderad storbolagsaktie som ingen annan på marknaden fattat är just det: undervärderad. Näe, marknaden har sina anledningar att vara negativa till finanssektorn. Det är det låga ränteläget som pressar möjligheter att öka intäkter och det är dessutom en hel del mut och fuffensaffärer i diverse banker som spökar för hela sektorn. Man kan inte helt bortse från ny konkurrens ifrån små nischaktörer som växer i storlek och till antal. Än så länge slåss de dock om småsmulor nischaktörerna men de växer som sagt.

I bilden ovan är en rad olika värderingsmått med nuvarande nyckeltal längst till vänster och några olika årssnitt till höger. Price/book är på svenska kurs/eget kapital och dividend yield % är direktavkastning.

Handelsbanken presterar under sina mål och förväntningar och om de skulle lyckas prestera bättre framöver kommer nyckeltalen stärkas och kanske även belönas med en högre värdering utav marknaden. Nuvarande nivå verkar hållbar och täcker utdelningen mer än väl. Tuffar det på något såntdär kan det åtminstone fortsatt vara ett bra utdelningscase.

Jag tror på banksektorn och jag tror specifikt på Handelsbanken. Igår tisdag gjorde jag ytterligare ett köp på 86,88 kronor. Mitt case kretsar kring utdelningen och jag siktar på att den inte kommer att sänkas de närmsta åren. En förändring av marknadens syn på banker och Handelsbanken specifikt gör jag inga antaganden om utan tänker mig att det kan dröja innan det blir poppis på börsen igen. Givet en oförändrad utdelning om 5,5 kronor är direktavkastningen cirka 6,3 procent.

Länk till Handelsbanken hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

5 kommentarer:

 1. Hej P

  Ligger redan med 4.5 % shb, 4.0 % swedbank och
  4% resurs.
  Vågar man öka på lite i shb på dessa trevliga nivåer?

  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik,
   Tack för din kommentar. Mja du har ju redan en hygglig exponering i sektorn och nu handlar det om riskhantering om du vill ha ytterligare mer. Jämfört med en vanlig svensk indexfond så är din viktning i banksektorn dock lägre. Det vore ju inte galet att öka på din nuvarande exponering.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Vet inte om du kommer skriva om det men... Brookfield Renewable kom med en riktigt fin Q2-rapport idag. FFO ökning på 35% för Q2.

  Synd att den inte går att handla på Avanza längre.

  Brookfield Property har en variant i USA som går att handla BPR. Vore bra om dom gjorde likadant med BEP, men det lär nog knappast hända....

  SvaraRadera
 3. Tja

  Både BEP och BIP (brookfield infra) går att handla på Nordea fortfarande. Handlade dem idag nämligen.
  Förmodligen även BPY skulle jag tro.

  Mvh
  Antonios

  SvaraRadera
 4. Hej! Var länge sedan du publicerade procentuell fördelning av din portfölj. När kommer en sådan post nästa gång? Har ingen bankaktie i min portfölj för tillfället. Kanske skulle ta och köpa Handelsbanken eller Swedbank nu. Känns som nuvarande värderingar är attraktiva. Mvh Fredrik.

  SvaraRadera

Investor årsstämma 2021

  Investmentbolaget Investor har i dagarna hållit sin årsstämma vilken i spåren av pandemin skedde utan deltagare/endast poströstningar. Fö...