tisdag, juni 11, 2019

Investors utdelning


Ovan är ett diagram över investmentbolaget Investors utdelning och i mina ögon är det ett vackert sådant. En tydligt stigande utdelningstrend över tid. De två gula staplarna längst till höger kan ge intryck av att de sänkt utdelningen nu senaste året men de har bara haft otur när de vevat ihop det här diagrammet. De har råkat slå ihop halvårsutdelningarna i den första gula stapeln medan den andra gula är en enda halvårsutdelning. Så här skall det förtälja: Förra året pyntades totalt 12 kronor i utdelning och under detta året kommer de betala totalt 13 kronor varav 4 kronor ännu inte betalats ut.

Så här lyder Investors utdelningspolicy:

Utdelningspolicyn innebär att en hög andel av mottagna utdelningar från noterade kärninvesteringar vidareutdelas samt att en distribution sker till aktieägarna från övriga nettotillgångar som motsvarar en direktavkastning i linje med aktiemarknadens. Målet är att generera en stadigt stigande utdelning.

Historiskt har Investor presterat en god totalavkastning vida överstigande breda börsindex. De är i särklass det största svenska investmentbolaget och ger en mycket god riskspridning via sina många olika innehav. Jag tror på Investor och tycker det är en utmärkt aktie för ett långsiktigt spar. För mig som lever på utdelningen är det en åtråvärd egenskap Investors stigande utdelning. Inflation gör att varor och tjänster stadigt kostar mer och då behöver jag också stadigt högre intäkter (utdelning). I många år har Investor höjt sin utdelning med en krona och det är just förväntningarna för nästa år. Att Investor höjer från nuvarande 13 kronor till 14 kronor. En utdelningstillväxt om 7,7 procent.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

12 kommentarer:

 1. Investor är helt klart en favorit i portföljen. När tror du de kommer vara tvungna att frångå 1kr per år i ökning och höja den ännu mer? Vad är rimlig utdelningstillväxt framöver?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Spartrollet,
   Ja till slut kommer de bli tvungna att höja mer än 1 krona då det kommer utgöra en för liten höjning sett till utdelningens storlek och de pengar som bolaget mottager för att distribuera vidare till oss ägare. Tillsvidare är det fortfarande en hygglig tillväxt, 7,7 procent nästa år om de höjer med 1 krona. 7,1% året efter om de höjer 1 krona då med. Det dröjer nog ett tag innan de höjer mer.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tjenare Petrusko!

  Har du någon bra app/hemsida som du använder för att få dagliga nyheter om dina utländska aktieinnehav?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Jag tycker att Yahoo Finance är kalasbra för amerikanska bolag.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack så mycket för svar. Jag använder den en del och den funkar grymt till amerikanska bolag men saknar dagliga nyheter om kanadensiska bolag. Har du någon för kanadensiska bolag?

   Radera
  3. Tjena,
   Nej inte på rak arm sådär. Jag följer inte kanadensiska börsen/marknaden på samma sätt som den amerikanska och svenska. Förvisso äger jag ett par kanadensiska bolag och den är en av få marknader som jag gärna investerar på men jag spanar inte lika aktivt där. Jag använder bolagens egna sajter samt googlar.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Tack så jättemycket för svar Petrusko och för en mycket bra blogg kring utdelningsaktier. Jag läser varje inlägg du gör :)

   Radera
  5. Hej anonym! Jag äger också lite kanadensiska bolag och upplever precis som dig att det kan vara svårt att ta del av dagliga nyheter om mina innehav. Jag upplever dock att SeekingAlpha ger ganska bra täckning på mina bolag i alla fall, inklusive analyser skrivna av skribenter på siten. Så kolla in om du hittar dina bolag där!

   Radera
  6. Tack så jättemycket för svaret. Jag ska kolla in det.

   Radera
 3. Äger också Investor och är helnöjd med den. Men en fråga, rent procentuellt så kommer ju utdelningstillväxten år för år att minska får man anta. En krona till på 14 kronor blir ju mindre än en krona på 13 kronor, osv. Tankar kring det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   1 krona höjning per år ger en hygglig utdelningstillväxt i yyterligare några år. Till slut kommer de höja mer än så som jag spekulerade i en annan kommentar ovan.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko!

  Tack för dina intressanta inlägg. Vad tycker du om Trelleborg aktier? Tack för dina kloka tankar kring börsen.
  /Isleem

  SvaraRadera