Lågt värderad sektor - Video med Erik SelinErik Selin har gästat Jesper på Placera och pratat investeringar. Naturligtvis blev det mycket om fastigheter med tanke på att det är Eriks primära fokus. Det blev också snack om nischbanker och det tänkte jag bara kort nämna några rader om.

Historiskt har jag inte alls varit intresserad av nischbankerna, jag har inte attraherats av dess verksamhet. Well, det goa med börsen är att den ändrar sig och så måste även jag som investerare kunna göra. Jag har de senaste veckorna spanat på en del nischbanker och konstaterar att de är lågt värderade. Man behöver nog inte hoppa högt och drömma om snabba pengar utan det här grundar sig i en negativ syn på hela sektorn och jag har ingen anledning att tro på snar vändning. Storbanker är också lite i frysboxen såväl i Sverige som i USA. Marknaden har en negativ syn på finanssektorn och jag tror precis som Erik nämner i denna video att sådant här förändras över tid. Nu är de här niscbankerna ratade av marknaden och nedtryckta värderingsmässigt. Om ett antal år kan det se helt omvänt ut att då är de jättepoppis och handlas till en hög värdering. Bolagen presterar alltså bra nu men dess aktier gör det ej. Så funkar börsen i det korta perspektivet medan man på lång sikt brukar kunna se att bra prestanda belönas med stigande aktiekurs.

Det kan mycket väl bli så att niscbankerna fortsätter att vara "svala" på börsen under en lång tid framöver men för den långsiktige kan det utgöra ett köptillfälle.

Jag har primärt tittat på Resurs bank och tycker att de presterar bra. De har god avkastning på eget kapital och värderingen är klart rimlig. Direktavkastningen är kring 6,5 procent och de borde kunna höja sin utdelning även framöver. Erik Selin har investerat i flera nischbanker varav Resurs är ett av hans innehav.

Länk till Resurs hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

3 kommentarer:

 1. Hej!

  På tal om fastigheter, vad tror du om K2A:s notering denna månad? Bra track record och kursutveckling för deras pref och hyresrätter känns rätt säkert (tänker som ett komplement till Hemfosas fokus på offentlig sektor)? Vore intressant att höra dina tankar!

  Mvh
  Andreas

  SvaraRadera
 2. Det skulle jag också vilja veta. Är aktien värd 71 spänn? Deras preferens aktie handlades inte speciellt högt när den börsintroducerades, långt under nuvarande nivåer. Vad tror Du om stamaktien efter notering?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 3. Jag gillar småbanker och brukar tänka som så att nischbanker som har en stor andel företagsutlåning är ett utmärkt sätt att få indirekt exponering mot onoterade små/micro företag. Med vänlig hälsning Chrille

  SvaraRadera

Investmentbolagen mindre dyra

  Värderingen i investmentbolagen har under en lång period blivit stadigt högre. Substansrabatter har blivit lägre och övergått till premie ...