Extra många investeringstips i sommar


Nu är det sommar med gröna och vackra ängar. Lupinen är min favorit bland våra sommarblommor. Tydligen heter den egentligen blomsterlupin om man skall vara korrekt men det skiter jag i. För mig heter den vackra blomman kort och gott lupin.

Så här i sommartider ploppar det upp extra många investeringstips. Det är klassiska fräcka uttryck som sälj i maj och stick och göm dig. Sälj till sillen och köp vid kräftkalaset. Sen är det ett lite nyare fenomen med tips om "sommaraktier" och "sommarportföljen". Tydligen är det då aktier som skall vara lite extra goa under sommaren.

Know this; Den där typen av råd är inget för oss förnuftiga långsiktiga sparare. Näe i första hand är de där råden till för mäklarna som vill att du gör affärer och genererar courtage och för tidningar/sajter som vill sälja tidningar och få besök på sin webbsida.
 Förnuftiga sparare skiter i det där bruset och håller sig till sin grej. Att köpa och äga fonder/aktier på lång sikt. Det är en vinnande strategi.

Att försöka tajma in kortsiktiga rörelser på börsen är ett bra recept för att misslyckas. Ja det hittar jag inte bara på utan mäklares och fondbolags statistik visar det klart och tydligt: Investerare misslyckas fatalt med att tajma och resultatet blir sämre avkastning. Den grupp som genererar bäst avkastning är de som lugnt behåller sina investeringar på mycket lång sikt. Inget trams att sälja till midsommar och köpa vid kräftkalaset där inte!

Så skit nu i allt brus om kortsiktiga affärer i sommar. Gör din grej och håll dig till ditt sunda långsiktiga spar.

14 kommentarer:

 1. Bra sagt! Jag är lite för lat för att orka engagera mig i tajming, speciellt nu när vädret är så grymt! Då vill man ju vara ute och hitta på saker så för portföljen jobba själv så länge! ;)

  Mvh / Frihetsmaskinen – Följ min resa till ekonomisk frihet!

  SvaraRadera
 2. Bra inlägg, tack för påminnelsen. Väldigt mycket inlägg om just investeringstips på sommaren just nu.

  En helt orelaterad fråga, hur mycket investerade du per månad när du var ca 27 år gammal och i vad (aktier/fonder)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressantare än att jämföra dig är väl att fråga efter tips?

   Radera
  2. Tjena Hugo,
   Jag investerade enbart i aktier när jag var 27 år då det är mitt stora intresse. Nu mera har jag även börshandlade fonder och en slant i Spiltans investmentbolagsfond. Fram till jag var 27 år sparade jag inga fantastiska belopp per månad men åren därefter var det ofta 5-siffrigt månadsspar.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Nu är jag rätt ny på aktier då men brukar inte sommaraktier som Kopparbergs gå bra?
  Jag valde att sälja mina Investor för att det inte händer nåt där och köpte Kopparbergs och tänkte köpa Husqvarna för dom går la mycket bättre med nye gräsklipparna och sånt.
  Men nu vet jag inte efter att ha läst ditt bloggande???

  Ha det gött/Mange

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mange,
   Och sen är det ju de där bolagen som är bra i september och så har vi ju de där som är bra på påsk. Näe så är det inte och det vore en bedrövlig strategi att försöka investera på det viset. En garanterad sämre avkastning än breda börsindex.

   Exempelvis sålde Husqvarna kass med gräsklippare förra året och aktien utvecklades bedrövligt. Medan index steg över sommaren 2018 backade Husqvarna bortåt 20%.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Bra skrivet! Håller helt med. Inte sällan tycker jag också det dyker upp tips om hur man ska minska risken i portföljen när det "stormar", problemet är ju att "stormen" ofta hinner blåsa över och börsen börja stiga igen lagom till att portföljen är "omviktad" :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja det där är en klassiker. Att sajter o tidningar skriver om hur man skall agera när det stormar, när det redan stormat. Om det skulle varit till någon som helst nytta skulle de ju skrivit om det innan stormen slog till.

   Som du säger blir det så att de som agerar de har grejat klart lagom till stormen är över och uppgången drar igång igen.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Det finns ett ¨bra syfte med sådan journalistik som "sommaraktier etc" och det är att det oerhört tydligt signalerar vilka som inte är värda din begränsade tid.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 6. Lupiner...nej, nej, NEJ!!!

  https://www.svd.se/lupiner-ar-fargstarka-hot-mot-angsblommor

  SvaraRadera
 7. Tror du nog har vänt på de där utrycket med att sälja till sillen o köpa till kräftkalas..då historiskt juli har varit bästa månad. Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym,
   Nej juli är inte bästa månad och sälj till sill och köpa till kräftan är i linje med klassiska uttryck som är välkända för börsintresserade. Du kanske känner igen Sell in may and stay away. Ja ja anyhow, ett annat uttryck är att aktier är en vintersport och det säger man för att de bästa börsmånaderna är då. Apropå det där med juli. November till februari är historiskt starka börsmånader.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Poängen var att det välkända uttrycket som media ofta skriver om och som jag antog du referade till är "köp till sillen sälj till kräftorna". https://www.svd.se/har-ar-den-sanna-borsmyten. Men man gör nog bäst i att ignorera de flesta av s k sanningar om börsmånader som artikeln visar Mvh

   Radera
  3. Tjena igen,
   Ja där har du en bra poäng. Det är nog bäst att undvika de flesta sådana här "sanningar" om börsen. Visst kan det vara kul att läsa några enstaka sådana där artiklar men man måste ju sålla bland informationen och det är ju inte det enklaste för de som inte är så insatta. Fast det är klart, det blir inte så spännande artikel om det skulle skrivas om att köpa och behålla i evighet =)

   Det är inte för inte som man aldrig ser artiklar om att investera i index och behålla i 40 år.

   Mvh petrusko

   Radera

Investmentbolagen mindre dyra

  Värderingen i investmentbolagen har under en lång period blivit stadigt högre. Substansrabatter har blivit lägre och övergått till premie ...