6% direktavkastning och tillväxtpotential i Handelsbanken


Jag gillar utdelningsaktier och brukar dela upp dem i två huvudsakliga typer. Sådana som har väldigt hög direktavkastning och sådana som stadigt höjer sin utdelning. Aktier med hyggligt hög direktavkastning och potential till utdelningshöjningar är så klart attraktiva.

Handelsbanken ser jag som en sådan aktie och ökade idag i den igen. Jag hade en order inne sedan tidigare på 91,5 kronor och den gick till avslut idag. Bankens utlåning ökar fortsatt och visst finns det utrymme för höjda utdelningar framöver. Analytikers snittestimat är stigande utdelningar de närmsta åren och en vinst år 2021 en bit över 9 kronor per aktie. Det är naturligtvis svårt att sia om på pricken exakt flera år fram i tiden men ser man till hur verksamheten löper på torde vi få se högre vinster och utdelningar på sikt.

Jag äger Handelsbanken sedan tidigare och har passat på att öka strax över 91 kronor. För någon vecka sedan var det på 91,38 kronor och idag på 91,5 kronor alltså. Jag har order med lång giltighetstid liggandes på kurs under 90 kronor ifall vi får en riktigt sur börsdag eller så. Med lite flyt går den också igenom

Bank och finans är inte poppis på börsen nu och hela sektorn är nedpressad i värdering. Jag förväntar mig inte att den snabbt skall bli mer populär på börsen. Att banker skall fortsätta göra bra business tror jag dock på och förr eller senare kommer de nog åter bli lite mer poppis. Jag tänker att det är ett rimligt köpläge nu för långsiktiga men att man kan behöva gå igenom en tid av halvdan prestanda på börsen. Så länge bolaget presterar bra så visar det sig förr eller senare även i aktiekursen.

Antaget en oförändrad utdelning om 5,5 kronor är direktavkastningen nu 6 procent på kursen 91,5 kronor. Nästa bolagsstämma är i slutet av mars 2020 och nästa utdelning betalas i anslutning till den i månadsskiftet mars/april.

Länk till Handelsbanken hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

23 kommentarer:

 1. Tog själv en stor position, en krona dyrare än dig. Min kurslimit på 91,20 kronor föll inte igenom. Men har nu en position som är stor nog på riktigt lång sikt och är nöjd med det. Förstår dock inte var du ser tillväxten, utdelningstillväxt håller jag med om men tillväxten i verksamheten är rätt begränsad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Jag ser potentiell utdelningstillväxt. Skall man prata tillväxt i verksamheten så är just utlåningen något som stiger stadigt och det är ju A och O i en banks verksamhet. Med kostnadskontroll bör de kunna prestera högre vinster framöver.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. wow 6% utdelning, det hade jag helt missat. Fattar inte varför fler inte köper då? Eller har jag missat nåt, alla verkar ju bara köpa spel och gaming och sånt.

  ha det/Mange

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mange,
   Ja banker brukar ha ganska hög direktavkastning men nu är de dessutom nedpressade då marknadens inställning till sektorn är klart sval.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hur tänker du kring att bankerna utmanas allt mer från andra branscher? Ta tex dagens pressmeddelande om att Fortnox har ansökt till FI om att bli betalningsförmedlare. Bankernas kärnområden är idag under attack. Helt beroende på deras egna usla service och piss på kunderna.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte vad petrusko säger men jag har en cynisk teori. Kunderna kommer åter/lämnar inte storbankerna för det "känns tryggt" och vi är alla ganska så lata.

   Varför använder folk fortfarande Swedbank eller Nordea är något jag inte förstår, jämför avgifterna med exempelvis Länsförsäkringar (som också är en storbank på sitt sätt) så är folk ändå kvar i Swedbank. Hoppa ett steg till Avanza eller Nordnet och du kommer ner rejält när det gäller handel med värdepapper och liknande.

   Folket verkar betala mer för mindre, egentligen förstår jag inte heller varför Ica växer och folk handlar mat där när Willys finns över gatan. Men..det gör dom.

   Poängen är att medelkunden troligen inte påverkas så mycket av priset i sig på varan utan mer vänder sig mot varumärket. Annars borde ju fonder med 1.5%+ avgift helt enkelt inte existera.

   En googling "hur många kunder har Swedbank" säger 8 miljoner..
   I rest my case :(

   /Andreas

   Radera
 4. Köpte istället NORDEA som ger hela 10,5%!! Utdelning. De kom nyligen o sade att de är bekväma med utdelningen. Köpte åxå i andra europeiska bank som ger lika höga utdelning, bl a INGA o ABN 7-8% utdel. De är 60-tal länder. Förstår inte varför ni inte sprider risken o bara öka i samma!? Jag har åxå SHB o SWB. /B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag tycker det är en rimlig plan du har där att sprida risken över flera olika banker. Utöver mitt innehav i Handelsbanken får jag mer bankexponering via Investor, Sampo och Industrivärden som är storägare i var sin storbank.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Det känns lockande att kolla närmare på Handelsbanken nu när DA är runt 6%. Med Lundberg vid rodret lär det borga för en långsam och stadig tillväxt av utdelningen. Att köpa in aktien vid 90 kr känns som något av en sweetspot.

