Ratos har beslutat om ny utdelningspolicy


Idag rapporterade Ratos för det första kvartalet 2019 och det var ju som vanligt inte mycket att hurra över. Förvisso presterade bolagen mindre dåligt men det är ju inte bra. Ja ja, så är det med Ratos och det håller nog i sig ett tag till framöver. De är ju på resans väg i omvandlingen till sundare prestanda men de har bara kommit en liten bit. Lång väg kvar alltså innan Ratos är ett sunt bolag med rimlig prestanda.

I rapporten skriver de som en av de första nämnvärda sakerna att styrelsen beslutat om en ny utdelningspolicy. Den får man bläddra och bläddra och leta efter för att hitta vad det innebär.

Så här skriver Ratos om sin nya utdelningspolicy:

"Ratosaktien ska kännetecknas av stadigt ökande
utdelningar över tid kopplat till ett ökande resultat och en
stabil finansiell ställning. Styrelsen gör bedömningen att
med en utdelningsandel om 30-50 procent av resultat efter
skatt hänförligt till moderbolagets ägare, så tillvaratas dessa
villkor."

Ja det låter ju rimligt om det vore ett helt vanligt sunt bolag och de presenterar det som det är en solklar grej det här. Nu vet vi ju inte hur framtiden ser ut varpå vi får blicka bakåt, vad skulle utdelningen bli per 2018 givet den nya policyn? Jo, det hade inte blivit någon utdelning alls eftersom de gjorde en förlust.

Om man skall vara optimistisk samt lita på Ratos så skriver de ju uttryckligen att med de där parametrarna i utdelningspolicyn så tillvaratas de där villkoren. Ja, stadigt ökande utdelningar alltså, det går ju knappt tolka på annat sätt. Per 2018 sänkte Ratos utdelningen till 0,5 kronor och idag är faktiskt sista dagen aktien handlas med rätt till den utdelningen. Imorgon 9/5 är alltså X-datum.
Om Ratos skall leva upp till den nya policyn skall de under 2019 prestera minst 1 krona i vinst per aktie efter skatt och sedan skall det öka stadigt följande år.

Inte omöjligt att de fixar det. Den nye VDn som inte längre är så ny framstår mycket skicklig och bra på det han gör. Jonas Wiström heter han och han gav ett gott intryck vid bolagets kapitalmarknadsdag förra sommaren och han har även gjort det vid rapporttillfällen osv därefter. Japp, jag gillar Wiström.

Länk till Ratos hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

 1. Blir det något köp i Latour för dig idag? Kliar i fingrarna nu när premien är kring 5,8% inkl utdelningen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej inget Latour för mig och du får nog fundera en vända till kring värderingen. Köper man nu får man inte LAtours utdelning, X-datum är idag och den handlas alltså utan rätt till utdelning. Jag tror Ibindex.se justerat för det och premien är kring 10% i Latour. Substansvärdet är kring 118 kronor per idag.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Är inne på att köpa litegrann och låta ligga ett par år kanske blir riktigt bra men alltid spännande. Följde resan han gjorde med ÅF och lyckas han med 25% av det han gjorde med ÅF så är det en kul krydda i portföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja det kan bli bra. Går det vägen för Ratos så blir det nog en bra investering härifrån.

   Mvh petrusko

   Radera

Köpt in mig i Corem Property preferens igen

  I början av det här året sålde jag mina sista Corem Property preferens en bit över 200 kronor och ställde mig vid sidan. Läget var ansträn...