+5 procent direktavkastning i Peab


Byggbolaget Peab handlas just nu kring 82 kronor på börsen och räknat på vårens utdelning om 4,2 kronor ger det en direktavkastning om 5,12 procent. Marknadens förväntningar är att de höjer utdelningen något nästa år. Hittills i år har de presenterat bra rapporter och uppvisar god prestanda. De har förutsättningarna att höja utdelningen nästa vår och de har utdelningshistoriken som ger stöd för det. De senaste 6-7 åren har de höjt utdelningen varje år. De senaste 20 åren är utdelningstrenden tydligt stigande men de har ett par hack i kurvan där de sänkt sin utdelning. Det var 2011 och 2012 som de sänkte sin utdelning.

Jag har fortsatt att göra småköp i Peab och handlade både igår och idag. 82 kronor betalade jag idag och det var en order som jag lagt in sedan tidigare. Man kan lägga order med 3 månader giltighetstid hos Avanza och det gör man genom att ändra i orderläget till "Avancerad order". Nästa vecka får jag in en rejäl utdelning från Akelius preff och från den tänkte jag ta augusti månads aktieköparpeng. Då blir det fler Peab igen.

Byggbolag är cykliska men på mycket lång sikt är det ganska enkelt för en helt vanlig speleman att se stor efterfrågan på byggtjänster osv. Vi kommer alltid behöva nya skolor, polisstationer, vägar, kontor osv. Det är en viktig anledning till att jag gillar sektorn. Att man kan se ett behov mycket långt fram i tiden.

Länk till Peab hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

7 kommentarer:

 1. Off Topic

  Några tankar kring AbbVie har väl backat 10 dollar från din inköpskurs. Handlas kring 67 dollar och mer än 6% i direktavkastning. Kommer verksamheten att kollapsa när patentet på Humira går ut?

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Lars,
   Min syn på Abbvie är oförändrad sedan jag började köpa. De har meddelat ett stort förvärv och backat rejält på det. Jag är inte lika negativ till dealen som marknaden i övrigt. Sök på Abbvie på min blogg så ser du ett par inlägg jag skrivit där jag också luftar mina tankar kring Humira.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej! Vad är din syn på Alimak påtal om byggsektorn? Vill även tacka för mycket trevlig läsning och bra blogg! Mvh Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jonas,
   Jag är positiv till Alimak som verkar göra sin grej riktigt bra. Jag äger dem via investmentbolaget Latour som är största ägare i ALimak.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Både PEAB och Skanska är högintressanta bolag tycker jag. Har jobbat i branschen länge och tycker att dessa bolag har sunda strategier och gör bra jobb. Dessutom, som du säger, kommer det alltid behövas byggas infrastruktur i någon form.

  Hälsningar Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Louise,
   Tack för din kommentar och trevliga input. Jag siktar på att äga Skanska också framöver. Jag har break från dem nu kan man säga =) Lackade ur när de pratade runt men höll tunt. Skanska är ett bra bolag som jag gärna vill äga i långa loppet och som jag ägt större delen av tiden de senaste 10 åren.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Har säkert sagt det tidigare men min favorit i sektorn är Danska Rockwool. Växer fint, marknadsledande, stor nettokassa. Makrotrenden "extremväder" bör innebära att fler marknader får upp ögonen för det här med att det är vettigt att isolera sina hus...

  SvaraRadera

Bygg en pengamaskin med börshandlade fonder

Många är vi som gillar tanken av att få en stadig ström pengar från våra investeringar. Att regelbundet få utdelningar som vi kan göra va...