Öresund bokslutsrapport 2018 och utdelning


I fredags kom investmentbolaget Öresund med sin bokslutsrapport och det är ju en ganska trevlig summering de gör av 2018. Medan Stockholmsbörsen backat kring 4,4 procent inklusive utdelningar så presterade Öresund en totalavkastning på 5 procent under 2018. Det är ju klart godkänt.

Substansvärdet var per 31/12 130 kronor per aktie och det är strax under nuvarande kurs om 134,2 kronor vilket betyder en premievärdering om 3 procent. Sedan dess har dock värdet på Öresunds innehav stigit så det där stämmer ju inte riktigt idag. Nu är det nog snarare en liten rabatt men i det långa loppet är det nog ett rimligt pris vilket som. Öresund har presterat väldigt god avkastning historiskt och givet att de fortsätter prestera bra så är de värd en liten premie på några procent. Det gör ingen jättestor skillnad i det långa loppet om man köper för 2 procent rabatt eller 2 procent premie. Genom att göra regelbundna köp jämnar man ut det där och kan känna att man får ett bra snitt över tiden.

Utdelningen föreslås bli 5,5 kronor vilken på nuvarande kurs ger en direktavkastning om 4,1 procent. Det är lite knepigt att prata om utdelningstillväxten då de förra året inte pyntade cash utdelning utan istället delade ut aktier i Bilia och MQ. Ett upplägg jag inte är vidare förtjust i men denna gången pyntar de cash och man kan ju hoppas att de håller sig till det framöver. Förrförra året pyntade de 4,75 kronor i utdelning och räknat från det är utdelningstillväxten 16 procent men det är lite för snällt att räkna på det viset. Näe jag gör en egen schablon och splittar mellanskillnaden på två år för att få till en fair siffra. Då blir utdelningstillväxten dryga 7 procent och det är helt okej.

Jag gillar Öresund och har förtroende för dem och deras skicklighet att skapa avkastning. Ett pris runt substansvärdet och en direktavkastning på 4,1 procent är klart rimligt. Det är en tid nu som jag sneglat och varit sugen på att ta in Öresund i portföljen men jag har velat se den här bokslutsrapporten med en vanlig cash utdelning bla. Det är nog bara en tidsfråga innan jag tar in Öresund i portföljen igen.

Länk till Öresund hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

  1. Har en pytteliten bevakningspost i Öresund själv, men väntar själv på att växla upp, känner ingen styrka ännu.

    SvaraRadera
  2. Min besvikelse var stor över att de delade ut bolagen förra året istället för cash, bolagen kunde de ju skiftat ut ändå men som en extrautdelning. MQ sålde jag omedelbums, Bilia hade jag ju redan. Jag har minskat i Öresund när de låg på > 140 i kurs, men de kan vara intressanta att öka i på denna nivå.

    Mvh EDS

    SvaraRadera
  3. Jag tycker Öresund borde vara mer öppna med vad posten övriga noterade värdepapper innehåller, väger trots allt 20% av substansvärdet och nu handlas dessutom bolaget till premie. Endast köp och sälj redovisas. Jag läste bokslutskommuniké och ser att förvaltningsavgiften ökade från 0,4% till 0,8%. Rätt saftig med tanke prestationen. Visserligen kan ju fördyrande aktivitet idag löna sig i framtiden. Mvh Christian

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Christian,
      Tack för din kommentar. Jag håller med dig om den där posten "övrigt". Jag har faktiskt gjort min röst hörd och påpekat det till Mats Qviberg. Jag ogillar den stora posten som man inte vet något om.

      Mvh petrusko

      Radera

Emilshus rapport Q1 2024 - Höjd prognos

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag var det dags för fastighetsbolaget Emilshus att presentera sin rapport för det fö...