torsdag, maj 09, 2019

Igår ökade jag i Investor


Egentligen siktade jag på att köpa fler Hemfosa då jag precis tagit in dem och köpt i omgångar de senaste dagarna. Igår var X-datum för Hemfosa och den handlas alltså utan rätt till kvartalsutdelning. Kursen har stigit snabbt och den avskiljda utdelningen fick heller inte aktiekursen att ta ett steg tillbaka. Jag makulerade min köporder i Hemfosa och slog till på fler Investor istället.

Investmentbolaget Investor är en viktig komponent i min portfölj och jag köper regelbundet fler. I grafen ovan syns en del av köpen jag gjort de senaste 3 åren. Jag skriver en del av köpen för som ni ser har jag några röda bollar som indikerar sälj. De där försäljningarna är när jag flippat mellan A och B-aktien. När jag har ägt B-aktien har jag gjort mina regelbundna köp i den och de syns ju inte i den här grafen som bara visar mina transaktioner för A-aktien.

Igår var sista dagen Investor handlades inklusive rätt till vårens utdelning om 9 kronor och idag är alltså X-datum. Aktien handlas exklusive rätt till 9 kronor utdelning och skall allt annat lika backa med det beloppet idag.

Investor bjuder på mycket bra riskspridning och potential i sina många olika bolag och jag vill gärna äga betydligt mer av bolaget på sikt. Just nu väger Investor kring 5,5 procent i min portfölj vilket jämfört med de flesta andra innehaven ändå är en relativt tung viktning. När jag funderar kring hur stor viktning jag kan tänka mig landar jag i att jag vågar vikta den tyngre än något annat bolag eftersom den ger så god riskspridning. Mitt största innehav är Castellum och väger kring 15 procent i min portfölj.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

12 kommentarer:

 1. Hur mycket tjänar du per "klick" när jag loggar in på din sida och möts av en helskärmsreklambild för Jaguar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja du, reklam är vad det är men de tillfällen när det är sådan där helskärm så betalar de extra bra. En avvägning det där. Reklamen är från en partner som sköter banners på en rad svenska finanssajter samt min och några bloggar till.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Va! Jag fick inte se någon Jaguar! :)

   Radera
 2. Hej,

  Om du eftersträvar riskspridning (och god utdelning) borde du då inte satsa på Xact Högutdelande som ditt största innehav (snarare än INvestor)? /Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anders,
   Tack för din kommentar. Mycket riktigt är riskspridningen bättre i Xact Högutdelande som innehåller 45 olika nordiska bolag varav de väger på ett ungefär lika tungt. Jag ser dock inte enbart till riskspridning utan tycker att Investor ger en tillräckligt god riskspridning fast med större potential. Jag tror att Investor med sina förutsättningar kommer fortsätta prestera bättre än breda börsindex och det index som Xact Högutdelande följer.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Investor känns tryggt på lång sikt :-) Många fina köp där.

  Vänliga hälsningar
  /Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja det är i vart fall betydligt lägre risk i Investor jämfört med ett specifikt bolag som tex Castellum.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tjena Petrusko, köper också Investor regelbundet. På tal om risk. Hur vågar du ha 15% Castellum? De är i stort sett verksamma på den svenska fastighetsmarknaden.

  Med vänlig hälsning
  myntaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Myntaren,
   Jag har noga valt vart jag satsar tungt och mitt val av Castellum har betalat mig mycket bra. Sedan noteringen 1997 har de stadigt presterat stigande förvaltningsresultat och utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej, jag läste idag att

  "Årsstämman 2019 i Investor beslutade att bemyndiga bolagets styrelse att besluta om överlåtelse av egna aktier i syfte bland annat att säkra kostnader för Investors program för långsiktig rörlig lön för anställda inom Investor och utgivandet av syntetiska aktier som del av styrelsearvode. Investor meddelar härmed att bolagets styrelse har beslutat att utnyttja bemyndigandet för dessa syften.
  Avyttring av egna aktier kommer att kunna ske på Nasdaq Stockholm under perioden från och med den 9 maj 2019 till och med den 5 maj 2020 till ett pris inom det vid var tid registrerade kursintervallet.
  Investor äger idag 1 985 145 egna B-aktier och kan maximalt komma att avyttra 1 500 000 B-aktier."

  Är detta motsatsen till återköp och är detta något att oroa sig för som aktieägare?

  Mycket tacksam om du vill dela dina tankar.

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det här handlar om aktier till incitamentsprogram till anställda i koncernen. Det är ingenting att oroa sig för. Småpengar i sammanhanget och det är som sagt till ett helt vanligt incitamentsprogram.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för ditt svar. Jag vill också passa på att tacka för dina återkommande analyser av företags kvartal/års-redovisningar, skönt att läsa en kompakt sammanfattning.

   Radera