  SvaraRadera
 6. Så du tror inte på någon utdelningshöjning för 2020, är det Helena Stjernholm som sätter p för det? Har själv cirka 5% i Handelsbanken därav frågan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag tar inte en höjning för givet och jag räknar gärna defensivt. Därför har jag i detta inlägg uttryckt mig på det viset. Snittet för analytiker som bevakar Handelsbanken är en utdelningshöjning. Handelsbanken har definitvt möjlighet att höja. En oförändrad utdelning är rejäl den med varpå jag inte blir missnöjd om de skulle välja att låta den vara oförändrad ännu en gång. Det stärker ju bolagets finansiella beredskap/flexibilitet.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Claes Hemberg gick ut i en intervju på DI att man helt ska undvika banker för konkurrensen med alla nya aktörer kommer sakta men säkert ta enorma andelar och att om 10 år så finns inga storbanker. Hur ser du på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Japp jag såg det. Jag såg även nyligen Warren Buffett säga att han tror banker är en mycket bra investering på 10 års sikt.

   Jag vet vem jag tror mest på utav de två men vem som faktiskt får rätt återstår att se. Själv tror jag att bankerna kommer vara välmående och göra bra business även om 10 år.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej Petrusko,
   Väldigt bra svarat. Jag kan tillägga också:
   Många tror storbankerna är (i likhet med nisch-bankerna) bara lånepengar och en bankomat, tittar man närmare på storbankernas affärsverksamhet, det finns många olika område de håller på och en stor del av dem handlar om affärer som görs med näringsverksamhet och ftg. Dessa och även fastighetsföreningar och stora fastighetsbolag med sina långa 30-50 års låneplaneringar kan inte integrera i dagens små nisch-banker (micro-banker) och inte heller på 10 år.
   En annan felaktig bild som såna C.H. har är att de tror de nisch-bankerna ska fortsätta utvecklas medan stora bankerna ska stå ute och bara titta. En bakspegel i storbankerna 10 år bakåt, det har hänt jätte mycket och dagens storbank är inte samma som 10-15 år sen, de kommer att fortsätta utveckla och anpassa till omvärlden.
   Däremot jag medvetet försöker välja de bankerna som har verksamhet mer globalt eller minst har i flera länder och helst i länderna som har fortfarande många år kvar till modernisering och infrastruktur, ex på detta är de banker som är verksamma i Baltiska länder, Ryssland, Asien osv...
   En sak till: Som utdelningsportfölj är det en självklarhet att ska dela i olika branscher, tittar man vidare på vilka branscher ska man ta med, då Bank & Försäkringar är en av viktigaste pelare i en portfölj med goda intjäningsmöjlighet. Per procent delat i olika branscher, kan man ha trygg en del i Bank & Försäkringar utan behövas överdriva mer än andra branscher.

   Mvh /Ballack fr Di-Bs

   Radera
  3. Jag hoppas buffet har rätt i frågan då jag har väldigt mkt storbanker :)

   Radera
  4. ..och med dagens attraktiva utdelningar i procent (rund 10%!!!), givet man behåller aktien 10 år framåt då enligt C.H. ska bankerna "vara sönderslagna i smådelar" då man har fått tillbaka nästan hela insatsen. Då ändå man sitter bekväm vad än händer därefter.
   /Ballack

   Radera
 8. Aktiespararnas nya analys från bankerna är ute och ger köprek i prio:
  Nordea, SEB, Danske Bank och sen Swedbank
  och ger tyvärr säljrek på enda bank SHB.

  SvaraRadera
 9. Förortsinvesteraren15 juni, 2019 19:37

  Hej,

  Bra blogg som vanligt, tackar ödmjukast för all fin information man kan hitta här.
  En sak som jag har fått lära mig vid köp av aktier är att dom helst ska ha en soliditet på 30% och investmentbolag minst 80%. Samt att skuldsättningsgrad på max 1.5.

  Men ingen bank verkar ha en schysst soliditet? Hur tänker du när du köper banker? (Handelsbanken)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Hela iden med bankverksamhet bygger på skuldsättning så det går inte att jämföra med andra verksamheter. Kortsiktigt gärna så skuldsatta det bara är möjligt för att ge hävstång på investering och gynna aktieägare. Långsiktigt är det dock en balansgång för att klara lågkonjunktur som alltid innebär kreditförluster.

   Instämmer med Petruskos analys att SHB är köpvärd i dagsläget. SHB är en av pärlorna inom bank. Jag tycker Lundbergs direktiv avseende utdelning är mycket sund. SHB har större kostnad för omställning mot digitalisering under flertal år framöver nu och pengarna gör större nytta i verksamheten än aktieägarnas depå.

   Jag tror hotet från mindre aktörer och nischbanker är kraftigt överdrivet. Storbanker och just deras storlek gör att de kan finansiera sig billigare än småbanker. Titta hur det gick för Bonniers utmanare inom bolån, Enkla, det sket sig med deras finansiering.
   MVH Christian

   Radera
  2. Tjena,
   Ja banker är lite speciella och jag tycker faktiskt att de är svåra att greppa fullt ut. Ett par förenklade sätt att få ett grepp om dess finansiella ställning som du kan använda dig av är att spana in bankens kredit rating och att de har god marginal till det kärnprimärkapital de är ålagda att ha.


   Mvh petrusko

   Radera
 10. Hej Petrusko,
  Frågade redan en gång tidigare. Är du fortfarande övertygad att finanssektorn allmänt och storbanker nå i synnerhet är en bra och framtidsäker investering? Har du läst vad Clas Hemberg säger i frågan?
  Tack för en intressant blogg som vanligt.
  Mvh / Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin,
   Jag svarade på samma fråga ett par kommentarer upp.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...